Tots els grups municipals d’Ondara aproven no incrementar la taxa del fem
La taxa del servei d’arreplegada, tractament i eliminació de residus sòlids urbans a Ondara per a 2025 ha estat aprovada per unanimitat de tots els grups municipals en el ple extraordinari convocat per a deixar-la adaptada a la normativa comunitària, estatal i autonòmica que exigeix el cobriment íntegre de costos, directes i indirectes, del servei d’arreplega, transport i tractament dels residus, així com contenir el principi de pagament per generació.
No obstant això, l’alcalde José Ramiro avançava que la modificació de la taxa per al 2025 no suposarà cap increment. “De fet, es reduirà inclús uns cèntims la factura que paguen les vivendes d’Ondara per la recollida de brossa en 2025” ha apuntat per a incidir en que el rebut que paguen els usuaris passarà de 139,80 euros enguany 2024, a 139,43 en 2025. En eixe sentit, matisa que si bé la factura enguany per als veïns era de 139,80 euros, el cost real per vivenda ha sigut de 150,79 euros en 2024 i la resta, 10,99 euros, han estat assumits pel consistori.
Segons ha indicat, per al pròxim exercici, ja no es pot assumir res per part de l’Ajuntament degut a la nova normativa on és obligatori que l’usuari pague íntegrament pel que genera, però, encara així, el rebut dels usuaris d’Ondara en 2025 serà inclús inferior al de l’any passat. En concret, xifrava la reducció real del cost és 7,53%, de cara a repercutir-la en tots els usuaris, ja foren vivendes comerços, restauració, indústries, oficines, locals comercials, farmàcies, tallers o supermercats. Rebut que, segons informava, es distribuia en un 47,76% pel que fa a l’arreplegada de brossa, un 5,83 quant a planta de transferències, mentre que el 46,41 es destinat a tractament i altres.
Entre les causes per aconseguir la reducció de la taxa de brossa per a l’any entrant, Ramiro ha destacat que els darrers cinc anys el cost de la recollida dels residus per part de SINMA s’havia reduït un 2,3 % si es tenia en compte que, a més, el cost del servei de l’empresa municipal que possibilitat la gestió directa de l’Ajuntament en la matèria ha disminuït en un 15,24%. Aquesta xifra ha estat qualificada per l’alcalde com a “molt important i que posa de manifest la bona gestió realitzada per l’empresa municipal”. En eixa dinàmica subratlla que s’ha aconseguit aquesta reducció malgrat l’augment de preu dels subministres; l’augment del planter de l’empresa; les millores i ampliació del servei; la disponibilitat els 365 dies a l’any; les millores en les infraestructures, i la renovació de pràcticament tot el parc mòbil de SINMA.
A banda, ha advertit que el rebut de la brossa no es pujarà a Ondara, malgrat que el preu del tractament dels residus en la planta del Campello i les gestions externes de 2019 a 2025 s’ha incrementat un 93,52 %, i que el cost en la planta de transferències de Dénia ha tingut un increment del 22,30%. Aquesta circumstància, al seu entendre “dóna una idea «de l’esforç realitzat a nivell municipal per aconseguir mantindre un servei de qualitat sense pujar el cost per a la ciutadania, a la mateixa vegada que pugen totes les despeses relacionades amb aquest servei”.
Ramiro ha aprofitat per a agrair i elogiar la tasca de l’empresa municipal SINMA, i també del veïns i veïnes d’Ondara com a usuaris del servei, els quals, ressalta, amb la seua implicació en el reciclatge, han contribuït a aquest estalvi.
Per la seua banda, el conseller delegat de SINMA, Jordi Dominguis, ha afegit que “si aconseguim millorar encara més el reciclatge, principalment en la 5a fracció, aquesta millora repercutirà directament en la baixada de la taxa de la brossa perquè no hi ha un altre marge de millores (no es poden tocar sous ni inversions); per tant, tot el marge per la baixada del rebut serà en base a la millor gestió dels residus”.
El portaveu del PP, Àlex Hernández, va argumentar el vot a favor del seu grup en que no pujava el rebut. No obstant això ha advertit que “el pròxim exercici mirarem amb lupa la gestió de SINMA” per a focalitzar que en incloure la gestió del punt net en l’ecoparc, com es va aprovar en el ple del mes d’octubre, podrà utilitzar-se per gestionar millor el servei.
SUBHASTA D’UNA PARCEL·LA MUNICIPAL PER A DESTINAR-LA A INVERSIONS
Altra qüestió abordada en la sessió de caràcter extraordinari ha estat l’aprovació de l’expedient de subhasta de la parcel·la municipal de 2.000 metres quadrats emplaçada en el sector 5,6 i 7 del sector Marjals en la zona del parc comercial d’Ondara. Els informes tècnics de valoració de la parcel·la en qüestió, que ubicada en l’avinguda Costa Blanca consta amb la qualificació jurídica de “bé patrimonial” a l’inventari, encara que no pertany al patrimoni municipal de sol, la feien sortir a un tipus mínim de licitació de 850.000 euros que podrà ser millorat a l'alça.
La iniciativa ha comptat amb els vots a favor de la coalició de govern PSPV-Compromís i en contra del Partit Popular. El portaveu d’aquesta última formació ha argumentat tal postura en que, al seu entendre, el preu pel qual ix la parcel·la municipal a subhasta estava molt per baix del preu de mercat. En això ha afirmat que el metre quadrat està en 586 euros en el polígon, i que aquesta parcel·la ha estat taxada en 425 euros el metre quadrat. Així mateix ha fet referència a que en 2020, una taxació de l’Ajuntament d’Ondara determinava que el preu de la parcel·la, fa quatre anys, era de 961.000 euros.
“Estem perdent mots diners, perquè el valor mínim hauria de ser 1.400.000 euros», i eixirà en subhastat per un preu molt inferior, tenint en compte que «les possibilitats de la parcel·la municipal són moltíssimes i el preu no és l’adequat”
L’afirmació ha estat rebatuda per Ramiro per a reposar que eixos dubtes també se’ls va plantejar l’equip de Govern, encara que el criteri tècnic és el d’una taxadora a nivell nacional; i que finalment el preu es decidirà en subhasta. Fórmula que s‘ha de regir per la convocatòria de la licitació amb el plec de prescripcions tècniques i de condicions jurídic-administratives que ha de regir la subhasta; la publicació en el Butlletí Oficial de la Província d’Alacant i en la seu electrònica de l'Ajuntament d’Ondara; i així com en la Plataforma de Contractació del Sector Públic; a l'objecte d'obertura del termini de presentació de proposicions, que serà de 26 dies naturals a comptar de l’endemà de la publicació de l'anunci al BOP.