Un novel·la sobre un dels cims més emblemàtics de la Marina Alta: L´últim soldat de Bèrnia
Un recorregut per la Serra de Bèrnia et porta a parades obligades com ara la font, el forat, el fort i, per als més preparats, atrevits o agosarats, el cim. Les restes de la fortificació testimonien la història d’una edificació manada construir pel rei Felip II –amb molt de secretisme- allà pel 1562. L’objectiu no era cap altre que controlar o dissuadir la població morisca i els roders o els bandolers que passaven sense control cap a les valls interiors. Però, com era el fort? Pablo León Vidal, llicenciat en Història Moderna i Contemporània per la Universitat d’Alacant i professor de Ciències Socials al col·legi Sant Francesc d’Assís de Cocentaina, ho descriu amb tots els pèls i senyals. La fotografia que reproduïm a esta pàgina apareix en la seua novel·la L’últim soldat de Bèrnia, ambientada a la frontera natural entre la Marina Alta i la Marina Baixa.
Es tracta d’una novel·la històrica, pel que fa als llocs on transcorre l’acció, i, alhora, fictícia, perquè els seus dos protagonistes, el benisser Pere Ivars i el seu gran amic Martí Amat, són fruit de la imaginació de l’autor. León es trasllada al segle XVI quan el rei mana construir el fort –que és contemporani a la Torre del Cap d’Or de Moraira. Una construcció, si més no, espectacular, si atenem al lloc on està ubicada, però, alhora, “inoperant i una despesa innecessària”, segons l’autor de la novel·la. I sembla que és cert perquè el fort de Bèrnia va tindre una vida curta, ja que fou enderrocat en 1613.
León diu en el seu llibre que el fort de Bèrnia comptava amb 50 soldats i va ser construït en poc més de quatre mesos. Pere Ivars, un adolescent de 14 o 15 anys, buscava feina i acaba d’obrer o peó a Bèrnia. El fort va ser dissenyat per Giovanni Battista Antonelli, arquitecte italià favorit del rei. La vida d’Ivars canvia radicalment i, de la mà del seu amic, acaba de soldat i protagonitza moltes aventures. Per a conéixer-les, cal llegir el llibre. León menciona també la importància que van tenir les dones al fort i, com no podia ser d’un altra forma, tenen molt a veure amb les històries vitals dels dos protagonistes.
L’últim soldat de Bèrnia és la segona obra del cicle Llibres a la Tardor que Biblioteca Pública Bernat Capó de Benissa ha posat en marxa. L’autor va dir en la presentació que “esta obra té un caire reivindicatiu perquè transcorre en una zona d’Espanya, l’interior alacantí, que passa moltes vegades desapercebuda”. “Som molt més que sol i platja”, va dir. I també va fer palés el lligam familiar entre Benissa i Cocentaina “que m’ha servit com a font d’inspiració”.