Tradició i creativitat en el d*na restaurant festival
- El sector de la gastronomia segueix en plena ebullició als carrers de Dénia, on aquests dies se celebra el festival gastronòmic D*na Restaurant amb la participació de desenes de professionals del sector acostant a la ciutadania les seues propostes i reflexiones culinàries.
I el nexe d'unió d'aquesta segona jornada està sent la fusió de la tradició amb la creativitat, una cosa en la qual han coincidit xefs com Albert Adrià (Rte. Tiquets, Barcelona), Pep Romany (Rte. Pont Sec, Dénia), Miquel Ruiz (El Baret de Miquel, Dénia), o Ricard Camarena (Rte. Ricard Camarena, València).
Pep Romany, un “activista de la sostenibilitat”, va compartir amb Albert Adrià la seua experiència amb un producte tan tradicional com la coca i les seues àmplies possibilitats creatives. El xef català va explicar com ha exportat aquesta creació a llocs com Nova York o Londres, i el que la tècnica i la creativitat han aportat a les seues propostes, deixant clar que “menjar amb les mans i ràpid no vol dir menjar malament i el millor exemple són les coques”. En aquest sentit, Albert Adrià va explicar la importància de l'alta cuina que aporta tècniques i propostes que passaran de generació en generació.
I si algú aposta per la fusió de tradició i creativitat és Miquel Ruiz, del Baret de Miquel, a Dénia, qui ha elaborat en l'escenari principal diversos plats amb el denominador comú del producte de quilòmetre zero i la importància de la sinergia de la cadena de valors en la gastronomia.
Per part seua, el xef Rafa Soler, del Rte. Audrey’s de Calp, coincideix en la posada en valor de la tradició, plat fort del seu menú al costat del producte i el territori.
Les ponències del matí del diumenge han finalitzat amb Ricard Camarena, del Rte. Ricard Camarena a València, que aposta per oferir la millor versió dels productes, fortament vinculats a l'horta valenciana, als comensals.
Ciutats destacades
L'escenari del D*na està rebent aquests dies també a xefs vinguts d'altres ciutats que, igual que Dénia, ostenten el reconeixement de Ciutat Creativa de la Gastronomia per la UNESCO, com Burgos, amb el xef Eduardo Luengo, que va elaborar receptes ancestrals, i Cochabamba (Bolívia), amb la xef Claudia Marcela Sauma de Mercat.
A més de les ciutats creatives, D*na Restaurant compta enguany amb Eivissa com a ciutat convidada, una relació nascuda fa una mica més de dos anys que aglutina nombroses accions entre Dénia i Eivissa. En aquesta ocasió, la ciutat balear ha estat representada pels xefs Pau Barba (Grup Pachá) i Óscar Molina (Rte. La Gaia), que han compartit amb el públic algunes de les creacions que ofereixen als seus comensals.
Aposta per la gastronomia sostenible i l'agroturisme
Per part seua, per l'escenari “Compartint”, situat al carrer Marqués de Camp, s'han succeït tallers familiars i les xarrades “Tot el que volies saber sobre les conserves de sempre”; “Agroturisme i Oleocultura en la Comunitat Valenciana”, a càrrec de L’Exquisit Mediterrani i “El paisatge gastronòmic sostenible”, a més de presentacions de productes de proximitat.
La programació contínua aquest diumenge a la vesprada amb els showcookings de la ciutat de Parma (Itàlia); la xef valenciana Begoña Rodrigo (Rte. La Saleta, València) i el xef Luis Valls (Rte. El Poblet, València).
D*na Restaurant finalitzarà demà dilluns amb la participació dels xefs Juan Ramos (Rte. Llisa Negra, València); José Manuel López (Rte. Peix i Brases, Dénia); Kiko Moya (Rte. L’Escaleta, Cocentaina) i Quique Dacosta, comissari i ideòleg del festival, que clausurará el festival.