Lliçons de bon govern i participació ciutadana lluny de casa
Quatre alcaldes d'El Salvador aprenen bones pràctiques a Canals, Gandia i Benissa
El Fons Valencià per la Solidaritat desenvolupa un projecte destinat a l'enfortiment dels Consells Municipals Plurals a El Salvador, la qual cosa serien els nostres ajuntaments. Una delegació de quatre alcaldes del país sud-americà, acompanyats per un equip tècnic del Fons Valencià, ha aprés bones pràctiques lluny de casa per a després aplicar-les en els seus respectius territoris. En la seua estada d'aprenentatge a Espanya, els alcaldes salvadorencs han estat en les localitats de Canals, Gandia i Benissa per a formar-se i conéixer iniciatives en matèries de Bon Govern i Participació Ciutadana.
La delegació salvadorenca estava integrada per Lilian Antonia Portillo Alvarado, de Sant Esteban Catarina; Nelson Alberto Gómez Salas, de Santiago de María; José Alberto Barrientos, de Sant Vicent; i William Lorenzo Portillo Alfaro, de Tepetitán. El grup va ser rebut el dimarts al matí per l'alcalde de Benissa, Arturo Poquet, i van signar en el llibre d'honor de l'ajuntament. Després, ja en Els Cases del Batlle, els alcaldes i regidors, els d'allà i els d'ací, van participar en una ponència dedicada a la transparència, participació i bon govern. Es van tractar temes com l'enfortiment de la representació política, la despolarización de la societat, l'incentiu a la participació ciutadana, la major transparència en la gestió dels recursos, la governabilitat, els processos de descentralització, el reforç de la democràcia o l'estabilitat en la gestió, entre altres. La trobada va servir també per a intercanviar experiència a nivell polític i tècnic.
L'alcalde de la capçalera departamental de Sant Vicent, José Alberto Barrientos, comenta que “hem aprés com funcionen els consells municipals i estem coneixent alguns temes que ací estan ja més avançats•. “La població exigeix cada dia més”, afig, “i les necessitats són majors. Ací veig jo que la transparència és molt efectiva i va molt d'acord amb les necessitats del poble”. Segons l'alcalde, a la pobresa a El Salvador s'han unit les catàstrofes i la pandèmia “i tot això ens ha deixat molt estancats per al desenvolupament”. La idea és coordinar-se amb el Fons Valencià per a aplicar alguns mètodes per a tirar avant a les comunitats. “Estem acostumats al fet que ens donen però nosaltres volem aprendre per a poder seguir avant. Aquesta ajuda, aquest coneixement, ens ensenyarà a com fer-lo”, afirma Barrientos.
L'alcalde salvadorenc s'ha referit al vincle que uneix a El Salvador amb Espanya. “Una família d'espanyols”, compte, “van iniciar la nostra ciutat i ells li van posar Àustria Florensana, la qual cosa hui és Sant Vicent”. “En honor a ells”, afig, “hui celebrem el 15 de setembre”.
EXPERIÈNCIA ENRIQUIDORA
El representant de Benissa en el Fons Valencià per la Solidaritat, Jorge Ivars, afirma que “es tracta d'una experiència molt enriquidora que servirà, entre altres, per a reforçar el paper de la institució”. L'alcalde, Arturo Poquet, subratlla que “és un plaer rebre a tots aquests alcaldes perquè ens uneixen vincles històrics importants com a països germans”. “Aquest projecte”, insisteix, “el veiem com una bona mesura per a posar en coneixement als consells les eines que estan en marxa ací”. Les bones pràctiques s'han referit al govern obert i el Consell Social per a fomentar la transparència i la participació ciutadana. Poquet assegura que “ens han comentat que la transparència i la participació és una cosa pràcticament inexistent en els seus municipis i per a ells és molt important avançar en aquests principis”. Com a exemple s'ha referit al fet que tots els treballadors municipals –els funcionaris d'ací- són càrrecs eventuals i finalitzen el seu contracte una vegada que acaba el mandat de l'alcalde. “Això suposa alentir la gestió municipal i han de començar tot de nou amb gent que no té formació”.
Benissa està germanada amb la localitat salvadorenca de Santa María d'Ostuma des del 2015 i un carrer del sector de Beniver porta el seu nom.