Fem un picnic
La comarca convida a gaudir de la naturalesa i de les tradicions en els dies de Pasqua
La Pasqua és temps de gaudir a l'aire lliure, d'ajuntar-se, d'eixir a menjar i a berenar. Això d'ajuntar-se enguany ho tenim més difícil -recordem, no més de quatre si no som convivents- però tota la resta és possible. La comarca ofereix nombrosos llocs on perdre's. Mar i muntanya. No obliden anar amb roba còmoda i el calçat adequat per a redescobrir els espectaculars paisatges del nostre entorn més immediat. En els nostres forns i carnisseries ja fa olor d'embotit, a mones i a panous. Així que, no ens queda més que agafar el cabasset amb el berenar i decidir què volem fer. Si preferim aprofitar el dia, passar tota la jornada fora i no som de pícnic, els bars i restaurants de la Marina Alta ens esperen amb la taula posada i uns excel·lents menús de temporada. Important: vagen proveïts de gorra o de barret i traguen de l'armari el cancioner pascuero, les cordes per a saltar i les cometes per a volar.
MOLT ON TRIAR
Dénia emmalalteix d'una àmplia àrea per a pícnics. El més semblant a això són determinades zones verdes i parcs on s'han instal·lat algunes taules i bancs i àrees de joc. És el cas dels parcs dels Bassetes i El Ginjoler, i dels espais verds de Canoa, Ferreret i Milà, en Els Marines. Però es pot fàcilment anar de pícnic a la platja o al Montgó, llocs tradicionals com el castell -que llueix ara els seus colors de primavera- per a berenar la mona o passar el dia. En el pressupost municipal d'enguany, Parcs i Jardins destina 30.000 euros per a dotar del mobiliari urbà propi de les àrees recreatives a altres zones verdes del terme municipal. Es projecta també, gràcies als pressupostos participatius i arran de la demanda veïnal, un berenador al costat del nucli urbà, en el Bosc de Diana, que comptarà amb barbacoa, bancs, taules i un parc infantil.
Millor ho tenen en La Xara per a fer un pícnic, on la zona verda del Pinaret té bancs, taules, paeller, tirolina i jocs. És un bon lloc per a reposar forces si ens decidim per fer una passejada per Benimaquia i el Coll de Pous, fer una ruta a peu o amb bicicleta fins a Jesús Pobre o simplement redescobrir la Dénia rural a la primavera per camins que discorren entre horts -lamentablement, molts d'ells abandonats- o per la Via Verda de l'antiga línia del trenet. Per cert, si el diumenge de Pasqua ens acostem a Jesús Pobre tenim l'opció de visitar el Mercat de Brocanters; el del Riurau descansa, però torna el diumenge 7.
Una altra opció és aprofitar que hi ha més hores de sol per a gaudir dels dies o les vesprades amb alguna excursió pel Montgó. El Parc Natural ofereix diverses opcions, algunes més que aptes per a famílies amb xiquets. La carretera de la Colònia, el Racó del Bou i la Cova de l’Aigua, la Cova del Gamell o la Torre del Gerro, en l'altre extrem, són una bona alternativa per a fer gana. Per als més atrevits, la pujada a la Creueta -amb rutes i punts de partida diferents-. Si en arribar a dalt ens hem quedat amb ganes de més, la podem allargar fins al cim, ja en terme de Xàbia. Siga on siga que decidim posar fi al nostre ascens, les vistes seran, sens dubte, espectaculars.
Caldrà programar bé les eixides i, per responsabilitat i qüestions de salut, evitar aglomeracions. Temptadors són els passejos de la Marineta Cassiana i dels Gires per a gaudir de les vistes a la mar. Però no hem d'oblidar que la ciutat ofereix més de vint quilòmetres de platges i que, si el temps acompanya, qualsevol és bona. Si preferim que ens donen el menjar fet, prop d'elles trobarem una bona oferta de bars i restaurants per a gaudir de la seua rica gastronomia. Per a després, el passeig al costat de la mar per a baixar el menjar, volar el catxirulo, els jocs, les cançons de Pasqua i allò d'atinar a trencar a algun dels nostres acompanyants l'ou de la mona.
I si som d'aqueixos als qui no els va molt això de caminar o anar amb bicicleta, sempre podem triar entre un bon nombre d'esports i activitats relacionats amb la mar.
VISITA AMB PREMI
Benissa ha dissenyat el programa Viu la Pasqua amb quatre plans a l'aire lliure per a gaudir de la Pasqua amb la família i, al mateix temps, adaptar-se a les exigències del protocol anticovid. Del seu passat medieval ofereix l'oportunitat de conéixer el centre històric i els museus amb premi, ja que, en finalitzar el recorregut, es regala la mona, el dolç més típic d'aquesta festa. Una visita experiencial prevista per al 3 i 10 d'abril, a les 11 hores, amb eixida des de la Plaça Rei Jaume I. Una de les tradicions, precisament, és agafar el cabasset amb el berenar, mona i embotit –com la llonganissa de Pasqua- i anar a algun dels berenadors situats en les zones verdes disseminades per l'extens terme municipal. Molts d'ells estan en la zona de la costa i es pot gaudir d'un passeig per la mar per a obrir l'apetit. Hi ha diverses alternatives per a no repetir, amb zones de jocs infantils, bancs i taules de fusta, serveis i, fins i tot, algun parc biosaludable en Altamira, Sant Jaume, Magraner, Fanadix i Montemar. Per a no perdre's, només cal entrar en la web de turisme i allí trobaràs la ubicació de cadascuna d'aquestes àrees.
