Les cases rurals posen el cartell de COMPLET
El nou perfil de turista fuig dels llocs massificats i s'allotja amb el seu grup bambolla
La pandèmia sanitària ho ha canviat tot, mires per on ho mires, tant a nivell de la societat en general com en els comportaments individuals. I això es nota també a l'hora de viatjar perquè hi ha restriccions en els vols, confinaments perimetrals, por al contacte i incertesa davant el demà. Encara amb això, no ens conformem amb estar a casa –i més després de l'experiència del confinament- i ens escapem quan podem, un parell de dies o tres, aprofitant els caps de setmana, un pont o festes que no celebrem. Els grans beneficiats han sigut els destins d'interior per a gaudir de la naturalesa, a l'aire lliure, i sense la necessitat de portar la màscara 24 hores al dia. Les cases rurals cotitzen a l'alça i cal reservar al més prompte possible per a fer-te amb una en les dates desitjades. I en la costa gaudim de la brisa de la mar però renunciem –si es pot- a la primera línia i als hotels. El lloguer d'habitatges aïllats i unifamiliars –amb piscina inclosa, millor- ha crescut com l'espuma i ha salvat la temporada de les empreses del sector.
El nou perfil del viatger busca naturalesa, espais oberts, llocs no massificats i pròxims al seu domicili. A més s'allotja només amb els seus, és a dir, amb el seu propi grup bambolla. Turisme familiar o, com a molt, amb una parella d'amics. I t'ho muntes tot tu mateix, res de viatges organitzats. I a l'estranger, ni parlar perquè la pandèmia no entén de fronteres, cal portar una PCR negativa a la mà i, en molts destins, és obligat passar un confinament que suma dies d'estada i passa factura a la targeta de crèdit.
La tendència a substituir l'allotjament en grans complexos -en els quals es comparteix el restaurant, la piscina i altres serveis amb centenars de persones- per cases rurals o aïllades ja es va donar en l'últim estiu i continua hui.
La responsable de la Tourist Info de la Vall del Pop, Nuria Castells, corrobora que “la gent busca ara recursos naturals, a l'aire lliure, el que anomenem turisme actiu”. En aquest sentit, les rutes de senderisme són el més demandat quant a informació. I la Vall del Pop ofereix no sols la Serra de Bèrnia sinó altres possibilitats per a descobrir pobles de l'interior com Xaló, Llíber, Senija, Murla i Benigembla amb els cinc sentits, gràcies a un codi QR.
TURISME DE CASA
No podem eixir de la nostra comunitat i, per tant, els turistes són “de casa”, mai més ben dit. María Ángeles Martínez és la gerent de la Casa Rural El Riberer, a Benissa, i comenta que “hi ha més clients des de l'estiu i anem a més. En els mesos d'octubre o novembre no entrava gent entre setmana i això va canviar”. Són valencians i valencianes que ixen de la seua ciutat en dates assenyalades com les festes de la Magdalena, de Castelló, el Dia del Pare o les falles, per citar algunes. I de cara a la Setmana Santa i Pasqua penjarà el cartell de COMPLET. “Teníem una reserva d'uns clients de Barcelona i és l'única que s'ha cancel·lat”, comenta Martínez. “La gent vol canviar d'aires”, compte, “i viatja la família unida lluny de contagis i en llocs amables en els quals se senten com a la seua casa”.
Agueda Sala lloga una bonica casa de camp, La Lloma, situada en la partida rural de Pins, a la falda de la Serra de Bèrnia. Per al pont de Sant Josep està ja reservada i també per a Setmana Santa i Pasqua “i fins i tot per a una setmana després. La veritat és que ara hi ha molta més demanda”, comenta. Els seus clients són “gent d'Alacant i València que no té casa de camp i vol gaudir de l'aire lliure, en un entorn tranquil i agradable”. La pandèmia ha sigut positiva per a aquest sector “perquè l'any passat també vaig poder llogar-la més del que era costum i tot això s'ha notat per a bé”, afig.
L'Hotel Rural Serrella de Castell de Castells, un dels referents del turisme d'interior de la comarca, porta un any de vaques flaques per la pandèmia. Des que esclatara la crisi es van cancel·lar les excursions de grups d'estrangers que ocupaven l'hotel tota la setmana. Ara només obri divendres, dissabtes i diumenges, i l'ocupació de l'hotel a penes aconsegueix el 50% (té 16 habitacions) i per a estades curtes d'un o dos dies. A més, les restriccions imposades a l'hostaleria també perjudiquen el negoci. “Fora a la terrassa, amb el fred que fa ací, no es pot estar”, asseguren des de la direcció de l'hotel. I per a la poca ocupació que pot haver-hi a l'interior, no val la pena.
No obstant això, els caps de setmana de San José i Pasqua s'espera que siguen bons, malgrat l'amenaça de pluja per a aquests dies que han provocat alguna cancel·lació. Però les reserves estan al límit -per a Setmana Santa a penes queden dues o tres habitacions- i s'espera el ple total. “Però amb dos caps de setmana tampoc salvarem la temporada”, adverteixen.
Per raons òbvies, el turisme és totalment valencià. “També ens ha reservat algun estranger, però que són residents en la Comunitat Valenciana”, aclareixen des de l'hotel.