Set instituts de la comarca tindran panells fotovoltaics per a produir energia neta 

Siete institutos de la comarca tendrán paneles fotovoltaicos para producir energía limpia 
  26/07/2022

La Conselleria d'Educació ha posat en marxa el programa Zero d'energia solar en 114 instituts de la Comunitat València amb l'objectiu de reduir les emissions de diòxid de carboni en més de 9.000 tones a l'any. A la Marina Alta participen els centres Sorts de la Mar i Maria Ibars de Dénia, La Mar de Xàbia, Ifac de Calp, IES Pedreguer i Vicent Caselles de Gata. 

Segons ha detallat la consellera Raquel Tamarit, s'instal·larà panells fotovoltaics en els instituts per a generar energia solar neta. Ha comentat que “es tracta d'una important planta fotovoltaica pública, urbana, descentralitzada i de proximitat, que generarà l'energia elèctrica que necessita cada institut i els transformarà en autosuficients, autogeneradors d'energia neta i renovable. Però no sols això, produirem excedent energètic”. 

La Generalitat calcula que en la primera fase del programa es podrà estalviar 6,9 milions d'euros anuals en la factura de la llum. A més, es preveu que en dos anys la inversió que fem des d'Educació estarà amortitzada. Raquel Tamarit ha destacat “els beneficis educatius, socials i mediambientals del programa són inqüestionables: el nostre alumnat no sols continuarà abordant en classe la importància de fer front a l'emergència climàtica, també allà on estudien, en els seus instituts, veuran que tenen l'exemple concret d'una gestió sostenible dels recursos energètics”. 

Per part seua, la consellera de Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha explicat que, “tan sols en aquesta primera fase, entre 5.000 i 7.000 famílies en risc de vulnerabilitat podran beneficiar-se dels excedents elèctrics generats per les instal·lacions fotovoltaiques dels instituts. Una xifra que, a mesura que es complete la instal·lació de plaques solars en els centres educatius, augmentarà fins a beneficiar a prop de 18.000 llars amb dificultats per a afrontar la factura de la llum”.

“És un projecte que només té avantatges, perquè s'aconsegueix l'autoproveïment energètic dels centres educatius; es reparteixen els excedents entre les famílies més vulnerables, per a no deixar a ningú arrere en el procés de transició ecològica, i s'accelera la descarbonització reduint la nostra petjada”, ha valorat Mollà. 

Però caldrà esperar a la primavera de 2023 fins que comencen a instal·lar-se els panells fotovoltaics, ja que abans s'haurà de realitzar el procés administratiu de licitació i adjudicació dels projectes.

En una fase posterior, el programa Zero s'ampliarà a més instituts de la Comunitat Valenciana. 

<<< Tornar a la portada