El que no volem veure del 'problema' de la neteja urbana a Dénia
Durant el mes d'agost s'han gravat els vídeos de la nova campanya de la Regidoria de Transició Ecològica "Fes-ho bé. Recicla bé": imatges reals de ciutadans i ciutadanes abandonant mobles vells al costat de bateries de selectiva, deixant les bosses de fem fora del contenidor, orinant al carrer, tirant restes de verd en contenidors d'obra; també cotxes mal estacionats que obstaculitzen el pas dels vehicles de recollida del fem i, com no, mostres d'incivisme amb els animals de companyia, entre moltes altres situacions. Imatges que contrasten amb l'actuació continuada dels operaris del servei de neteja urbana.
Unes 40 peces audiovisuals curtes que volen llançar un missatge molt clar: si totes i tots complim amb les normes, Dénia serà una ciutat més neta. Gestos tan senzills com traure el fem a l'hora marcada per l'ordenança municipal (a partir de les 21 h), netejar amb aigua els pipis dels gossos, plegar les caixes de cartó, nugar la bossa d'orgànic, utilitzar l'ecoparc, no llançar a terra puntes de cigarret o, el més evident, dipositar els residus dins dels contenidors corresponents, poden marcar una gran diferència en l'aspecte diari dels nostres carrers.
La campanya també incideix en els serveis gratuïts que tant particulars com a empreses tenen a l'abast per a la gestió dels residus: com el servei de recollida de trastos que va protagonitzar la campanya "BRUTEA" (telèfon 96 643 11 54) o el servei específic per a hostaleria. Així com en les sancions que penalitzen els comportaments incívics (regulades en les ordenances de Convivència Ciutadana i de Neteja Urbana).
Sandra Gertrúdix, regidora de Transició Ecològica, explica que l'origen d'aquesta campanya "és, en certa manera, la frustració que ens manifesten reiteradament els treballadors i treballadores de l'empresa de neteja. Pràcticament cada dia el camió de recollida del fem ha de deixar contenidors per buidar per no poder accedir a determinats carrers pels vehicles mal aparcats; els serveis extra de retirada de trastos sense avís previ ens costen més de 300.000 euros anuals; les bosses de fem al costat de contenidors buits són una imatge recurrent i, a més, a qualsevol hora del dia".
"Els operaris ens enviaven moltes fotos i vídeos de tot el que es troben en cada jornada de feina. Així que vam decidir mostrar-ho a la ciutadania. Però el fet més sorprenent és que l'empresa de publicitat que l'ha produïda, en anar a gravar les imatges per als vídeos, s'hi va trobar amb exemples reals de les moltes conductes incíviques que volíem denunciar", ha destacat l'edil.
Els vídeos de "Fes-ho bé. Recicla bé" començaran a llançar-se a partir d'este dilluns a través dels diferents perfils en xarxes socials de l'Ajuntament de Dénia.