Què fem amb la pasqua després de Nadal?
La pasqua (poinsettia), com el torró, és símbol de Nadal. Des de finals de novembre la veiem en aparadors, botigues, supermercats i jardins. Les cases s'omplin també d'esta planta tan peculiar que forma ja part de la decoració de Nadal. Però no totes les flors de pasqua arriben al Dia de Reis. Moltes es queden pel camí perquè no han rebut les cures que necessiten. Què fem amb les que han aconseguit sobreviure? En la majoria dels casos no arribaran a l'estiu. Però si volem que sobrevisquin i gaudir del roig de les seves flors estrellades en el Nadal següent, només cal dedicar-los una mica de temps i tenir en compte alguns consells.
És important que durant l'hivern col·loquem la pasqua en un lloc lluminós, prop d'una finestra i evitant la llum solar directa prolongada. Els raigs del sol podrien arribar a cremar les seues fulles. Hem d'evitar també corrents d'aire i temperatures extremes: ni massa fred ni massa calor. Caldrà mantenir per tant la planta allunyada de fonts de calor com a radiadors o estufes i no exposar-la tampoc a temperatures inferiors a 10 °C.
A l'hivern, amb la calefacció, es corre també el risc de crear ambients massa secs; en aquest cas, cal polvoritzar aigua sobre les fulles o col·locar un plat amb aigua a prop perquè hi haja una mica d'humitat.
Alerta amb l'aigua! L'excés és una de les causes més freqüents de la mort de la planta. El reg ha de ser moderat però constant. Si té massa aigua o queda aigua estancada en el plat, es corre el risc que les arrels es podreixen. El test ha de drenar bé i s'ha de regar només quan la terra estiga seca al tacte.
A la fi de febrer o març, caldrà podar la planta per a estimular el creixement i mantenir-la compacta. Es deixaran tiges d'uns 10-15 cm. Si la planta creix molt durant l'estiu, es pot tornar a podar lleugerament.
A la primavera, després de la poda, és recomanable trasplantar-la a un test una mica més gran amb terra fresca i ben drenada. També a partir de la primavera és aconsellable aplicar-li un fertilitzant líquid per a plantes d'interior una vegada al mes.
Quan haja passat l'estiu, és el moment de preparar la pasqua per a Nadal. Si volem potenciar el roig de les seues flors, a l'octubre o novembre cal posar-la en foscor total durant 12-14 hores diàries; es pot cobrir amb una caixa o posar-la en un armari durant la nit. Durant el dia, ha de continuar rebent llum indirecta.
Problemes més comuns
En la cura de la pasqua pot ser que sorgeixen alguns problemes. El més comú és l'aparició de fulles grogues o la caiguda de les fulles, dues qüestions associades a l'excés de reg o a la falta de llum.
Si a la planta se li arrissen les fulles, cal pensar que l'ambient és massa sec i li falta humitat. Si no floreix, serà perquè li ha faltat foscor prolongada durant la tardor.
Quan trasplantar-la al jardí?
La millor època per a trasplantar-la al jardí és a la primavera, una vegada que hagen passat les gelades i la temperatura nocturna es mantinga per sobre de 10 °C. Després de la poda de finals d'hivern, la planta ha d'haver passat el període de floració i mostrar signes de creixement actiu si es vol tenir probabilitats d'èxit en el trasplantament.
Cal trobar el lloc adequat per a trasplantar la pasqua, amb llum indirecta o semiombra. En general, la flor de pasqua no tolera el sol directe i prolongat, que pot cremar les seues fulles. El millor és col·locar-la en una zona protegida de vents forts i corrents d'aire on les temperatures siguin suaus i estables.
Quant al sòl, ha d'estar ben drenat i ser ric en matèria orgànica. Si és argilenc i compacte, la terra s'ha de barrejar amb torba, compost o sorra per a millorar el drenatge.
Una vegada realitzat el trasplantament, s'ha de mantenir el sòl lleugerament humit durant les primeres setmanes però sempre evitant l'excés d'aigua. A l'hivern cal anar amb compte amb les gelades i a la tardor, o a la fi d'hivern, caldrà podar-la per a mantenir la forma i estimular un bon creixement. És aconsellable aplicar fertilitzant cada quatre o sis setmanes durant la primavera i l'estiu.
En l'exterior, la pasqua pot desenvolupar-se com a arbust i convertir-se en una bonica planta de jardí de la qual gaudir tot l'any.
* La flor de pasqua, el nom científic de la qual és Euphorbia pulcherrima, creix a Mèxic de manera silvestre en climes càlids i subtropicals, especialment en zones muntanyenques dels estats del sud. Els asteques la utilitzaven amb finalitats cerimonials i medicinals. Va ser introduïda als Estats Units en el segle XIX per Joel Poinsett, el primer ambaixador estatunidenc a Mèxic, de qui pren el seu nom comú en anglès. Des de llavors, s'ha convertit en una de les plantes més populars de Nadal a tot el món.
* La flor de pasqua, coneguda també en alguns pobles de la comarca com pascuera, rep altres noms com el d'Estrella de Nadal o Nochebuena, com l'anomenen a Mèxic i alguns països d'Amèrica Llatina.