Si el teu és la gastronomia, encara hi ha més. Fins al dia 12 d'abril, pots reservar per a menjar –o per a portar- en huit bars i restaurants que tenen un menú especial per a la Pasqua, amb plats com una truita vaga de gamba amb bleda i el seu suc, la coca del forner de ceba i foie, el mullaor de tocilao, embotits típics i les pilotes de putxero, per citar alguns.
La tercera proposta d'aquest programa és gaudir de la naturalesa en família amb una visita guiada al Passeig Ecològic del Litoral per a descobrir aspectes de la cultura i la història de Benissa, la seua fauna i la riquesa botànica i geològica. La cita és el 5 d'abril, a les 11 hores, i amb grups amb un màxim de 14 persones. I l'últim pla és fer un viatge a la nostra infància a través de jocs tradicionals com el sambori i el marro.
A BERENAR LA MONA
Teulada Moraira també ofereix un programa especial A berenar la mona. Si prefereixes la zona de la costa, hi ha diverses àrees amb jocs infantils com les places del Palangre, del Tresmall o el Bosc Urbà de Moraira, el Pinaret de la Costa o el Parc del Portixol. I si vols quedar-te en el centre històric –declarat com BIC- estan les places Oest, VAIG VEURE Centenari i Gabriel Miró. I si t'agrada el vi, la Cooperativa Agrícola Sant Vicent Ferrer ofereix tastos als matins, de 10 a 13.30 hores.
Hi ha dues bones opcions per a berenar amb la família. La primera és la Font de l'Horta, en el camí del mateix nom situat en la Partida Sant Miquel. I la segona és la zona recreativa de la Font Santa, situada en la carretera que uneix els nuclis urbans de Teulada i Moraira, en el quilòmetre número 3. Allí trobaràs l'ermita de la Font Santa, datada en el segle XVI i dedicada a Sant Vicent Ferrer, patró de la localitat. Aquesta àrea disposa de zona de barbacoa, berenador, pàrquing, jocs infantils, aigua potable i diferents espais amb arbratge autòcton com el pi pinyer, xops, lledoners, moreres, etc. Al costat de l'entrada de l'ermita hi ha una olivera centenària.
Per a aquesta Pasqua hi ha visites guiades gratuïtes. La primera, hui mateix, a les 12 hores, per a conéixer Moraria i les seues històries de la mar, inclosos els pirates. I l'Auditori Teulada Moraira ofereix demà l'actuació de la Trocola Circ amb l'espectacle Emportats. I divendres que ve actua la Jove Orquestra de la Comunitat Valenciana.
MÉS QUE PLATJA
La ciutat del Penyal d'Ifach és àmpliament coneguda per les seues immillorables platges on passar les vesprades de Pasqua, amb el passeig marítim i la zona del port com a parades obligatòries. Però hi ha altres alternatives per a fer un bon pícnic i gaudir amb la família. El Parc de la Vallesa és una zona d'esplai i esbarjo, inaugurada a l'abril de 1996, amb una superfície de 10.000 metres quadrats. Està situada a la urbanització La Mercè, prop de l'església del mateix nom. El recinte està ben senyalitzat i conforma una zona verda de gran valor ecològic poblada d'arbres i amb vegetació autòctona. Hi ha una sendera de terra batuda per a passejar, àrees esportives i de jocs infantils, barbacoes, mobiliari rústic i sanitaris.
I per a respirar aire pur mentre contemples unes vistes panoràmiques espectaculars, l'opció és l'àrea recreativa de la Serra d’Oltà, un autèntic mirador del litoral que és el punt de partida de diverses rutes de senderisme, si t'agrada caminar. Aquesta zona està situada a una altura de 300 metres i compta amb berenadors i un espai amb gronxadors per als xiquets. Té tot preparat i llest per a fer barbacoes i pícnics i, a més, disposa d'una font d'aigua potable. No hi ha problemes per a aparcar però, això sí, convé arribar prompte per a agafar lloc.
Si hi ha forces i ganes es pot fer la ruta que va fins al cim de la Serra d’Oltà. Des d'allí hi ha unes vistes que impressionen, amb el Penó d'Ifach, la Torre Cap d’or de Moraira, la Serra Gelada, el Puig Campana i la Serra de Bèrnia. Quasi res.
