La Quintà L’Anredrà “passa” del canyis de les entrades de bous de Pedreguer

La Quintó La’Anredrà “pasa” del canyis de las entradas de bous de Pedreguer
  16/07/2019
La falta de devoció i afició desmotiva els jóvens i qüestiona una gran tradició de la festa pedreguera

No hi ha quintos ni quintes per aguantar el canyis a les entrades de bous, una situació tan inusual com controvertida a les Festes de Juliol de Pedreguer. I és que els membres de la Quintà L’Anredrà no se’n volen saber res del canyisset ni de les entrades. No és una qüestió anti, ni tampoc de gènere -de fet les poques voltes, la primera nit i poc més, hi ha hagut tal volta més xiques que xics de la quintà darrera del canyis-. És la falta de convicció i afició la que qüestiona i posa en perill una tradició que poc temps enrere semblava tan divertida i arrelada a les Festes de Juliol.

“No ens agraden els bous, preferim fer la nostra festa a la carpa”, ha assegurat un dels membres de la Quintà l’Anredrà. Tampoc cap normativa els obliga. Ni tan sols els crits de “no hi ha quintos” o els tímids xiulets i veus de protesta que s’han sentit a la Plaça Major durant algunes entrades de bous els fa moure.

Posar-se darrera del canyis per frenar el ramat de bous en el punt pròxim a l’accés al recinte taurí és tota una tradició més que vella a Pedreguer per la qual les quintades -encarregades de la funció- han sentit sempre un gran entusiasme. Però eixe fervor ha anat minvant en l’última dècada. De fet, en els últims anys ha estat habitual que les quintes feren fallida algun que altre dia darrere del canyis, sobretot en les entrades de bous matineres i quan s’ha acumulat un gran dèficit d’hores de son que ha impedit als jóvens aixecar-se del llit. Però el cas d’enguany és extraordinari, perquè es veu cada dia. Simplement no els agrada, i per tant, passen.

Moda o tendència? El futur del canyis està més en l’aire que mai. Cert és, també cal dir-ho, que estem davant una quintada molt justeta de gent. I que s'anuncia que els dels pròxim any són més boueros. En qualsevol cas, tot està en funció de com evolucione a mitjà termini. De moment enguany alguns voluntaris han intentat agafar el canyís i substituir els quintos, per allò que no desaparega del tot. I justament en este any que ha nascut una nova penya de bous al carrer amb el nom, precisament, d’El Canyís. El temps dirà. De moment els aficionats taurins assisteixen atònits a un nou episodi taurí per a la controversia. 

Subscriu-te!