Salvem la Vall reclama que es revise la legalitat de la concessió d'aigües subterrànies en el PAI de Llíber

Salvem la Vall reclama que se revise la legalidad de la concesión de aguas subterráneas en el PAI de Llíber
  30/09/2024

Membres de l'Associació Salvem la Vall s'han reunit amb el president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ), Miguel Polo Cebrián, i la cap de l'Oficina de Planificació Hidrològica, Aránzazu Fidalgo Pelarda, per a tractar sobre la concessió d'aigües subterrànies per al Pla Parcial Medina de Llíber. L'Oficina de Planificació va informar positivament –amb data de 24 de juliol- respecte de la compatibilitat de la concessió amb el Pla Hidrològic de la Demarcació Hidrogràfica del Xúquer. Ara bé, des de la plataforma ciutadana reclamen que es revise  la legalitat de l'informe perquè creuen que hi ha nombroses irregularitats durant el recorregut de la tramitació de la concessió fins a la seva exposició pública –a l'agost- per a la presentació d'al·legacions.

Segons fonts oficials de Salvem la Vall, la CHJ desconeix la realitat de les necessitats hídriques de la Urbanització Medina i, si finalment s'aprova la concessió, “podria donar lloc fins i tot a responsabilitats penals si no contrasten la realitat material urbanística amb les dades de la sol·licitud”, apunten. El PAI, segons la seva versió, preveu el consum d'uns volums d'aigua molt superiors als que recull el projecte de concessió presentat davant la CHJ.

            La sol·licitud de l'Ajuntament de Llíber per a “proveïment poblacional” demanda l'extracció de 62.000 m³ a l'any, encara que la documentació urbanística recull en el projecte d'urbanització una necessitat mínima de 207.000 m³. “És a dir”, indiquen des de Salvem la Vall, “s'ha sol·licitat només el 30% del que realment necessita la urbanització de 488 habitatges amb piscina i zona hotelera”.

            D'altra banda, els representants de l'Associació van al·ludir al fet que les 700 al·legacions presentades a nivell individual reflecteixen la gran alarma social creada. I, és més, consideren que “no se li pot estar exigint simultàniament als ciutadans que suporten restriccions d'aigua mentre es tramita aquesta concessió”. Salvem la Vall sosté que ni el PAI ni el seu desenvolupament comptaven amb l'estudi de suficiència hídrica ni amb l'informe de l'organisme de conca, tots dos preceptius segons la Llei d'Aigües.

L'informe de compatibilitat, segons la seva versió, va ser emès per l'anterior Comissaria d'Aigües, recentment substituïda. En ell, es fa referència a la presentació de determinades esmenes i correccions per part de l'Ajuntament de Llíber. Salvem la Vall va reclamar una còpia d'aquests escrits per a analitzar el com, per què i per qui s'hauria anat modificant la sol·licitud fins a “adequar-la” fictíciament al Pla Hidrològic.

            També es va alertar a la CHJ de l'existència d'errors materials en l'anunci d'exposició al públic que han generat indefensió. I sobre l'existència d'un pou per a captació d'aigües subterrànies en l'àmbit del PAI, Salvem la Vall considera que no consten les preceptives autoritzacions administratives ni l'ús que se li hagi pogut donar a aquest.

<<< Tornar a la portada