Els hostalers veuen en les noves restriccions un tancament encobert
L'enduriment de les restriccions anunciat el dijous a la nit pel president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha caigut com un pitxer d'aigua freda sobre l'hostaleria. A les portes del Nadal, quan després de molts mesos de penúries les reserves començaven a animar-se, s'ha pres la decisió d'avançar el toc de queda a les 23 hores. Això suposarà el tancament dels establiments davant d'aqueixa hora; per a alguns, implicarà no poder doblegar serveis i per a uns altres, directament, el tancament. L'Associació d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme de la Marina Alta (AEHTMA) parla de “improvisació” per part dels governs central i autonòmic i, cosa que és més greu, de “un tancament encobert per a un sector que segueix sense rebre cap mena d'ajuda directa”.
En un comunicat conjunt amb CONHOSTUR, la confederació hostalera valenciana, AEHTMA demana respecte cap al sector i condemna la falta de sensibilitat cap a les 35.000 empreses que el conformen. A una setmana de la Nochebuena, els establiments tenen reserves, contractacions i compres realitzades. “En aquests moments, tenint en compte que per a molts negocis la campanya de Nadal podria ser l'últim baló d'oxigen abans de plantejar-se un tancament definitiu, aquestes limitacions suposen la punta per al sector tant de la restauració, com l'oci i l'hostalatge”, assenyala el comunicat.
L'empresariat remarca que l'hostaleria porta treballant des de fa més d'un mes a un 30% de l'aforament interior i un 50% de l'aforament a les terrasses, però els impostos, taxes, lloguers són els mateixos. “Els empresaris -afigen- estan havent de fer front a tots els pagaments com si l'activitat empresarial estiguera funcionant a un 100%”.
CONHOSTUR i AEHTMA recorden que Ximo Puig segueix sense rebre al sector, “malgrat les nombroses peticions que s'han realitzat en últimes setmanes per a mantindre aqueixa reunió en la qual poder reclamar un pla d'ajudes urgent i necessari per a garantir la viabilitat i el manteniment de les empreses hostaleres”. Comparen “els missatges confusos del govern” i la seua “falta de previsió i anticipació en la presa de decisions” amb les polítiques d'actuació d'altres països europeus com Alemanya, “que acompanyen les mesures restrictives a l'activitat empresarial amb ajudes directes compensatòries”, insisteixen.