Una “Noenegé” per a denunciar les desigualtats en la corresponsabilitat
Si no som una ONG, per què el 56% de les dones hem hagut d'assumir noves responsabilitats amb els nostres fills i filles durant la pandèmia? Si no som una ONG, per què les dones dediquem 2 hores diàries més que els homes a les tasques de la casa?
Aquestes són dos de les preguntes que es fan des dels Ajuntaments de Dénia, La Xara i Jesús Pobre i que evidencien que, en matèria de corresponsabilitat, encara queda molt per fer. I que les dones continuen assumint moltes més responsabilitats que els homes. Davant l'evidència de les estadístiques, van decidir crear “la primera Noenegé, perquè no demanem ajuda, sinó que faça cadascun la seua part”. Segons Javier Scotto, regidor d'Igualtat de l'Ajuntament de Dénia, “volem posar sobre la taula uns números que són tan clars com dramàtics. Volem obrir el debat i demostrar que continuem vivint en una situació de desigualtat. I que no val el “jo ajude a casa” perquè és una tasca de tots i totes. I que només junts i juntes podem donar la volta a les estadístiques”.
Aquesta Noenegé no sols té presència en punts clau de la ciutat, sinó que s'ha creat un perfil en Instagram @noenege des del qual es continuaran donant motius i estadístiques perquè aquesta campanya no acabe amb el 8 de març.
Segons Scotto, “queden micromasclismes tan assumits com el que ens porta a definir com “padrazo” a l'home que és al parc envoltat de mares que són percebudes com que estan complint la seua obligació. I com aqueix, hi ha molts més que han de ser bandejats del nostre dia a dia”.
A més, la pandèmia no sols no ha millorat aquesta situació, sinó que l'ha empitjorada, obligant moltes dones a augmentar la seua dedicació a les faenes de casa, a cura de xiquets i majors i a renunciar als seus treballs o al seu temps lliure.