Un homenatge als lluitadors ambientals i als indígenes
El documental que es presenta el 5 de desembre a Dénia ofereix una mirada crítica sobre els desafiaments socials, legals i ambientals del projecte de construcció d'una mina de coure
“Si se’n va l'Amazònia, ens anem tots”
L'Amazònia, el bosc tropical més gran del món, viu en constant amenaça. El denier Pau Soler porta anys denunciant barbaritats ambientals i defensant a les comunitats indígenes. Durant la seva última estada a Colòmbia ha treballat en la realització de set nous documentals. El primer d'ells que ha vist la llum, En el Putumayo Andinoamazónico. El cobre o la vida, ha estat seleccionat en festivals de Galápagos i Veneçuela. Es presenta a Dénia el 5 de desembre en un acte que tindrà molt de denúncia i d'homenatge, però que sobretot vol generar reflexió i debat perquè “si se’n va l'Amazònia, ens anem tots”, adverteix.
Un dels objectius del documental sobre la mina de coure que la companyia canadenca Libero Cooper pretén explotar en el municipi colombià de Mocoa, capital del departament de Putumayo, és aconseguir una protecció adequada per a l'Amazònia. Aquesta passaria indubtablement per declarar-la patrimoni de la humanitat, sosté Pau Soler, i no per continuar desenvolupant megaprojectes miners, monocultius o preses hidràuliques.
La mina de coure que es vol explotar està en fase d'exploració i ha aixecat una important oposició per l'impacte ambiental i social que pot causar. El documental, de 40 minuts de durada i que ha estat ja presentat a Barcelona, recull testimoniatges de la població andina i d'ambientalistes que estan lluitant contra el projecte. A més, inclou la postura de la multinacional interessada a explotar els recursos de la regió.
Soler al·ludeix a la disfressa de “ambientalistes” que es posen alguns països quan, fora del seu territori, especialment a Àfrica i Amèrica Llatina, actuen contra el medi natural amb total impunitat. És per això que proposa declarar al Canadà, lloc d'origen de la companyia minera que vol desenvolupar el projecte en Putumayo, país non grato.
El documental alça la veu contra la mineria a l'Amazònia. Explica l'autor que des de 2007 s'estan desenvolupant megaprojectes mineroenergètics a Colòmbia. En el cas de la mina de coure de Mocoa, el lloc on neixen rius i fonts, afirma que les conseqüències de la contaminació de les aigües serien terribles. No sols afectaria diversos departaments, sinó que també podria afectar a altres països veïns. “No volem que la mina entre en fase d'explotació i demanem al president Gustavo Petro que anul·le la concessió i obligue la companyia minera a abandonar l'Amazònia”, indica.
Amb Mauricio Vidales com a narrador i coguionista, l'últim treball de Pau Soler llança un crit d'atenció sobre el canvi climàtic i la justícia ambiental. És així mateix un homenatge als lluitadors ambientals i a les comunitats indígenes. La seua raó de ser és protegir la seua cultura i els seus drets enfront d'un projecte que es publicita com a garantia cap a la transició energètica, però que amenaça la riquesa ètnica, cultural, espiritual i ambiental d'un territori i, en certa manera, del món en general.
Nous projectes
Pau Soler, productor audiovisual i documentalista, ha realitzat més de 25 documentals sobre megaprojectes a Colòmbia i sobre drets humans. En ells denuncia la inacció i falta de voluntat de governs i polítics per a protegir la naturalesa, cuidar les cultures ancestrals i fer front al canvi climàtic. “Haurien d'haver reaccionat fa dues dècades i blindar al món contra el canvi climàtic perquè”, adverteix, “estem arribant al punt 0 i no hi haurà camí de tornada”.
Durant la seva última estada a Amèrica Llatina entre setembre de 2023 i juny de 2024, va estar treballant en altres sis documentals que veuran la llum en els pròxims mesos. En ells aborda qüestions tan diverses com els horts agroecològics i comunitaris de Bogotà i el seu paper com a instrument de canvi o la defensa dels aiguamolls. “Colòmbia és un dels països amb més aiguamolls del món i l'especulació urbanística s'ha carregat ja a Bogotà el 90% d'aquests aiguamolls, amb greus conseqüències com les inundacions que ha sofert en els últims dies”.
Un altre dels documentals se centra en la protecció de les muntanyes i el pulmó de Ibagué, capital del departament colombià de Tolima, on s'està experimentant un creixement descontrolat de la construcció sobre la zona de Calambeo.
La lluita feminista i sindical, l'impuls de l'art en barris marginals on no arriba l'estat i els canvis que ha experimentat Colòmbia en les dues últimes dècades, amb especial incidència en les polítiques socials i ambientals i els acords de pau per a desmilitaritzar les guerrilles i moviments paramilitars, són objecte d'anàlisi en els altres documentals que estan encara entre bastidors però que aviat Soler donarà a conèixer.