La Fira de l’Embotit i del Producte Tradicional de la Vall de Pop tanca la seua edició a Senija amb gran èxit i ambient festiu
Senija ha acollit amb gran èxit una nova edició de la Fira de l’Embotit i del Producte Tradicional de la Vall de Pop, un esdeveniment que ha comptat amb una excel·lent afluència de públic i un ambient immillorable. La jornada, organitzada per l’Associació Turística Tot Vall de Pop (ATEVAP) i l’Ajuntament de Senija, va poder celebrar-se finalment —després d’un primer ajornament— sota unes condicions meteorològiques òptimes, fet que va afavorir la participació i el gaudi dels assistents. Entre ells es trobaven el president de la Diputació d’Alacant, Toni Pérez, l’alcaldessa de Senija, Pepa Argudo, i el president de l’ATEVAP, Ángel Vives, així com autoritats municipals i representants de diverses entitats d’àmbit comarcal.
Un dels moments més destacats de l’esdeveniment va ser la imposició del davantal de Torraor d’Honor 2025 al reputat xef i mestre de la cuina Evarist Miralles, en reconeixement al seu compromís amb la gastronomia tradicional de la Marina Alta i, en particular, amb la de la Vall de Pop. La Torraora d’Honor 2024, Nuria Montes, va ser l’encarregada de fer entrega del distintiu al nou representant.
Així mateix, es va atorgar la distinció de Gran Torraora a Ana Gil, una col·laboradora que ha contribuït activament al llarg de les tretze edicions de la fira. En un gest emotiu, va rebre el davantal de mans del seu espòs, Mariano Calvo, qui fou el primer Torraor de la Vall de Pop.
A més de l’àmplia oferta gastronòmica, la fira va oferir activitats complementàries que enriquiren l’experiència dels visitants. Entre elles, va destacar una excursió de xicotet recorregut pels voltants de Senija, que va tindre una gran acollida, fins i tot entre excursionistes arribats de ciutats com València i Alacant.
L’esdeveniment va permetre, una vegada més, la degustació i compra d’embotit torrat, acompanyat pels tradicionals estands de productes autòctons com vi, mel i pansa, símbols de la riquesa gastronòmica de la Vall de Pop. Com a novetat, es va estrenar una exposició que posa en valor la importància de l’embotit en la història del vall, especialment durant el segle passat, període en què va guanyar un prestigi i una popularitat que encara conserva en l’actualitat.
La jornada va estar amenitzada amb música, animació i activitats per als més menuts, reforçant el caràcter festiu i familiar d’aquesta trobada.
La Fira de l’Embotit i del Producte Tradicional de la Vall de Pop és l’esdeveniment estrella de l’Associació Turística Empresarial de la Vall de Pop, una entitat que, amb més de quinze anys de trajectòria, treballa per a promocionar el vall, els seus paisatges, tradicions i gastronomia com a principals atractius turístics. En aquesta edició, la col·laboració de l’Ajuntament de Senija ha sigut clau per a l’èxit de la fira, consolidant-la com una cita imprescindible en el calendari gastronòmic i cultural de la comarca.