Més enllà del part

  • Más allá del parto
  • Más allá del parto
  09/05/2021

Les matrones acompanyen a la dona en totes les etapes de la seua vida, des de l'adolescència fins a la menopausa

L'embaràs és una de les etapes més boniques de la vida d'una mare, si bé encara a moltes dones parir els continua plantant cara –només amb sentir la paraula posen el crit en el cel-. Durant els mesos previs al part i també en les setmanes posteriors, el paper de la matrona és fonamental. En ella es troba la resposta a moltes preguntes, el suport i la tranquil·litat necessaris per a viure aqueixa experiència de manera plena, fins al punt que entre ella i la mare s'arriba a crear un vincle molt estret. La figura de la matrona, no obstant això, va molt més allà del naixement d'un bebé. Ella acompanya a la dona en totes les etapes de la seua vida, des de l'adolescència fins al climateri, bé siga per a assessorar sobre l'ús d'anticonceptius, fer les proves per a la detecció precoç del càncer de cèrvix o informar sobre els canvis derivats de la menopausa. És, per dir-ho així, la millor acompanyant en moments bons i, també, en els no tan bo.

Anna Magraner és la matrona del Centre de Salut de Pedreguer, on va arribar l'any 2006. Des que va acabar l'especialitat en 1984, ha treballat sempre en la Primària. Guarda molt bons records de tots aquests anys d'experiència, entre ells els de mares que no aconseguien quedar-se embarassades i que al cap dels anys, quan ja havien desistit en la seua obstinació, apareixien de nou per la consulta anunciant el seu embaràs. Subratlla que el seu treball “abasta tota la vida de la dona”, i cita entre altres funcions les d'informem sobre anticonceptius i malalties sexuals, orientar a l'hora de planificar, les consultes prèvies i de control de l'embaràs i el postpart, cures en cas de cesària, valoració de possibles problemes emocionals, seguiment i assessorament en temps de lactància… I també el programa de prevenció del càncer de coll d'úter o les consultes en edat no fèrtil, sobre incontinències, sequedat, etc. “En la matrona, les dones troben un alleujament, un lloc on comptar on esplaiar-se, algú que els dona confiança i seguretat”, explica. En la consulta “pregunten molt i de tot”, assegura, “i jo les anime a preguntar, que per a això estic”. Cita els tallers d'educació grupal en l'últim trimestre de l'embaràs -en el seu cas, per tractar-se d'un centre xicotet l'Ajuntament de Pedreguer els cedeix un local per a desenvolupar-los- i els de massatge infantil després del part. “Aqueix és el millor moment, l'hora del massatge dels bebés, m'encanta”, confessa.

La setmana laboral d'Anna Magraner es completa anant un dia a l'hospital, a monitors. “Aqueix dia passe per paritori i puge a planta a veure a les mamàs, per si alguna té alguna pregunta o dificultats amb la lactància per a ajudar-la”.

 

“INVERTIR EN SALUT”

En el Departament de Salut de Dénia hi ha una matrona per cada Centre de Salut, dues en el cas de Dénia perquè el volum de població és més alt. La supervisora de matrones, Silvia Crespo, explica que durant la pandèmia s'ha fet un gran esforç per a continuar oferint tots aquests serveis via en línia, a través de zoom, telegram o altres suports. “Cap mare s'ha quedat sense atenció i sense el suport necessari per a aclarir els seus dubtes o preguntes”, assegura. El mèrit és, en bona part, del personal. Perquè com ella diu, “en aquest departament som afortunats de tindre gent molt compromesa”. 

Les matrones desenvolupen també la seua labor a l'hospital. Són elles els qui atenen les dones en el part, sempre que aquest no present problemes, i també en el postpart. A més, li les requereix també en les urgències de ginecologia i obstetrícia, “i en el cas de les cesàries, per exemple, estem al costat de la dona i la parella”. 

La supervisora del Departament de Salut insisteix en el dret de la dona a acudir al part acompanyada i cita alguns dels assoliments que van fer que l'Hospital de Dénia obtinguera fa uns anys l'acreditació d'Hospital Amic dels Xiquets promoguda per l'OMS i UNICEF, que es pretén revalidar. Cita la humanització del part, el contacte pell amb pell després del naixement o el foment de la lactància materna.

Silvia Crespo lamenta que hi haja encara un desconeixement bastant generalitzat sobre el treball de la matrona, la formació de la qual passa per quatre anys d'estudis d'Infermeria i una especialització posterior i a la qual en moltes ocasions li la continua associant únicament amb el part. Recorda que la matrona acompanya a la dona en tots els moments del seu cicle vital i sosté que “invertir en matrones és invertir en salut”. 

<<< Tornar a la portada