Un equip de dermatòlegs de l'Hospital de Dénia viatja demà a Moçambic per a tractar la patologia derivada de l'albinisme
La Cap del Servei de Dermatologia de l'Hospital de Dénia, Joana Cruañes, i el dermatòleg, Juan Monte, viatgen demà a Moçambic amb l'ONG Àfrica Directe per a tractar la patologia que pateixen les persones amb albinisme, a causa de l'excessiva exposició a la radiació solar, la falta de protecció i de formació.
L'Hospital de Dénia ha donat també un carregament essencial de material fungible, que inclou gases, xeringues, anestèsia per a infiltrar a nivell local i fulles de bisturí, que acompanyarà als dermatòlegs per a facilitar el seu treball clínic al país africà.
Segons la Dra. Cruañes, "en consulta és molt important l'educació, ja que fins fa escasses dates molts no coneixien que l'excessiva radiació solar era la principal causa dels càncers de pell en la població albina. Així que, a més d'oferir-los formació, els donem fotoprotectores en crema, gorres i ulleres perquè es protegisquen al màxim".
També, afig la Cap de Dermatologia de l'Hospital de Dénia, "se'ls chequea en consulta, per si tingueren lesions pre-malignes, tractar-los allí mateix amb nitrogen líquid. En cas de diagnòstic tumoral, se'ls programa quiròfan per a intervindre'ls al llarg de la nostra estada".
L'esperança de vida entre la població albina en els citats països és de 30 anys. Segons relata la Dra. Cruañes, "l'any passat vam viatjar amb un equip de pal·liatius per a atendre els pacients als quals ja no es podia intervindre. A més, a Moçambic existeix una variant genètica que provoca major prevalença de l'albinisme entre la població. Si a això li afegim l'endogàmia, la taxa d'albinisme augmenta exponencialment respecte a altres zones del planeta".
L'albinisme és una condició genètica que es caracteritza per la falta de pigmentació en la pell, el cabell i els ulls, la qual cosa fa que els qui la pateixen siguen especialment sensibles als efectes perjudicials de l'exposició al sol.