Canfali Marina Alta

La Guàrdia Civil investiga a Benissa i Teulada la relació entre uns insecticides trobats en unes casetes d'eines i la mort de diversos gossos

La Guardia Civil investiga en Benissa y Teulada la relación entre unos insecticidas hallados en unas casetas de aperos y el fallecimiento de varios perros
  12/05/2018

El Servei del SEPRONA de la Guàrdia Civil a Alacant, ha aixecat diverses actes administratives, en les poblacions de Benissa i Teulada, contra 6 persones, relacionades amb la pràctica cinegètica, per la possessió no autoritzada de productes fitosanitaris molt tòxics. Així mateix, s'està esperant l'informe del laboratori per determinar si els productes incautats poden haver estat utilitzats com a verí en diversos ceps de zones rurals d'aquests municipis.

Segons les denúncies presentades davant la Guàrdia Civil, van ser almenys, 9 els gossos morts, i altres 5 els enverinats, entre els mesos de març i abril d'aquest any, encara que no es descarta que hi haja més gossos afectats.

El Servei de Protecció de la Naturalesa (SEPRONA) de la Guàrdia Civil a Alacant, ha dut a terme una investigació relacionada amb una sèrie d'intoxicacions per enverinament de diversos gossos, ocorreguts en zones rurals de Calp, Teulada i Benissa. Després de treure'ls a passejar per aquestes zones, els propietaris veien com el seu gos, transcorreguts uns minuts, començava a convulsionar, patien d'una aturada respiratòria i, en els pitjors casos, morien a l'instant.

Els agents van recollir dades, prenent mostres biològiques dels animals morts, i localitzant els esquers enverinats fent ús d'un gos especialitzat en detectar aquest tipus d'esquers, portat del Servei Cinològic del Pardo (Madrid). Les indagacions van portar els agents fins a quatre casetes d'eines, 3 a Benissa i 1 a Teulada, els propietaris estan vinculats a la pràctica cinegètica.

En totes les casetes van trobar amagats insecticides no autoritzats i caducats, d'alta toxicitat i letalitat, sent el més destacat el Aldicarb, la simple exposició dóna lloc a símptomes similars als descrits pels amos dels gossos enverinats. Cal destacar que aquesta substància, té una capacitat per matar, amb tan sols 1,5 grams, a 500 guineus o 15.000 xoriguers, i fins i tot provocar la mort en cadena d'altres animals que mengessin el cadàver.

L'adquisició d'aquestes substàncies plaguicides les van poder haver obtingut d'un establiment clandestí de la localitat de Benissa, inspeccionat pel SEPRONA junt a la Conselleria d'Agricultura, i en el qual es van trobar més productes fitosanitaris sense autorització per a la seua venda, sense traçabilitat, caducats i molt tòxics.

Cercar notícies
Agenda