La Xarxa Jove inicia els tallers de sororitat i noves masculinitats als centres de secundària
Els tallers de sororitat i noves masculinitats de la Xarxa Jove de la Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta - MACMA s’han posat en marxa. Van dirigits a l'alumnat de quart d'ESO dels centres educatius de secundària de la comarca i els seus objectius principals són propiciar la interacció entre iguals on compartir i sentir necessitats en un procés d'encontre comunitari i adquirir eines per a desenvolupar l'autonomia personal i desmuntar o reflexionar sobre els rols adscrits al sexe biològic amb la intenció d'alliberar exigències cap els demés.
El taller, concebut com una proposta d’intervenció socioeducativa, naix dels departaments de joventut dels 32 municipis i 3 EATIM que conformen la Xarxa Jove de la MACMA, a més d'una estreta col·laboració amb el professorat dels instituts de secundària públics de la Marina Alta. Comptaran amb dos execucions diferenciades, per una banda, es realitzaran tallers de sororitat i per altra es realitzaran tallers de noves masculinitats.
La sororitat és un concepte que fa referència a la solidaritat i la germanor entre dones. Deriva del terme "sororitat" del llatí "soror", que significa "germana". Aquest terme s'ha adoptat en l'àmbit feminista per a descriure l'aliança i el suport mutu entre dones en la lluita contra el patriarcat i la desigualtat de gènere.
Amb cada sessió es pretén aconseguir: facilitar una xarxa de suport entre dones o xiques, reflexionar sobre la pressió social i la competitivitat entre dones, fomentar un ambient d'inclusió, acceptació i respecte, millorar la comunicació entre dones i l'empatia, identificar i repensar situacions de conflicte entre dones per buscar solucions positives, i finalment, fomentar la confiança i l'autoestima d'una mateixa, aprenent a diferenciar aquelles qüestions que altres persones ens poden dir per fer bé, de les que són per ferir algú.
Per altra banda, els tallers sobre noves masculinitats pretenen aconseguir una primera presa de contacte amb un tema crucial per fomentar la igualtat efectiva entre dones i homes. S'analitzaran els estereotips de gènere i la seua influència en les creences, les conductes i les expectatives que la societat té sobre cadascú. A més, es reflexionarà sobre el que es considera propi dels homes i quines conseqüències tenen estes creences en la identitat emocional de les persones, la salut física i mental, i la manera de relacionar-se entre iguals.
Els tallers formen part del Projecte Creant Futur de la Xarxa Jove de la Marina Alta, un projecte que té com a finalitat global crear consciència i pensament crític entre el jovent de la comarca.