La primera SwimRun se celebrarà el 2 d'octubre a Benissa

La primera SwimRun se celebrará el 2 de octubre en Benissa
  23/07/2022
Els fons recaptats es destinaran a l'estudi de les prades de posidònia oceànica

DÍDAC VENGUT

 

Saps que és una SwimRun? Pot ser que no perquè és una modalitat esportiva relativament moderna però no deixa indiferent a ningú. Es tracta d'una mena de competició que combina les disciplines de córrer i nadar consecutivament al llarg d'un recorregut en el qual les transicions es repeteixen tantes vegades com aquest ho requerisca. Es pot participar en categoria individual o per parelles (femenina, masculina i mixta). No té res a veure amb l’aquatlon perquè en la SwinRun no et canvies de roba, nades amb les sabatilles de córrer i corres amb el neoprè posat. Tot un repte per als amants de la natació en aigües obertes i per córrer en muntanya.

El seu origen no està relacionat amb una carrera de trail o una carrera d'aigües obertes, que va. És una cosa molt més mundana i anecdòtica. En l'estiu 2002, els germans Mats i Jesper Andersson estaven amb els seus amics Anders Malm i Janne Lindberg en un bar amb vista a l'arxipèlag d'Estocolm. Els tovallons portaven imprès un mapa de l'arxipèlag amb totes les seves illes. En algun moment de la vetllada, a algun se li va ocórrer que tal vegada es podria recórrer aquesta distància, nadant d'illa en illa i passant per sobre de cadascuna d'elles fins a la següent. La distància total era de 75 km, dels quals 10 km eren nadant. Al principi semblava tota una bogeria però el resultat d'aquella ocurrència és avui la SwimRun.

Un esport que serà a la comarca, i més concretament a Benissa, el 2 d'octubre. Darrere de la primera edició de la Posidònia SwimRun està Invicta Events, una ONG integrada per gent que sent passió per la mar i per les competicions. La de Benissa serà una prova curta, de sprint, amb un total de 8 quilòmetres, més o menys, 6 corrent i els altres 2 nadant. Però no són per separat sinó que entres i surts fins a sis vegades de l'aigua en trams curts per a després córrer. Això és el que caracteritza a les SwimRun. I per què a Benissa? Un dels organitzadors i alma mater d'Invicta, Richard Mcenery, explica que “perquè té les millors condicions, és el lloc perfecte per a aquesta mena de proves i perquè reuneix totes les condicions de seguretat”. El circuit discorrerà per les cales de Pinets, Baladrar, Llobella, etc., la platja de la Fustera, el Club Nàutic dels Bassetes i pel Passeig Ecològic del Litoral. Hi haurà dues categories, la d'elit i la general.

La d'enguany serà la primera prova però la meta –mai més ben dit- és molt més ambiciosa. Mcenery avança que l'objectiu és entrar en la World Sèries, el circuit internacional que organitza Ötillö The SwimRun World Championship. “Podem aconseguir-ho, estic segur, si organitzem una bona prova. Només és necessari reunir una sèrie de requisits i crec que serem capaços d'això”, subratlla.

L'alcalde de Benissa, Arturo Poquet, assegura que “no és només una prova esportiva sinó que posa en valor el nostre litoral, ens permet desestacionalizar la nostra oferta turística i dedicar temps i diners a l'estudi de la posidònia”. I el regidor d'Esports, Adrián Cabrera, remarca que aquest projecte s'emmarca dins del programa Benissa Activa. Entre les seves accions està, a més, la prova de natació en aigües obertes Entre Cales i a l'octubre es farà també un triatló, que combina natació, bicicleta i córrer. “Ens va semblar interessant la proposta perquè és una cosa diferent, amb una fi solidària. I, a més, oferim una alternativa per a gaudir de Benissa d'una forma sostenible, fent esport”, comenta Cabrera.

 

ESTUDIAR LA POSIDÒNIA

 

La Posidònia SwimRun té una característica pròpia i singular: és una prova solidària o benèfica. Els fons recaptats de les inscripcions, patrocinadors i donacions es destinaran a l'estudi científic de les praderes de posidònia oceànica, d'aquí el nom de la competició. “Som un grup de gent que ens mou tot això. Estem col·laborant amb els refugiats d'Ucraïna a través de l'ONG Hope4u i ara se'ns ha ocorregut aquesta idea”, subratlla Mcenery. “La meva dona i a mi”, afegeix, “ens agrada molt bussejar, ens dediquem a això. I necessitava fer alguna cosa en la zona on viu que tinga alguna cosa a veure amb el medi ambient”.

Els objectius són més ambiciosos, si cap, que els purament esportius. Des de fer programes i tallers educatius i xerrades informatives fins a muntar un escull i portar als millors biòlegs d'Espanya perquè estudien i analitzen els nostres fons marins. “Encara sense ser un expert en la matèria”, comenta Mcenery, “el 80% del que respirem ve de la mar i, per tant, cal cuidar el que tenim”. La Universitat de Cantàbria i la de Londres col·laboren en un projecte de construcció d'esculls “i aquest és el model de treball que volem implantar aquí. Ja tenim un centre d'estudi a Sud-àfrica i contactes amb les universitats de Stanford, als Estats Units, i Oxford, a Anglaterra”, indica. “Quan ja tens un centre, les universitats envien els seus estudiants per a fer molts projectes. Per això, el nostre objectiu és crear aquest centre aquí a Benissa”, apunta Mcenery.

Tot un repte de futur que hi ha darrere de la Posidònia SwimRun. Però si està en mans de Mcenery i la seva gent, ho aconseguiran. Ja han demostrat del que són capaços amb els refugiats d'Ucraïna i el seu centre permanent instal·lat a Xaló funciona al 100%. Si no, temps al temps.

 

<<< Tornar a la portada