Una altra manera de fer turisme

  • Otra manera de hacer turismo
  • Otra manera de hacer turismo
  26/03/2022
La Tourist Info de Benissa bufa les espelmes del pastís del seu 25 aniversari

La Tourist Info de Benissa celebra enguany el seu 25 aniversari, les Noces de Plata. Si un quart de segle suposa molts canvis, vivències i experiències en qualsevol àmbit de la vida, més si cap en el món del turisme. Les noves tecnologies, internet i les xarxes socials –entre molts altres “avanços”- ens permeten fer turisme a través de fotografies o viatges virtuals a qualsevol racó del món sense sortir de casa. Poc, o gaire res,  té a veure amb el que hi havia l'any 1997 quan Benissa es va unir a la xarxa de Tourist Info de la la Comunitat Valenciana i va contractar una tècnica en la matèria, Loli Vicens Márquez.

            La primera oficina estava en l'entrada a la localitat per la part sud, en un local situat al costat del Bar Frau. Un lloc visible però allunyat del centre històric. Per això, uns anys després, en el 2011, es va optar per traslladar-la on està avui, en l'Avinguda País Valencià, molt prop de la Plaça Rei Jaume I, el centre neuràlgic de tota l'activitat comercial, cultural i d'oci.

Vicens recorda que “estava tot per fer i el primer va ser conèixer el potencial que tenia Benissa com a destinació turística, amb l'ajuda de les empreses del sector”. El que més va costar, apunta, va ser “fer entendre que una cosa era l'atenció directa al turista, els informadors, i una altra la part tècnica per a buscar noves vies de promoció, projectes i activitats”. També es va apostar per l'atenció en la zona de la costa, amb una primera oficina al costat del càmping Fanadix, l'antecessora de la Casa dels Cents Vents, on avui està l'Aula de la Mar i la Tourist Info de la costa.

La de Benissa és l'única Tourist Info de la xarxa de més de 200 punts d'atenció de tota la Comunitat Valenciana que ha rebut dues vegades el primer premi per l'atenció i el servei, en el 2002 i en el 2017. Per alguna cosa serà perquè és un concurs, denominat Visita Feliç, en el qual el jurat –per dir-ho d'alguna manera- és una persona anònima que juga el paper de turista. I es fixa en tot, l'atenció directa, disposició dels fullets, accessibilitat de l'oficina, disseny, senyalització, mobiliari i altre.

El canvi més brusc, segons ens comenta la tècnica, ha estat adaptar-se al repte digital i als nous canals d'informació. “Ara és tot virtual. Abans havies de portar el fullet en paper més bonic però ara no hi ha fronteres, estem en un món obert, i cal estar al dia i ser molt creatius”, apunta Vicens. El reclam més fort continua sent el sol i la platja però amb la nova etiqueta de ser un destí sostenible.

L'altre camp de batalla és la desestacionalització, és a dir, oferir una oferta atractiva per a tot l'any i no exclusivament per als mesos d'estiu. Benissa aposta per a això pel turisme esportiu i en breu presentarà noves rutes de bicicletes, senderisme, running “que estaran totes sensoritzades per a obtenir tot tipus d'informació i dades”. Esports i sol i platja es complementen amb l'oferta gastronòmica i el turisme d'interior de la mà de la Mancomunitat de la Vall del Pop.

Vicens subratlla que “per a mi és una autèntica alegria formar part de tot aquest procés de transformació i noves maneres de fer turisme”

 

FESTA DEL 25 ANIVERSARI

 

El logo turístic, amb la B de Benissa, s'ha adaptat per a commemorar les noces de plata. I, com ha de ser, una celebració com està comptarà amb una gran gal·la, el 29 de setembre en el Taller d’Ivars, i una programació especial, amb un programa de ràdio, conferències i visites guiades per a joves. I fins a un concurs fotogràfic en el qual participaran els i les tècnics de totes les Tourist Info de la província d'Alacant. Les fotos es penjaran en Instagram i serviran per a donar a conèixer els recursos turístics de la localitat.

El regidor de Turisme, Jorge Ivars, comenta que “el turisme no descansa cap dia de l'any i som una destinació oberta per a gaudir els 365 dies”. L'alcalde, Arturo Poquet, ha recordat els 2’4 milions d'euros aconseguits de fons europeus que s'invertiran en turisme. A més, segons ha avançat, la cosa no es quedarà aquí perquè l'actual seu de l'Ajuntament de Benissa, en la Plaça del Portal, s'adaptarà per a albergar la nova Tourist Info, just en el lloc on comença el circuit per a visitar el centre històric

Al març, a bufar les espelmes del pastís d'aniversari. A l'octubre, la gran gal·la i, a la fi d'any, més o menys, una Tourist Info nova. Una gran manera de celebrar les noces de plata. Perquè 25 anys no es compleixen tots els dies.

<<< Tornar a la portada