La jornada Descobreix la flora de Segària a El Verger incentiva a recuperar la botànica natural dels avantpassats
Els disset participants en la jornada Descobreix la flora de Segària, organitzada per la Regidoria de Medi Ambient d’El Verger al parc municipal que abasta la part de la serra que correspon al terme vergerí, s’han vist motivats a recuperar el valor de la botànica natural dels nostres avantpassats.
La comitiva ha estat il·lustrada per guies que han introduït als visitants en la visió d’arbusts com l’aritjol, la mata o llentiscle, petorrell, romer, margalló, baladre, raimet de pastor, esbarzer, coscoll, ginebrer, friula-timó, espígol, argelaga, punxa cambrona, timó d’hivern, borser o herba de Sant Joan –coneguda també com a pericó-. A banda s’ha incidit en les propietats medicinals d’infusions d’espècies com el rabet de gat per a la gastritis, la valeriana roja per a combatre el insomni, la murta per a la sinusitis i bronquitis, o l’herba freixurera per a l’eliminació de pedres al ronyó; o la utilització externa de la ruda com a remei per a rentar èczemes, la camamirla per a la conjuntivitis o la berbena per a flemons.
Aquests i altres exemples ha aprofitat per a rememorar s costums sanitàries dels predecessors en el territori per a utilitzar el que dona l’entorn com a recurs terapèutic. Pràctica que ha estat reivindicada per la responsable de Medi Ambient, Imma Pericàs, per a qui “ara més que mai, cal posar en valor el potencial del patrimoni natural de que disposem en aquest entorn privilegiat, el qual, malauradament resulta desconegut per les generacions més joves tant del municipi com de la comarca”. En aquest cas ha emmarcat la iniciativa portada a cap amb motiu del Dia Mundial del Turisme dins de la promoció del parc públic de l’Ombria que ha projectat l’equip de govern al llarg de la legislatura amb una oferta de senders com el que travessa la Penya Roja o el circular a la serra, amb activitats d’escalada, els itineraris ornitològics o la visita a indrets com el Morro de les Coves, la Cova Fosca o la Cova Santa.