Cadena de mujeres como apoyo a la lucha feminista
La jornada del 8-M finalizó en Dénia con una Cadena de Mujeres, que reunió en la calle Marqués de Campo a decenas de personas. Entre las asistentes, se encontraban representantes de la Xarxa de Dones de la Marina Alta. En el acto, convocado por Matria, se denunció, una vez más, la situación de desigualdad de la mujer.
Las asistentes criticaron aspectos como la violencia machista o la brecha salarial, que siguen discriminando a la mujer en la sociedad española. La escritora de Xàbia Pepa Guardola dio lectura al manifiesto de este año, que lleva por título “Les dones fem revolución feminista”. Hubo un recuerdo al sufrimiento que están teniendo las mujeres y niñas de Ucrania, como consecuencia de la invasión de Rusia.
El manifiesto se expresa en los siguientes términos:
"El 8 de Març, Dia Internacional de les Dones, celebrem els nostres avanços, recordem les avantpassades, i tornem als carrers a cridar pels nostres drets i a reivindicar la lluita feminista.
El feminisme ha millorat la història de la humanitat, la de les dones, la de totes les persones i de l´espai comú que habitem. Des del seu sorgiment, fa tres segles, les dones hem denunciat l'opressió patriarcal, hem anat guanyant cadascun dels drets que hui tenim i continuem lluitant perquè el feminisme siga essencial en l’agenda política i en la consciència de tota la societat.
No obstant l’aconseguit, ens queda camí per avançar i ens enfrontem a molts riscos.
L’èxit de les mobilitzacions feministes ha provocat una important reacció patriarcal ofuscada en mantenir les discriminacions i les violències estructurals, els rols i els estereotips de gènere que hem patit i patim les dones.
La crisi social, sanitària i econòmica causada per la Covid-19 mostra, encara més, el desinterès social del sistema capitalista i les polítiques neoliberals.
Els sectors més exposats a la malaltia són sectors altament feminitzats. S’ha evidenciat que les cures recauen sobre les espatlles de les dones, que els recursos públics són insuficients, que manca personal professional i corresponsabilitat.
Les desigualtats al mon laboral afecten primordialment a les dones; major desocupació, contractació temporal i parcial, bretxa salarial del 24%, bretxa a les pensions que supera el 30%. Perviu la segmentació laboral i aquells treballs considerats de dones estan més mal valorats, amb pitjors salaris i condicions. Es inadmissible que, en ple segle XXI, les treballadores de la llar no tinguen els mateixos drets que la resta de la classe treballadora, suportant inclús agressions sexuals per part dels seus empleadors. Aquesta greu realitat la pateixen principalment dones migrants.
Les feministes denunciem l’escalada bel·licista patriarcal amb situacions tan terribles com Afganistan, la guerra en Ucraïna, que sempre afecten de manera més greu a les dones i les xiquetes, així com tots els tipus de violències i agressions directes que pateixen les feministes arreu del món.
Denunciem la devastació mediambiental que amenaça el planeta.
El Feminisme és la força de les dones, de les dones del nord, del sud, de l'est i de l'oest.
Les dones de tots els àmbits, territoris i cultures compartim la lluita pels drets de totes.
Per tot això, des del Moviment Feminista, Exigim:
- Educació pública, laica i feminista, que promoga la igualtat, que visibilitze dones referents i acabe amb l’androcentrisme en la ciència, les arts i la cultura. Que la coeducació i l’educació afectiva i sexual en les escoles forme persones sense estereotips de gènere.
- Posar la vida en el centre, valorant les cures com a treball, assumint-les socialment, col·lectivament, i per igual entre homes i dones.
- Serveis públics amb atenció de qualitat tant a la infància de 0 a 6 anys, com a les persones majors i en situacions de dependència.
- Implementació urgent de mesures per a erradicar la pobresa de les dones, amb polítiques d’ocupació amb perspectiva feminista.
- Agilitat en la ratificació dels convenis 189 i 190 de l’OIT: pels drets laborals de les dones precaritzades, vulnerables i contra l’assetjament sexual.
- La inserció social i laboral real i efectiva de les dones amb discapacitat.
- El compliment de la legislació vigent per a protegir l’accés a l’ocupació pública de les dones víctimes de violència masclista.
- Pensions dignes i justes amb perspectiva feminista i de classe.
- Derogació de la llei d’estrangeria, que deixa les dones migrants sense drets i absolutament desprotegides.
- Ni un pas enrere en els drets sexuals i reproductius, garantint el dret a l’avortament legal, segur i gratuït en la sanitat pública i la salut sexual i reproductiva.
- La reversió dels serveis privatitzats a públics i amb gestió directa.
- Una legislació abolicionista del sistema prostitucional, de la pornografia i els úters de lloguer.
- Polítiques públiques amb dotació pressupostària real i efectiva.
- Formació en igualtat i prevenció de la violència masclista de la judicatura i tots els operadors implicats.
- Desenvolupament total de les lleis específiques, tant d’igualtat com de violència de gènere, ja siga a nivell autonòmic i estatal.
- Desenvolupament del Conveni d’Estambul, compliment de les recomanacions de la CEDAW respecte a totes les violències masclistes.
- Reactivació del Pacte Valencià contra la violència masclista, la seua avaluació i seguiment, amb participació real i efectiva del moviment feminista.
- Exigim la participació activa de les dones en tots els àmbits públics i en tots els fòrums i consells consultius a nivell estatal, autonòmic i local.
Ja hi ha prou de l’aliança criminal entre patriarcat i capital, que ens vol empobrides perquè siguem dòcils, callades i submises.
Ja hi ha prou de violentar els nostres cossos amb negocis neoliberals que ens posen preu i vulneren els nostres drets humans: pornificant-nos, prostituint-nos, abusant-nos, traficant-nos, i tractant-nos com a simples objectes sexuals per als puters i proxenetes.
Recordem que el 8 de març és cada dia!
Les dones fem revolució feminista!
La revolució serà feminista o no serà!".