L’equip de govern d’Ondara porta al plenari la recuperació de la gestió municipal del servei de subministrament i abastiment d’aigua potable en 2025
La gestió del servei de subministrament i abastiment d’aigua potable d’Ondara, actualment en concessió a una empresa privada, serà recuperat en 2025 si prospera la proposta presentada en eixe sentit al plenari ordinari de hui. Proposta que, en atenció a la finalització l’any que ve de la gestió indirecta per part de Aguas de Valencia S.A a qui que es va cedir per vint anys l’1 de setembre de 2005, queda fonamentada si s’invoca la clàusula tercera del contracte, que diu textualment que “el plazo del contrato es de veinte (20) años contados a partir del 1 de septiembre de 2005, prorrogables por un período de cinco (5) años más, siempre que sea necesario para la adecuada amortización de las inversiones generadas por la actividad de la concesión”.
Segons ha informat l’alcalde, José Ramiro, la intenció de l’equip govern municipal és no procedir a prorrogar el contracte, ni convocar nova licitació, sinó “assumir directament la prestació i gestió del servici, el qual es prestarà per via de comanda de gestió per l’empresa de titularitat municipal SINMA”. En aquest sentit justifica la iniciativa en ares a que “rs un servei bàsic i al igual que la sanitat, no hauria de gestionar-se per proporcionar beneficis a una empresa”.
Al seu judici “l’aigua ha de ser un servei de gestió pública, perquè és un servei bàsic, i a més els pous dels quals s’abasteix Ondara són municipals; és a dir, el recurs, l’aigua, és municipal”.
Així mateix, destaca la municipalització de la gestió de l’aigua com a un dels objectius de l’equip de govern, pel fet que tant el PSPV com Compromís ho portaven en els respectius programes electorals
“No pot ser que un recurs públic estiga gestionat per una empresa privada, ja que aquesta busca rendibilitat i beneficis», mentre que l’Ajuntament el que persegueix són millores en la gestió del servei per invertir en millores en la xarxa i la qualitat de l’aigua” ha ressaltat per a especificar que aquesta dinàmica comporta que l’objectiu final de la reversió es centre en l’optimització del rendiment entès com el percentatge de l’aigua dels pous que arriba finalment als domicilis, reinvertir en solucionar les fugues i programar una una millor planificació.
Quant als motius per assumir directament la prestació i gestió del servici, que passarà a prestar-se via de comanda de gestió per l’empresa de titularitat municipal SINMA, el conseller delegat d’aquesta, Jordi Dominguis, incideix en que és eficient i porta anys gestionant diversos serveis municipals adequadament. “Per les seues les seues característiques, des de SINMA es poden compartir recursos i personal amb la gestió del servei d’aigua” reivindica per a remarcar que no cal oblidar que, per exemple, és l’encarregada de la piscina municipal amb tot el que allò té a veure amb la gestió de l’aigua i també de la brigada municipal d’obres i serveis, entre altres comandes de gestió, a la que ara es vindrà a sumar també el servei de l’aigua.
A banda, han fet referència a que l’Ajuntament d’Ondara compta amb el recolzament tècnic i d’experiència per portar aquesta gestió amb èxit. Circumstància que ha comportat que el consistori compte amb l’informe favorable de la Universitat Politècnica de València respecte a la viabilitat de la municipalització del servei d’aigua, del que segons es desprèn, resulta molt factible que el servei siga assumit de manera directa, a la vista de les dades de la concessionària en matèria d’inversió i facturació.
A més a més subratllen que des de l’Ajuntament mantenen contacte tant en la referida universitat com amb la Amjasa -empresa municipal d’aigua de Xàbia, amb experiència en un procés de municipalització similar- i Aeopas -Associació d’Operadors Públics d’Aigua-.