Pep Aguilar debuta com a primer expositor vergerí a la Torre de Medinaceli amb Temps i Memòria
L’artista plàstic Pep Aguilar Mallol ha debutat com a primer vergerí que exposa en la Torre dels Ducs de Medinaceli del seu poble natal dins del projecte Llonges de la Cultura de la Fundació Baleària.
La mostra, titulada Temps i Memòria, sorgeix, segons explica, de la necessitat de evocar els moments de la vida que ja hem viscut, els pensaments, els moments o els records com a partícules del pas del temps. “De vegades necessitem viatjar cap al passat i reconstruir el teixit de fils de la memòria que la vida ha trencat al seu pas com el temps devorador, el deteriorament físic, la pèrdua dels éssers estimats o l’evocació de l’escola”, ha remarcat aquest mestre jubilat integrat en la dinàmica de l’Escola de Plàstica Experimental A. Vives de Gata per a argumentar la temàtica que ha inspirat de les diferents intervencions plàstiques que integren aquesta exposició.
L’INSTANTÀNIA DE L’ACADÈMIA COM A EIX
Aquestes, subratlla, “han estat elaborades en funció d’eixe espai tan emblemàtic recuperat per l’Ajuntament d’El Verger que he tingut l’honor d’utilitzar per a donar a conèixer una obra que te una càrrega emotiva per rememorar la meua infància i adolescència i per a reivindicar que qualsevol temps passat no te perquè ser millor i que el que importa es viure”. Així les diferents peces treballades al detall que la integren –com el tapis de memòries que ha composat a base de fotocòpies en llenç- han estat disposades en la sala principal al voltant d’un mural que, entre una foto del reso i altra de costura, recrea sobre fusta una instantània central de l’acadèmia de don Bernardino i don Vicente que, al seu judici, va marcar un abans i un després en l’ensenyament del municipi pel fet de que va donar a molts integrants d’aquelles generacions l’oportunitat d’aprofundir en uns estudis fins el moment limitats a la gent que tenia diners. A banda ha utilitzar la dependència interior per a aconseguir una major intimitat en l’ambient per a l’homenatge a aquells que van perdre els seus records gràfics a les inundacions de 2007 al seu poble natal, mitjançant la disposició d’un arbust de fil d’aram on ha entrellaçat diferents fotos familiars que van sobreviure a una gotera sota una maleta antiga com a símbol del reconeiximent.
La inauguració ha congregat al major número de públic que ha registrat una exposició d’aquest calat atret per l’emotivitat de les imatges, el qual ha respectat en tot moment les mesures de seguretat establertes per l’Ajuntament per a prevenir la propagació de la pandèmia. Entre ells es trobava una representació municipal encapçalada per l’alcalde, Ximo Coll i el regidor de Cultura, Miguel Pou, els quals, han agraït al gerent de la Fundació Baleària, Ricard Pérez, l’oportunitat que el projecte Llonges de la Cultura li ha donat a aquest vergerí que ha encertat a canalitzar les seues inquietuds artístiques cap a l’eclecticisme des d’una formació purament autodidacta fins a cursar estudis de grau a la facultat de Belles Arts d’Altea en les matèries de pintura, escultura, gravat i fondició.
Per la seua banda, Pérez ha advertit que l’elecció de Aguilar ha estat “no per ser del poble, sinó per la qualitat de les obres concebudes al llarg de la seua trajectòria, les quals el fan entrar per mèrit propi dins dels paràmetres d’exigència de la fundació per a formar part del programa”.
L’exposició restarà oberta fins el 7 d’octubre a l’espai expositiu de la restaurada torre del segle XVI en horari de 17 a 20 hores de dimarts a dissabte.