Un MARQ de possibilitats

  • Un MARQ de posibilidades
  • Un MARQ de posibilidades
  • Un MARQ de posibilidades
  03/11/2024
El jaciment arqueològic dels Banys de la Reina de Calp s'obrirà al públic en breu

DÍDAC VENGUT

 

Una mar de possibilitats és un eslògan que s'adapta perfectament a l'oferta promocionada per Calp per a convertir-se en una destinació turística per a totes les èpoques de l'any. Es busca l'excel·lència o, el que és el mateix, la tan desitjada desestacionalització i que la temporada de visites i atenció a turistes s'allargei cada vegada més. No hi ha més que buscar idees per a complementar el reclam del sol i la platja -totalment consolidat- i una de les apostes és el turisme cultural. El pla de dinamització del centre històric va en aquest sentit i s'està convertint en un museu a l'aire lliure amb grans murals, mosaics i escultures que et trobes mentre passeges pels seus carrers.

            En aquest full de ruta entra adequar com cal dos dels recursos culturals propis de la Ciutat del Penyal de Ifach, els jaciments arqueològics dels Banys de la Reina i de la Pobla d’Ifac. El primer ja està llest per a la seva inauguració i la posterior obertura de portes perquè puga ser visitat pel públic en general. I la idea, en un futur pròxim, és fer el mateix amb la Pobla d’Ifac, segons ha avançat Guillermo Sendra, el regidor de Cultura.

            El Museu Arqueològic d'Alacant (MARQ) va organitzar les XII Jornades d'Arqueologia de la Comunitat Valenciana en les quals es va parlar de diferents projectes com el Molí Torró de Banyeres de Mariola, la Torre Mocha del Castell de Busot, la restauració i posada en valor dels mosaics de Vila Petraria, a Petrer, i les infraestructures a extramurs de la ciutat medieval i el rafal de la Pobla d’Ifac, entre molts altres temes. En el programa s’incloïa una visita tècnica a Calp per a conèixer in situ els Banys de la Reina i la Pobla Medieval d’Ifac.

            El director del MARQ, Manuel Olcina, subratlla que “aquests dos jaciments són un atractiu patrimonial enorme i tenen un potencial turístic fenomenal”. “Des del MARQ”, afegeix, “fem tot el que podem per a difondre'ls i la prova és que hem programat aquesta visita per a donar-los a conèixer als participants del congrés d'enguany”. Sendra, per part seva, sosté que “tenim molt a oferir al turista que té coneixements culturals i aquí trobarà un patrimoni cultural de molta envergadura”.

 

NOVES TROBALLES I POSADA EN VALOR

 

Els Banys de la Reina són un dels conjunts arqueològics en la seva categoria més rellevants de la Hispània Romana. En els últims mesos s'han dut a terme obres d'adequació per a aconseguir la museïtzació del jaciment i, amb això, obrir-lo al públic de manera regular. El regidor de Cultura ha avançat que les visites seran gratuïtes, als matins i quatre dies a la setmana per al que resta de l'any. De cara al 2025 s'ampliarà l'horari i es programaran visites guiades. “A més del que es veu”, comenta Sendra, “s'han fet treballs de documentació de totes les restes trobades mitjançant la seva digitalització”.

Les obres realitzades suposen les actuacions inicials previstes en la fase A del Pla Director d'aquesta zona arqueològica que ha estat elaborat per la Diputació d'Alacant i també finançat amb un pressupost de 439.388 euros. L'empresa adjudicatària de les obres, l'UTE formada per Alebus Patrimoni Històric i Signia Solucions Tècniques, ha instal·lat passarel·les de fusta que fixen dos itineraris que permetran conèixer els principals conjunts arqueològics. D'una banda, la Domus rotunda amb les seves termes i mosaic circular (segle IV) i, per un altre, el conjunt hidràulic amb la sínia i una sèrie de viles (segle II d. C.).

En les obres d'adequació dels Banys de la Reina s'han reexcavat i s'han consolidat restes que s'inclouran en les visites al públic per primera vegada. Fonts oficials apunten que aquestes noves troballes corresponen, presumptament, a una possible estructura de caràcter industrial per la seva construcció rústica i la seva proximitat a la sínia i conjunt hidràulic.

L'actuació ha inclòs la implementació de mesures de seguretat en el jaciment com la instal·lació d'una coberta corredissa horitzontal sobre la zona de descens al conjunt hidràulic -que fins al moment estava desprotegit- i d'una estructura de fusta amb xarxes que cobreix la zona de gir de la sínia per a evitar possibles caigudes. També s'han consolidat els murs i estructures danyades i s'han col·locat graves de diferents tonalitats que permeten la identificació visual dels espais intervinguts, la qual cosa facilitarà la seva interpretació.

En l'Avinguda d'Europa hi ha un nou clos de protecció i un accés directe als Banys de la Reina des d'aquest punt. A més, tot el clos danyat en la resta de límits i en la façana al passeig marítim ha estat reparat. En aquesta primera fase s'ha creat una àrea de treball d'arqueologia i restauració amb mòduls prefabricats que compta amb oficina, magatzem i bany. I, com ha esmentat el regidor de Cultura, s'ha elaborat documentació gràfica actualitzada amb l'ús de noves tecnologies vinculades a l'arxiu arqueològic.

Els Banys de la Reina estan llestos per a la seva obertura al públic a no gaire trigar. Només fa falta quadrar l'agenda dels representants de la Conselleria de Cultura i de la Diputació d'Alacant que han d'estar en la inauguració oficial, tal com marca el protocol. Mentrestant es pot llegir la llegenda d'un gran cartell situat en el passeig marítim: “Viles romanes del segle II d.C, amb pati central i parets revestides de pintures. Sobre les seves restes es construeixen nous habitatges en la tardoantigüedad. La zona SW del solar es caracteritza per l'existència d'estructures hidràuliques que van proveir d'aigua potable a l'enclavament”.

<<< Tornar a la portada