AMB ELS CINC SENTITS
Si passeges el diumenge pels carrers de Llíber podràs sentir l'aroma del Berenaret de Pasqua. Es tracta d'una mena d'estofat, normalment de conill i embotits casolans, que porta faves, pésols, creïlles i ceba. Tradicionalment es cuinava el diumenge de Pasqua per a celebrar la fi de la Quaresma. Aquesta és una de les propostes del programa Va de sentits que ofereix la Vall del Pop. A través de codis QR es pot gaudir, a l'aire lliure, de pobles com Xaló, Llíber, Benigembla, Murla i Senija. Una manera de descobrir la zona escoltant el patrimoni cultural, degustant el paisatge o palpant els costums. Només fa falta un dispositiu mòbil amb connexió a internet –telèfon o tauleta-, una APP lector de codi de barres i moltes ganes de passejar i descobrir. I per a berenar, dues propostes, una a l'entrada de la Vall del Pop, en El Tosssalet de Xaló, i una altra més a l'interior, a Benigembla, amb tres llocs per a triar, en el Llavador, en el Parc del Ribàs o en la zona del càmping.
ENDINSAR-SE A LES VALLS
Si t'agrada més la muntanya que la mar, pots endinsar-te a l'interior de la Marina Alta per a passar un bon dia de Pasqua. L'Ermita de Sant Antoni de Pego disposa de taules i bancs de pedra per a menjar o berenar amb tranquil·litat. O pots triar la zona de pàrquing de la Muntanyeta Verda, enclavada dins del Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva, o la Font del Baladrar, en direcció a Sagra. En la carretera CV-712 que dona accés a la Vall d'Alcalà està la Nevera de Baix i és una bona zona de parada. Enfront de la Cova del Rull, a la Vall d'Ebo, hi ha també una zona d'esbarjo. I dues opcions més, el Tossal del Llop, a l'Atzúbia, i en l'entrada de la Vall de Gallinera, just on està el cartell de benvinguda.
La ruta continua als Poblets, en la zona habilitada a la platja de l’Almadrava. Hi ha un berenador en la Partida Gironets i el Parc Públic de Miraflor disposa de taules, bancs i una zona on els xiquets puguen jugar.
Al Parc Públic Ombria de la Segària, entre Ondara i El Verger, en el paratge conegut com la Penya Roja, s'han instal·lat diverses zones de pícnic i una zona de jocs per als més xicotets. És el punt de partida de les rutes de senderisme a la Serra de Segària, Hi ha una nova sendera local circular que discorre prop de l'assentament iber de la Penya Roja i dona accés a la Cara de l’Indi.
ELS ALTRES CLÀSSICS
A Xàbia, els punts més populars per a visitar en aquests dies són la Platja de l'Arenal, tot un clàssic de la cita pascuera, i el Parc de Pinosol. El Passeig Tennista David Ferrer de l'Arenal s'ompli en aquests dies de pascueros i visitants, principalment el diumenge, i no sols veïns de Xàbia, sinó també d'altres municipis de la comarca, al marge d'aquells assidus que han triat el destí per a passar aquestes dates. El Parc de Pinosol és l'altre escenari més concorregut pels javienses des de fa dècades per a celebrar les Pasqües, amb una àmplia zona de pícnic i tots els serveis propis d'un parc. El berenador del Parc Natural del Montgó i el del Rafalet són els altres dos espais més freqüentats en aquestes dates. En el primer l'Ajuntament ha disposat aquest any d'una persona contractada per a labors de vigilància i manteniment del bany públic. L'Ajuntament ha precintat la zona de barbacoes i paelles del Parc de Pinosol per a evitar aglomeracions, segons avança el regidor de Turisme, Toni Maragall. A més, assenyala que aquestes Pasqües ja està en marxa en l'Arenal el servei de vigilància de Creu Roja.
A Pedreguer el punt de referència de les festes de Pasqua ha sigut des de sempre la coneguda com Cova dels Miqueles, al peu del Castell de l’Ocaive. Una opció que enguany cobra major rellevància, ja que podrà visitar-se aquest enclavament històric per primera vegada durant la Pasqua històric després de la restauració a la qual va ser sotmesa. El Patronat, al peu de la Muntanya Gran, és també un altre escenari atractiu per a celebrar el berenar. Per a aquells que vulguen passejar per la muntanya s'han habilitat a Pedreguer en els últims anys altres xicotets espais per al pícnic com el mirador de l’Era, els Molins o el serral de la Sella.
La tradició pascuera en Gata proposa un passeig cap a un dels dos punts més populars per a prendre el berenar: La Granota o la Font de la Mata. En el primer cas, el passeig és més curt i per un camí rural que permet recuperar forces en el paratge conegut com La Granota, que presideix un enorme eucaliptus. Per cert aquest entorn va patir un incendi el mes d'agost passat, del que afortunadament s'està recuperant. L'altra excursió és a penes una mica més llarga -una mica més de 3 km- i per un traçat de muntanya, que aconsegueix la zona de la Font de la Mata.