Les noves restriccions entelen l'inici d'una temporada que va arrancar amb molt bones expectatives
1turis
Ple en platges, restaurants i allotjaments turístics amb xifres que superen les d'anys anteriors
Bon començament per a un estiu amb molts interrogants. L'arribada del mes de juliol va confirmar el que ja es veia vindre: ple a les platges, en les carreteres, en restaurants, hotels i altres allotjaments turístics. Si juny va ser un bon mes, les expectatives per als mesos següents eren encara millors. Es parlava de xifres que superaven ja les d'anys anteriors, quan no hi havia pandèmia. La cosa pintava bé, millor que en 2018 o 2019 fins i tot. Però la decisió del govern valencià d'endurir les restriccions davant el tret de contagis i nous brots, que es produeixen sobretot en l'àmbit social, ha alçat de nou les alarmes. El sector turístic tem cancel·lacions i canvis de plans que tindrien conseqüències nefastes per a una temporada que pintava més que bé.
Des de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme de la Marina Alta (AEHTMA) critiquen la decisió del govern de Ximo Puig d'endurir les mesures, “les més restrictives de tot el país i adoptades sense consultar a l'empresariat”. Temen una pèrdua de competitivitat enfront d'altres destins i una allau de cancel·lacions que tindrien greus repercussions per al sector.
Davant el tancament de l'oci nocturn, que des d'anit tira la persiana a les 00.30 h, com els bars i cafeteries, l'hostaleria insisteix que els contagis es donen sobretot en botellons i en reunions d'amics a les cases. El sector es qüestiona de què serveix fer bé les coses si després són els hostalers els qui pateixen les majors limitacions i precisa que les conseqüències dels canvis que han entrat en vigor aquesta matinada són majors del que sembla. Avançar mitja hora el tancament de l'hostaleria (a les 00 h. es deixa de servir i a les 00.30 h. es tanca l'establiment) suposa renunciar en la majoria dels casos a un dels torns de sopars perquè, com diuen els hostalers, són molt pocs els qui sopen a les huit de la vesprada en ple estiu, amb dies llargs i de molta calor. La reestructuració de taules a l'interior -on tornen a tindre un màxim de 6 comensals- suposa també un minvament important de la capacitat dels restaurants. “No ens mereixem tot això”, afigen els qui van veure com l'inici de la temporada s'avançava quasi un mes i ara no veuen clar què els oferiran les pròximes setmanes.