Un projecte sobre la desactivació del COVID-19, premi en el Security Fòrum i finalista en els premis FEINDEF
El projecte Secur COVID-19, desenvolupat per un equip multidisciplinari capitanejat per Julio López i Luis Bayón, ha obtingut el premi a la innovació I+D+i en el Congrés Security Fòrum, celebrat fa uns dies a Barcelona. El seu treball de recerca se centra en la desactivació i neutralització del SARS-CoV-2 a través de l'estudi de freqüència de ressonància i la càrrega genètica del virus i l'ús de la radiació electromagnètica ultraviolada en Banda C. Ha quedat també finalista dels premis FEINDEF, que es concediran la setmana que ve a Madrid en el marc de la Fira Internacional de Defensa i Seguretat.
Julio López, estretament vinculat a Dénia des de fa més de vint anys, ha mostrat la seua satisfacció pel reconeixement que ha obtingut el treball desenvolupat i que ha sigut realitzat amb l'únic objectiu d'avançar en la investigació per a poder combatre la malaltia d'origen víric que està assotant el planeta.
Veient el que estava ocorrent en Wuhan (la Xina) a la fi de desembre de 2019, el mes de gener es va posar en marxa el treball en deduir que es tractava d'algun patogen de tipus víric per la seua manera d'actuar. Es van investigar els antecedents de l'any 2003 amb el SAR-CoV-1 i de l'any 2012 amb el MERS, deduint que es tractava d'algun virus respiratori similar als anteriors. La investigació els va portar a incidir en les propietats de la radiació Ultraviolada de Banda C com a mètode citogénico per a desactivar tota classe de patògens: virus, bacteris, fongs, floridures, protozous, etc. El gran inconvenient d'aquesta tecnologia, expliquen els autors de l'estudi, és el seu efecte mutagènic en els éssers vius, ja que la radiació pot provocar cataractes i càncer de pell en exposicions prolongada als llums. No obstant això, les longituds d'ona d'una part d'aquesta banda són molt curtes i les seues radiacions no són capaces de travessar la primera capa de la pell ni la còrnia de l'ull humà, per la qual cosa poden considerar-se vàlides per a desactivar patògens amb plena garantia d'ús fins i tot amb presència humana.
Els autors del projecte apunten als beneficis que s'obtindrien en dissenyar sistema integrats Secur-COVID-19 en zones de trànsit de persones. Per exemple, no faria falta detindre's per a aconseguir una plena desinfecció d'aires i superfícies, no col·lapsant accessos en llocs com a hospitals, aeroports, centres comercials i zones amb molta afluència de públic.
La investigació dirigida per Julio López i Luis Bayón analitza també l'impacte del COVID-19 en la nova situació econòmica creada per la pandèmia, sobretot quant al nou sistema econòmic, laboral, educacional i d'oci sorgit.
La defensa del projecte en la final dels premis FEINDEF del Ministeri de Defensa tindrà lloc el dijous que ve en IFEMA.