L'Estació Científica Montgó participa en una iniciativa mundial per a la protecció de les aigües internacionals

La Estación Científica Montgó participa en una iniciativa mundial para la protección de las aguas internacionales
  12/06/2021

 

César Bordehore: “Si seguim així, en 20 o 30 anys els mamífers marins estaran exhaurits”

 

Protegir per a preservar pensant en el futur. A aquest efecte, vint investigadors de tot el món han posat en marxa una iniciativa per a impulsar la protecció efectiva de les aigües internacionals, sobre les quals actualment, subratlla César Bordehore, coordinador de l'Estació Científica Montgó-Dénia, “no hi ha un mecanisme real de vigilància, control i sanció”. En una carta dirigida a la prestigiosa revista Science, ell i els altres dènou signants demanden a l'ONU i als dirigents mundials un major compromís per a la protecció de la mar internacional, que suposa el 50% dels oceans. L'alteració dels sistemes marins, la sobreexplotació dels recursos pesquers i miners, la pirateria i la contaminació són algunes de les principals amenaces per a la biodiversitat i la vida marina. “Si seguim així”, diu el professor de la Universitat d'Alacant, “en 20 o 30 anys els mamífers marins, tal vegada els més perjudicats, estaran pràcticament exhaurits”.

Taurons, dofins i tortugues perden la vida embullats en xarxes fantasmes. El seu és només un exemple de la falta de control, dels incompliments i la desprotecció a la qual es veuen exposades les aigües marines que es troben fora de la jurisdicció nacional. La carta que signen els vint investigadors -que han posat també en circulació un manifest al qual es poden adherir entitats i particulars- adverteix que menys de l'1% de l'alta mar està totalment protegida, quan juga un paper fonamental en qüestions com la regulació del clima o l'alimentació de milions de persones. 

Segons el compromís adquirit en 2017 per Nacions Unides, les negociacions per a desenvolupar un tractat internacional que garantisca la conservació i ús sostenible de les aigües internacionals haurien d'acabar enguany. És per això que el grup d'investigadors -de països com els Estats Units, Austràlia, Gran Bretanya, Irlanda, Dinamarca, Sud-àfrica, el Canadà, el Japó o Costa Rica, entre altres- planteja una sèrie de qüestions que s'haurien de tindre en compte, com l'establiment d'una xarxa d'àrees marines protegides per a preservar les poblacions de peixos, protegir els ecosistemes fràgils i valuosos i augmentar la seua resiliència, la qual cosa requeriria d'una coordinació efectiva entre els organismes regionals i sectorials i la comunitat científica.

Bordehore recorda que el que ocorre en alta mar té repercussió en la pesca artesanal i també en la d'arrossegament, “perquè la mar no té portes”. Puntualitza així mateix que l'única finalitat de les àrees protegides o reserves marines és l'increment de la pesca, al marge de la repercussió positiva que puga tindre també per al turisme. 

REGULAR LES CAPTURES DE GAMBA 

El coordinador de l'Estació Científica Montgó-Dénia reconeix que la situació “és greu”, però indica també que la mar “és molt agraït” i que, si deixes d'impactar sobre ell, en pocs anys es recupera, encara que el ritme de recuperació és diferent segons les espècies. Posa l'exemple de la gamba roja, una espècie sobreexplotada la captura de la qual, al seu judici, s'hauria de regular. “L'única manera d'assegurar que dins de 20 anys hi haurà gamba”, adverteix, “és amb una bona regulació”. Bastarien cinc anys de control perquè la població de gamba s'incrementara en un 30%, assegura César Bordehore. Sosté no obstant això que “el sistema d'explotació és pervers” i que, lluny de regular les captures, quan escasseja un recurs, puja el seu preu i la pressió sobre ell és major”.

Els científics signants de la carta reclamen avaluacions ambientals contínues i estratègiques per a per a dissenyar polítiques efectives en el futur i un marc institucional sòlid -amb un òrgan administratiu, un òrgan de presa de decisions, un comité científic que siga escoltat i un comité de compliment- perquè la protecció de les aigües internacionals siga efectiva.

 

 

El manifest d'adhesió a la proposta del grup internacional de científics es pot signar en el següent enllaç:

https://protectthehighseas.marine-conservation.org/

 

 

 

<<< Tornar a la portada