La història de la Marina Alta en 70 minuts

  • La historia de la Marina Alta en 70 minutos
  • La historia de la Marina Alta en 70 minutos
  • La historia de la Marina Alta en 70 minutos
  24/04/2022

 

El col•lectiu Mirades presenta Venim de lluny, un recorregut per l'evolució de la comarca des de la prehistòria fins a l'actualitat 

Els directors, José Gayà i Pau Soler, han volgut “visibilitzar a les grans majories, la gent de baix i les seues lluites contra les injustícies i per la llibertat”

 

Mai abans s'havia realitzat una pel·lícula documental que s'endinsara en la història de la Marina Alta. Conscients que calia cobrir aqueix buit, el col•lectiu Mirades va decidir fer el pas i realitzar un recorregut audiovisual pels diferents períodes històrics de la comarca, des de la prehistòria fins a l'actualitat. El resultat és Venim de lluny, un treball que s'estrenarà el pròxim 1 de maig, en el Centre Social de Dénia. 

Els directors del documental, José Gayà i Pau Soler, han condensat en 70 minuts la història de la Marina Alta, passant per les diferents cultures i civilitzacions. Segons expliquen, “el documental compta amb una estructura narrativa que camina cronològicament. Intentem resumir alguns esdeveniments de l'etapes històriques que pensem que són bastant destacades: l'art en el Paleolític i Neolític, la cultura ibera que naix de la hibridació dels pobles indígenes, grecs i fenicis; la imposició de l'imperi romà i el desenvolupament del comerç; el naixement de la majoria dels pobles de la nostra comarca en l'època d'Al Andalus; la conquesta cristiana en l'època feudal i el caciquisme i les rebel·lions populars en les èpoques moderna i contemporània”. 

Entre altres aspectes, es destaca que durant els últims 70 anys s'han produït canvis radicals en la nostra idiosincràsia i cosmovisió: “De ser una societat basada en l'agricultura, el comerç i posteriorment també en la xicoteta indústria familiar, a convertir-nos en una societat dependent quasi exclusivament de la indústria del turisme”. 

A més, a través de Venim de lluny, els seus autors pretenen també “visibilitzar a les grans majories, la gent de baix i les seues lluites contra les injustícies i per la llibertat, que han sigut silenciades històricament, dignificar a les persones majors, principalment les dones; ajudar a vertebrar la comarca i generar consciència sobre la memòria històrica”.

José Gayà i Pau Soler han realitzat 110 hores de rodatge i han entrevistat 68 persones, entre especialistes i dones d'al voltant de 90 anys. Gayà aclareix que “en el procés de cerca dels participants ha sigut molt important l'assessorament de persones, historiadors i associacions de cada poble”. A més, s'inclouen imatges gravades en jaciments arqueològics i museus i en exteriors, mostrant la varietat de paisatges que té la Marina Alta. Tot això s'acompanya d'una banda sonora escrita per Miquel Pérez i interpretades per les veus de Pep Gimeno Botifarra i Carmen París.

El projecte Venim de Lluny és molt més ambiciós. El col•lectiu Mirades prepararà una sèrie de set capítols sobre la història de la Marina Alta, dirigit a centres educatius, culturals i investigadors. S'abastaran la prehistòria, ibers, Roma, A l'Andalus, l'època feudal, la moderna i l'etapa contemporània. També produirà 12 curtmetratges documentals dedicats específicament a la història de Dénia, Pedreguer, Gata, Benissa, Ondara, Teulada, Orba, Xaló, Poble Nou de Benitatxell, Els Poblets, El Verger i Parcent. Aquests treballs es presentaran l'any que ve. 

En el documental han col·laborat els ajuntaments de Pedreguer, Dénia i Gata així com altres municipis de la comarca i la Fundació Salom Sabar.

Al llarg dels mesos que ha durat la seua investigació, José Gayà i Pau Soler han arribat a la conclusió que “som una terra amb una història molt profunda i apassionant”. Consideren que “les persones que han viscut ací des de fa més de 300.000 anys. Grans civilitzacions han deixat la seua petjada en el que som hui. Volem conéixer i aprendre de les nostres arrels per a saber cap a on volem anar”. 

 

 

<<< Tornar a la portada