Les noves normes de la construcció de Dénia arriben amb cinc anys de retard i no agraden als empresaris 

Las nuevas normas de la construcción de Dénia llegan con cinco años de retraso y no gustan a los empresarios
  27/02/2021

Ripoll diu que el document repercutirà positivament en la transparència, l'agilitat administrativa i la seguretat jurídica de les obres

La redacció de la nova ordenança de la construcció de Dénia ha seguit un llarg procés interromput per diferents causes, entre elles l'arribada de la pandèmia del coronavirus. En els últims mesos, els tècnics municipals s'han posat les piles i han entregat el document, que ara s'exposarà al públic durant un mes per a donar l'oportunitat al fet que es presenten al·legacions. El dijous que ve hi haurà una nova reunió de la comissió de treball. 

La regidora de Territori, Maria Josep Ripoll, ha defensat les bondats del document, que introdueixen millores substancials respecte a la versió de 2016. En realitat, és una modificació de l'ordenança que ja existia, per la qual cosa l'Ajuntament no ha partit de zero. Després de ser estudiada pel Consell d'Urbanisme, el primer esborrany es va exposar al ple al març de 2017. Després, tot es va paralitzar fins que en 2019, sempre segons el relat de la regidora Ripoll durant el ple del dijous, els treballs es van reprendre. 

Tal com ha explicat, l'ordenança aclareix conceptes tècnics que generaven dubtes entre els professionals. Ripoll opina que el nou document repercutirà positivament en la transparència i la unificació de criteris, en l'agilitat administrativa i la seguretat jurídica a l'hora de donar llicències. Segons ha explicat, en un primer moment només es recollien aspectes relacionats amb les normes de construcció i “el nou document també recull els criteris que han de tindre els projectes d'obres i d'urbanització, criteris en matèria d'enllumenat públic, d'extracció de fums, aires condicionats, jardineria, clavegueram i sobretot, com a novetat, incorpora la regulació el funcionament de les entitats col·laboradores, que estan emparades per un decret de Conselleria per a poder tramitar les llicències d'obra”. Es tracta, per exemple, del Col·legi d'Arquitectes. 

A l'hora de redactar les normes, han participat els professionals del sector a través de les associacions. 

Durant el ple, els portaveus del PP i de Gent de Dénia van criticar que “no s'han tingut en compte moltes de les aportacions” presentades en el grup de treball. Mario Vidal va dir que en la reunió de la setmana que ve serà tard per a introduir canvis i que en tot cas es podran fer via al·legacions. Va recalcar que eren aportacions dels constructors i promotors. L'opinió de la popular María Mut és que “es podria haver fet més elegantment. Primer, haver explicat l'ordenança i després passar-la pel ple”. 

Maria Josep Ripoll va argumentar que s'ha donat participació als agent implicats, encara que “no es poden assumir totes les aportacions”. Va indicar que encara “estem en el procés de participació pública” i que la setmana que ve s'escoltarà els agents implicats en aquest assumpte. A més, va comentar que qualsevol ciutadà pot al·legar abans que s'aprove el document definitiu. 

La nova ordenança va tirar avant amb el suport del PSPV, Compromís i Ciutadans. PP es va abstindre i Gent de Dénia va votar en contra.

<<< Tornar a la portada