Tomacat per Sant Joan, enguany sí
L’associació de l’ermita de Dénia recupera la festa i les cucanyes
El Montgó està de festa. S’acosta Sant Joan i l’ermita dedicada al sant es prepara per acollir milers de visitants. Els festers estan atrafegats ultimant detalls i posant-la guapa. Perquè la del 24 de juny és una cita important. Enguany, més encara. Després de dos anys d’impàs -maleït covid-19!-, l’ermita obrirà de nou les portes per compartir uns dies de celebració. Hi haurà actes lúdics i religiosos, tots ells molt arrelats entre la població. El més esperat, el repartiment del tomacat. Per fer-nos una idea de la seua popularitat només ens hem de fixar-se en els números: eixa nit es repartiran vora 2.400 entrepans, que tots aquells que tinguen a bé visitar l’ermita podran degustar mentre gaudeixen d’unes vistes excepcionals del Montgó, del poble i de la mar.
Dir Sant Joan a Dénia és dir tomacat. Però també missa, teatre, fresca, bon ambient i familiaritat. Perquè la pretensió de l’Associació Ermita de Sant Joan i del president de festa, Dani Vidal Valero, és que tots se senten com a casa. El repartiment del tomacat es farà enguany el dia de la festa, el divendres 24 de juny cap a les 21.30 hores. Abans se celebrarà la missa en honor a Sant Joan (20 h.) i, com a colofó a la nit, hi haurà música i ball amb Ariel.
La placeta de l’ermita és un lloc magnífic per menjar-se els entrepans de tomacat que repartiran els festers i acompanyar-los amb la sangria que ells mateixa preparen, tot un clàssic d’eixa nit. Allí mateix, dissabte 11 de juny, es va fer -com explica Vicent Crespo, president de l’associació- un sopar de germandat amb altres entitats a base de plats que formen part de la cuina popular de la Marina Alta. Perquè mantenir les tradicions i posar en valor la nostra cultura, ja siga literària, artística o gastronòmica, és un dels principis dels festers. Perquè la seua, diu Dani Vidal, “no és només una festa religiosa”.
De fet, no cal més que pensar en edicions passades de la festa o mirar el programa d’enguany per comprovar-ho. El teatre, que sempre ha estat present en la programació, torna la nit del dissabte 25 (22 h.). Ho fa en esta ocasió amb la projecció d’una de les actuacions del grup de teatre de l’ermita. Es tracta del sainet El boticari de Vila-real, un dels 22 que va representar al llarg dels seus 25 anys de trajectòria. De cara a l’any que ve, indica el president de festa, la idea és incloure alguna altra activitat cultural en el programa.
Com a novetat, la mateixa vesprada del dissabte, es recuperen els jocs infantils, amb gimcanes, cares pintades, jocs d’aigua, proves d’obstacles... Cucanyes que s’anuncien per a xiquets i xiquetes de totes les edats (de 18 a 21 h.). En acabar, a poqueta nit i abans que comence el teatre, es farà el repartiment d’entrepans de tonyineta, coca i mistela. La música d’Ariel arrodonirà la vetlada.
Per al tercer dia de festa s’ha programat la visita habitual a la Residència d’Ancians Santa Llúcia per compartir uns obsequis amb els residents, un acte on habitualment no falten les cançons i, si algú s’anima, potser també algun ball, comenta Vicent Crespo. Amb un dinar de germanor acabarà la festa diumenge al migdia.
El president de l’associació i el president de festa fan una crida a la participació i conviden la ciutadania a conéixer la festa i els seus impulsors, convençuts que el relleu generacional és possible. Alguns dels festers porten més de 45 anys vinculats a l’ermita i a la seua festa, subratlla Crespo, però també ha entrat un grup de gent més jove amb ganes d’enfortir-la i de donar-la a conéixer. Per formar-ne part, “no és precís ser veí de la zona”, precisa Vidal, “i de fet poc a poc han anat incorporant-se socis, per amistat o simplement per gust, que viuen en altres llocs i no volen que la festa es perda”.
La devoció
La devoció a Sant Joan a Dénia ve d’antic. No se coneix la data exacta en què va ser construïda l’ermita del Montgó però sí se sap que degué ser durant la primera meitat del segle XV, en una zona de boscos i situada de tal manera que servís també de talaia. Abans però, hi hagué un altar de Sant Joan en l’antiga església de la vila, dedicada a l’Assumpció. L’altar estava situat en un lateral del temple, enclavat en l’interior de les muralles del recinte inferior del castell. L’església va ser destruïda l’any 1708.
L’ermita de Sant Joan va ser objecte de reformes a principis del segle XVII, quan s’afegí el pòrtic al portal originari. És precisament l’arc del porxe l’element arquitectònic més cridaner. Escenari de les caceres del rei Felip III, que de la mà de Francisco Gómez de Sandoval y Rojas, duc de Lerma i marqués de Dénia, va visitar vàries vegades la ciutat, el seu emplaçament continua sent un lloc màgic.