Una valenciana de Chulilla a la Marina Alta

  • Una valenciana de Chulilla en la Marina Alta
  • Una valenciana de Chulilla en la Marina Alta
  • Una valenciana de Chulilla en la Marina Alta
  30/07/2022

El laboratori vivent Villa San José impulsa la recuperació d’espècies i varietats agràries

Només hi ha una raça valenciana de gallina reconeguda i catalogada pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. És la gallina de Chulilla, una gallina autòctona de la Comunitat Valenciana que es troba en perill d’extinció. Des de fa uns anys, l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA) i altres entitats treballen per la recuperació de la raça. També a casa nostra, a la Marina Alta, s’ha posat en marxa un projecte per promoure la cria d’esta gallina de corral i incrementar el seu cens en els galliners de la comarca. Es fa a través del Living Lab Villa San José. Per entendre’ns, un laboratori d’experimentació vivent que pretén, entre altres coses, impulsar la recuperació d’espècies i varietats agràries.

            El Living Lab, una figura dissenyada per la Unió Europea per fomentar una innovació més participativa, consisteix en un banc de proves reals i un entorn d'experimentació on els usuaris i els productors poden posar en marxa noves iniciatives. El Villa San José ha sigut creat per la Xarxa Agrícola de la Marina Alta i l’empresa Hemac Terra, dedicada a l’agricultura sostenible. Els seus fonaments són l’aplicació d’un sistema d’agricultura regenerativa captadora de carboni i la recuperació i foment d’espècies i varietats agràries d’interès per a la regió mediterrània. Servirà també en un futur de centre d’educació ambiental i de compartició d’informació. Almenys  així ho contemplen les dos entitats que han signat un conveni per tal de donar-li vida.

            El primer pas ha sigut posar en marxa el projecte de cria de la gallina de Chulilla. L’IVIA ha cedit al projecte 16 ous fecundats per a incubadora i 4 pollets amb la idea de produir ous fèrtils i pollets per a ser distribuïts entre els ramaders i ramaderes de la comarca.

La gallina de Chulilla és de gran interès pel seu valor gastronòmic i per la seua resistència a malalties. Amb els anys, i per allò del rendiment econòmic, ha sigut desplaçada per altres races de creixement més ràpid i que posen més ous. Amb la seua reintroducció, no només es pretén salvar l’espècie sinó també recuperar els sabors tradicionals de la nostra rica gastronomia. És l’única de raça valenciana reconeguda oficialment, que no coneguda. També es coneixen per exemple l’autòctona alacantina -de la qual ja vam parlar en un altre article temps enrere a CANFALI MARINA ALTA- i la de cinc dits.

La que hui ens ocupa és una gallina de plomes negres que té el coll i el dors platejat i un pit prominent. La majoria dels exemplars es conserven al municipi de Chulilla, a la comarca dels Serrans, tot i que també se’n localitzen en altres llocs de les terres valencianes. Es crien així mateix en comarques limítrofs de Conca i, en menor mesura, a Guadalajara i Terol. Posen una mitjana de 150 ous a l’any.

            Totes aquelles persones que reben algun exemplar criat en el marc del Living Lab Villa San José rebran un certificat d’autenticitat per part de la Xarxa Agrícola. Es comprometran, això sí, a no creuar eixes gallines amb altres races per mantenir la certificació.

            La recuperació de la gallina de Chulilla és només una de les actuacions emmarcades en este laboratori vivent. Els impulsors es plantegen introduir algun altre tipus de gallina i fins i tot ovelles autòctones. La idea és convertir la finca, situada molt a prop de Dénia, en un jardí agroforestal, on conviurien els arbres fruitals i les plantes creant un ecosistema en equilibri. La finca es destinarà a l’autoconsum i servirà també d’exemple per a altres propietaris que vulguen fer alguna cosa semblant en els seues terrenys.

El principal objectiu dels Living Labs impulsats per la Unió Europea és la creació de nous productes, serveis i infraestructures adequats a les necessitats reals de la societat i del territori, on intervenen tant col·lectius públics com privats. Es basen en quatre activitats principals: explorar, experimentar, crear i avaluar. Emmarcades en estes quatre premisses, es poden desenvolupar diverses activitats, prototips d’innovació que tenen com a finalitat última millorar el benestar ciutadà i que tindran una efectivitat real i provada. El Villa San José es planteja a llarg termini com una mena de centre d’educació ambiental on s’organitzaran visites i activitats.

 

 

La Xarxa Agrícola Marina Alta, un projecte del Creama vinculat el sector agrari, s'erigeix com una plataforma comarcal amb l'objectiu de revitalitzar el sector agrícola de la Marina Alta, creant un teixit entre els actors del sector agrari i interrelacionant els diferents recursos de la comarca. És un projecte d'àmbit comarcal en el qual el Creama sustenta la secretària tècnica i s'engloba dins del programa Avalem Territori, subvencionat per la Generalitat Valenciana a través de LABORA i pel Ministeri de Treball i Economia Social. A nivell intern, aquest s'emmarca dins del PACTE’MA, l'Acord Comarcal en matèria d'Ocupació i Desenvolupament Local de la Marina Alta, del qual actualment formen part 32 Ajuntaments i també 13 entitats publiques i privades.

<<< Tornar a la portada