Siete almazaras para disfrutar del oro líquido del Mediterráneo

Siete almazaras para disfrutar del oro líquido del Mediterráneo
  06/04/2024

La III Fira Diània Terra d'Oli se celebrarà el dissabte 13 d'abril en Els Magazinos 

 

Ho diuen l'or líquid i no és pel seu preu, que s'ha incrementat notablement en els últims anys. Des d'antic, l'oli d'oliva verge extra ha sigut considerat un bé molt preuat en la conca mediterrània pels seus usos en la gastronomia i els seus beneficis per a la salut. Eixe tresor de la nostra cuina serà el protagonista de la III Fira Diània Terra d’Oli, que se celebrarà el dissabte 13 d'abril en Els Magazinos. Cinc almàsseres pertanyents a l'associació Olis de Diània, que coordina l'activitat, seran presents en l'edició de la fira d'enguany, que inclourà degustacions, mercat d'oli i taules redones. Hi haurà també dos productors convidats. Una oferta àmplia i variada per a gaudir i també per a aprendre.

 

Posar en valor els olis d'oliva verge extra de proximitat, elaborats per productors locals amb varietats autòctones en cultiu tradicional és l'objectiu del mercat gastronòmic i cultural de Dénia, Els Magazinos, organitzador de la fira. Esta s'emmarca en la iniciativa Cuina de Territori i compta amb el suport de Cervesa Túria. 

 

Les cinc almàsseres alacantines pertanyents a Olis de Diània que participaran en la tercera edició de la fira són les següents: Tossut Agroecologia Sostenible, de Pedreguer; Castell de la Costurera, de Balones; Racó de Payà, d'Alcoi; Octobris, de La Canyada; i Alfaoliva, d'Alfafara. Com a novetat, en esta ocasió hi haurà dos productors convidats: un de la província d'Alacant, sota el segell Olis d’Alacant (Senyorius de Relleu, de Relleu) i un altre nacional (Castril Natural, de l'altiplà de Granada, un projecte en el qual participa l'artista Joan Castejón). 

El cartell de la fira, en línia amb l'aposta d'Els Magazinos per fer costat als artistes mediterranis, l'ha realitzat la il·lustradora valenciana Àfrica Pitarch.

La programació

En la plaça d'Els Magazinos

 

- De 10.30 a 17h. Mercat Diània Terra d'Olis, situat en la Plaça d'Els Magazinos, on les almàsseres exhibiran i vendran els seus olis: Tossut Agroecologia Sostenible, Castell de la Costurera, Racó de Payà, Octobris, Alfaoliva, Senyorius de Relleu i Castril Natural.

 

- De 12.30 a 14.30 h.: Taller artístic “L´oli sota l´aigua”, per Ximo Canet. “Una gota d'oli cau, se submergix sobre l'aigua, s'expandix, donant forma a la teua creativitat”, explica l'artista alcoià. En este taller, els qui ho desitgen aprendran a pintar en l'aigua amb Olis de Diània acolorits amb espècies naturals mitjançant la tècnica ancestral de jaspiat, l'Ebrú, que és Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco. El taller consistirà a pintar amb olis de diferents colors sobre un medi aquàtic per a interpretar diverses espècies marines del Mediterrani.

 

A la sala del restaurant Els Cuinetes

 

- De 10.30 a 11.30 h.: Taula redona “La recuperació d'un territori de muntanya”, amb introducció a la història del cultiu d'oliveres per part de l'historiador Javier Calvo i la presentació dels oleïcultors de les 7 almàsseres: Héctor Carrió de Tossut Agroecologia Sostenible, Carles Pérez de Castell de la Costurera, Esperanza Beltrá de Racó de Payà, Luis Miguel Martínez d'Octobris, Ramón Terol d'Alfaoliva, Eduardo Palacio de Senyorius de Relleu i Miguel Ortiz de Castril Natural.

 

- D'11.30 a 12.30 h.: Tast divulgatiu amb 7 olis dirigida per Francisco Albert (@yovirgenextra), consultor d'internacionalització d'empreses agroalimentàries i formador en tastos d'oli d'oliva des de 2008, a més d'editor de la Guia dels AOVES de la Comunitat Valenciana. També impartix classes en centres educatius com el Basque Culinary Center. El nostre expert tastador realitzarà una xarrada sobre l'oli mentres ensenya a catar-los en una copa tècnica. Els assistents podran provar diversos Olis de Diània amb pa, es mostrarà com diferenciar diferents qualitats d'olis i els criteris que les definixen i s'exposaran consells útils per a aplicar a casa. Tot això, acompanyat d'una cervesa Túria bé fresquita. És necessària la inscripció prèvia en la web d'Els Magazinos: https://elsmagazinos.com/producto/mesa-redonda-cata-feria-aceite/ 

 

- A les 12.30 h. Presentació del llibre “La Marina en caiac, crònica d’una travessia anticiclònica”, de Just Sellés. La necessitat de documentar els escenaris de les seues novel·les anima als escriptors a viatjar. Eixa gojosa necessitat documental és la mateixa que ha espentat a l'escriptor de Beniarrés a prendre alé, emplenar la motxilla i seguir les petjades d'aquells que van obrir pas al camí davant d'ell. Amb l'ingent treball de Cavanilles sempre present, les entusiastes i escruixidores paraules de Joan Pellicer en la memòria, i el bon fer de l'esforçat amic i mestre Rafael Cebrián dins de la motxilla, el cronista ha fet de la necessitat una emoció vital que ací i ara desitja compartir.

A més, durant tot el dia, els locals d'Els Magazinos oferiran plats elaborats amb Olis de Diània al Carrer dels Sabors, on trobarem més de 20 propostes gastronòmiques.

 

 

<<< Tornar a la portada