Les consultes de psiquiatria es reprenen en cinc centres de salut de la comarca

Las consultas de psiquiatría se retoman en cinco centros de salud de la comarca
  24/10/2024

Una quarantena de professionals de Medicina, Infermeria, Tècnic en Cures Auxiliars d'Infermeria, Psicologia, Treball Social i Administració formen part de la nova Unitat de Salut Mental del Departament de Salut de Dénia. En el capítol de facultatius s'han contractat 5 psiquiatres addicionals en els últims mesos i està previst s'incorpore un sext al llarg del pròxim mes de desembre.

Entre les seues funcions, la nova Unitat de Salut Mental del departament atén la planta d'hospitalització psiquiàtrica, amb 12 llits; realitza les interconsultes del servici d'Urgències i passa consulta en la Unitat de Salut Mental Infantojuvenil en el centre sanitari integrat Dénia I. A més, s'ha reactivat l'assistència en Atenció Primària, concretament en els centres de salut de Calp, Xàbia, Dénia II Joan Fuster, Pego i Orba.

L'augment de professionals també permet millorar la resposta a les situacions de crisis, com el maneig d'episodis aguts i el seguiment de pacients amb trastorns severs. La col·laboració entre els diferents nivells assistencials assegura una atenció integral, que inclou tant el tractament mèdic com el suport psicològic i social.

Pel que respecta a l'Atenció Primària, els especialistes en salut mental oferixen una primera valoració i el seguiment dels casos que no requerixen d'hospitalització. L'objectiu és facilitar l'accessibilitat als pacients en el seu entorn més pròxim i així evitar desplaçaments.

La cap del Servici de Psiquiatria del Departament de Salut de Dénia, Elena Català, ha destacat la importància de comptar amb un equip més ampli per a treballar els aspectes més complexos dels trastorns mentals, "ja que la multidisciplinarietat possibilita un abordatge integrador del pacient i el seu entorn: familiars, associacions i altres recursos comunitaris".

 

En este sentit la figura del treballador social també té un paper determinant en la intervenció i el seguiment dels pacients en el seu entorn social i familiar. La seua labor contribuïx a facilitar l'accés a recursos i servicis que milloren la qualitat de vida dels pacients, així com a orientar a les famílies en el procés d'atenció.

Finalment, l'estructura administrativa de l'equip permet l'organització de les consultes, el seguiment dels casos i la coordinació entre les diferents àrees de la unitat. D'esta manera s'assegura un adequat funcionament de les agendes i l'atenció a les demandes dels pacients.

Este reforç i reorganització del servici té com a finalitat la millora de l'atenció als pacients amb trastorns mentals a la Marina Alta, seguint les directrius del Pla de Salut Mental i Addiccions 2024-2027 de la Conselleria de Sanitat. En ell es planteja un abordatge integral en el qual es potencia la col·laboració entre els diferents servicis hospitalaris, centres de salut i la unitat de conductes addictives.

<<< Tornar a la portada