María Ruiz Maldonado guanya el premi María Moliner per la Igualtat de Gènere

  • María Ruiz Maldonado gana el premio María Moliner por la Igualdad de Género
  • María Ruiz Maldonado gana el premio María Moliner por la Igualdad de Género
  • María Ruiz Maldonado gana el premio María Moliner por la Igualdad de Género
  12/07/2020

Matria fa un homenatge a Elvira Cambrils, l'escriptora que es va enamorar de les Cíclades

 

El tercer certamen literari per la Igualtat de Gènere de Matria ja té guanyadors. María Ruiz Maldonado amb el seu relat Els llençols i Javier León Sorribes amb l’'Enfiladissa s'han emportat, respectivament, els premis María Moliner i Matria. Els guardons van ser entregats el divendres a última hora de la vesprada en una acte que va homenatjar  la pegolina Elvira Cambrils, l'escriptora que es va enamorar de les Illes Ciclades però la primera novel·la de les quals gira al voltant de la vida d'una feminista de Pego, Maria Cambrils, i amb la qual -com ella va dir- vaig tindre el gust de ressuscitar allò “que el franquisme i la intolerància van voler silenciar”.

    Elvira Cambrils va descobrir el poder de les paraules en un diari de viatge, segons va dir la també escriptora Pepa Guardola, qui li va entregar el diploma de divulgadora dels valors feministes que atorga Matria. Ha sigut precisament el gust per la paraula i l'escriptura el que l'ha portada a passar hores i hores de solitud davant de l'ordinador, com va confessar, i el que la va espentar a reivindicar la participació de la dona en una societat més justa i igualitària. Va recordar a les escriptores valencianes que no han sigut prou reconeguda, com Maria Ibars, Beatriu Civera, Maria Beneyto o Carmelina Sánchez Cutillas i va dir que escriptores com ella “volem ser la baula, l'anella que unisca la tradició de les nostres mares literàries del primer terç del segle XX amb les nostres filles literàries, nascudes a la fi del segle XX”.

    També a la paraula com a motor del canvi en la societat es va referir la guanyadora del premi María Moliner, María Ruíz. El premi s'ha instaurat enguany i recau en la millor obra escrita per una dona presentada al certamen.

Subscriu-te!