Repensar la comarca per a aprofitar el seu potencial

Repensar la comarca para aprovechar su potencial
  07/05/2022

Professionals, empresariat i polítics debatran sobre present i futur en el Fòrum Compartir Marina Alta 

 

Sabem realment quins són els tresors de la nostra comarca? Coneixem quins són els seus potencials i com aprofitar-los? Som capaços de reconéixer què és el que estem fent malament? Té sentit que continue havent-hi rivalitats entre pobles veïns? Tenim sentiment de comarca? Fins quan continuarem depenent quasi exclusivament del sector serveis? Per què seguim sense posar-nos d'acord sobre on ha de parar el tren? Quin futur espera als nostres joves? A aquestes i a moltes altres preguntes tractarà de donar resposta el Fòrum Compartir Marina Alta, un espai d'anàlisi, debat i reflexió plantejat pel Rotary Club de Xàbia amb la finalitat de fer una comarca millor, una comarca capaç d'adaptar-se als nous temps sense perdre la seua identitat, sense renunciar a allò que l'ha convertida, durant segles i amb el pas de diverses civilitzacions, en focus d'atenció, però també en un lloc envejat, desitjat i del qual presumir.

El Fòrum Compartir Marina Alta, en l'organització del qual col·laboren també els clubs rotaris de Benissa, Calp i Dénia, s'estructura en dues jornades -dijous 12 i divendres 13 de maig- que se celebraran en l'Auditori Teulada Moraira. Estan obertes a la ciutadania en general i a tots aquells col·lectius que se senten implicats en l'esdevenir de la comarca. La inscripció es pot fer a través de compatirmarinaalta.com, on es poden adquirir els tiquets per a assistir a una de les dues jornades o per a ambdues. A través de diverses taules redones, en la primera jornada es posaran a debat qüestions relacionades amb el medi ambient, l'agricultura, la ramaderia i la pesca; la seguretat; el turisme; i la sanitat. El segon dia s'obrirà la jornada amb una taula sobre educació, treball i ocupació de qualitat. El professor JM Mulet, catedràtic de Biotecnologia de la Universitat Politècnica de València, pronunciarà al migdia una conferència relacionada amb l'alimentació, que donarà pas a una taula redona amb periodista de la comarca i, a la vesprada a un debat amb els alcaldes. S'han programat entremig vermuts, còctels i tentempiés, així com un menjar de gala el segon dia.

A més de comptar amb la presència del president de la Diputació, Carlos Mazón, en la inauguració i d'algun representant del govern valencià en la clausura, ha mostrat també la seua implicació amb la iniciativa l'empresariat de la comarca que ha participat en algunes de les reunions preparatòries. Benito Mestre, president del Cercle Empresarial de la Marina Alta (CEDMA), considera important que en el fòrum de debat es puguen manifestar veus representatives d'àmbits diferents, alguna cosa que ens pot ajudar “a aprendre i millorar un territori únic” (la Marina Alta) al qual al seu judici “cal donar major visibilitat”. L'anàlisi i la reflexió conduiran, afig, a la identificació de mancances i a la cerca de solucions i sinergies, on el paper de Creama pot ser fonamental. 

Nicolás Merle, un dels impulsors de la iniciativa, ha subratllat el valor d'arrancar compromisos i estratègies d'actuació conjuntes als polítics que assistisquen. Com a participant també en els dos fòrums de debat anteriors -un celebrat en 2008 sota la marca paraigua ‘Compartim comarca’ i l'organitzat en 2010 amb el nom de Conferència Comarcal de la Marina Alta-, ha recordat que d'ells van sorgir l'Himne de la Marina Alta i la Xarxa d’Alcaldes, un organisme la implicació del qual en el futur de la comarca es considera fonamental. Entre altres coses, com ha indicat Andrea Salern, vicepresidenta del Rotary Club de Xàbia, pel creixement que ha experimentat la comarca en els últims anys i els canvis i necessitats en infraestructures, sanitat i altres matèries que requereixen d'atenció.

José Alberto Notario, president de JOVEMPA Marina Alta, s'ha referit a la importància de canalitzar les propostes que isquen del fòrum de debat a través d'alguna eina o organisme que aglutine i represente a la Marina Alta i siga capaç de posar en valor les oportunitats, una cosa a la qual també ha apuntat la presidenta del Rotary Club Dénia, Adela Chelet, qui considera imprescindible un instrument institucional que de forma i canalitze les actuacions en aqueix full de ruta que isca de l'espai de reflexió Compartir Marina Alta. 

Com a participant en els dos fòrums anteriors, l'empresari Antonio Cidoncha ha donat el seu suport a una iniciativa capaç d'implicar els 33 municipis de la comarca i les seues 3 entitats locals menors. Partidari que se li done continuïtat, està convençut de la necessitat de crear sinergies entre els municipis de l'interior i del litoral aprofitant el fort potencial que tenen tots ells i a través de la col·laboració públic-privada.

Amb la confiança posada en el que pot donar de si, i en paraules del periodista Toni Reig, que s'encarregarà de recollir les conclusions, l'organització ens convida “a Compartir Marina Alta. A compartir vides i vivències. A compartir sensacions i sentiments. A compartir alegries i decepcions, èxits i frustracions, encerts i errors, amb la mirada posada en el demà i amb un solo objectiu: ser millors del que som”.

<<< Tornar a la portada