Anna Llopis, regidora de Festes de Pego: “És important el diàleg permanent de la Regidoria amb totes les associacions que participen en les festes”
El fet de que Pego compte amb tanta varietat de matèria festera al llarg de l’any converteix a la Regidoria de Festes en un àrea especialment complexa de gestionar, no tant ja per l’organització de les festes patronals, sinó a l’hora de coordinar els diferents col·lectius que integren la particular idiosincràsia que les caracteritza.
Així emergeixen els moros i cristians en el vessant laic, la confraria de l’Ecce Homo en el religiós, el tir i arrossegament en el més tradicional, sense comptar amb les diferents associacions que actuen en distints àmbits socials que aprofiten el programa per a reivindicar-se en unes dates que suposen el final de la temporada, donada la costum dels pegolins i pegolines de deixar la maquinària al ralentí durant els mesos de juliol i agost per a traslladar-se massivament a les segones residències de la cosa per a estiuar.
Malgrat eixa complexitat que durant la passada legislatura va generar que la Regidoria quedara per delegar, Anna Llopis ha pegat un pas endavant amb el propòsit de recuperar l’essència festera pegolina amb uns canvis que creu oportuns per a tractar de dinamitzar-la. Per a això ha tirat mà dels preceptius mecanismes de consulta i participació ciutadana a l’hora d’acostar les inquietuds dels diferents segments d’edat a les possibilitats reals de l’Ajuntament per a configurar un programa que agrade a tots.
Totes aquestes qüestions i circumstàncies han tractat de ser desgranades per CANFALI MARINA ALTA en l’entrevista que ha mantingut amb la responsable de l’àrea pocs dies abans de l’inici de l’agenda festera 2024.
-Pregunta: Perquè va assumir el repte de reactivar l’esperit de les festes patronals pegolines?
-Resposta: Vinc d’una família molt festera, sempre he estat lligada a algunes entitats festeres del poble, és una Regidoria que m’atrau per tot el que l’envolta. Estar al capdavant de Festes és un repte personal, un gran repte perquè els meus antecessors van posar el llistó molt alt. Jo intentaré seguir la línia de treball intentant que els pegolins i pegolines gaudisquen als carrers del poble.
-P: I com es fa això quan depèn de diferents col·lectius?
-R: Amb molt de diàleg. Cada associació té unes necessitats i nosaltres sempre intentem arribar al que podem, encara que moltes vegades complir totes les seves demandes és impossible, siga per qüestions econòmiques o logístiques. És en eixe moment quan has de seure amb ells i explicar-los la situació.
Entenc, entenem que cadascuna de les associacions vol fer la seua festa, formar part de la programació i quasi sempre s’han de moure moltes ‘peces’ perquè el puzle, és a dir, el calendari festiu, quadre. A la fi, tots han de posar de la seva part perquè acabe quadrant.
-P: Es veritat que assumir la Regidoria de Festes porta aparellat tindre un extintor a mà?
-R: Com bé et comentava, cada associació coneix les seves necessitats i prioritats millor que ningú, i és lògic que treballen per aconseguir-ho. Per això s’ha de dialogar molt, tindre mà esquerra quan cal. Però sempre acabem posant-nos d’acord, cal remarcar també.
-P: Novetats en la present edició?
-R: Doncs anem a traslladar l’eix de la festa del recinte multi activitats al poliesportiu. Crec, creguem que és un punt més accessible, especialment per a la gent més major. Aprofite per a demanar disculpes per les molèsties que puga ocasionar als veïns i veïnes de la zona. D’altra banda, afegim un dia més dedicat als xiquets i xiquetes amb un matí esportiu; i també hem intentat recuperar el dia de les quintades, una iniciativa quebusca la participació en la festa de persones de totes les edats. Certament, els resultats són positius, perquè
ja hi ha inscrites més de vint quintades.
-P: Però a l’hora de plantejar totes eixes innovacions s’haurà recolzat en algun mecanisme per a conèixer les inquietuds de determinats sectors?
-R: A l’Ajuntament comptem amb tècnics en diferents departaments que fan un treball molt bo, com per exemple Infojove, que ha estat treballant per conèixer les inquietuds dels i les més joves del poble. I també és important el diàleg permanent amb totes les associacions que participen en les festes, perquè com ja t’he comentat, cadascuna dona el seu punt de vista i aporta el seu granet per a fer les festes.
-P: Cap on creu que té que evolucionar la concepció de les festes de Pego cap al futur?
-R: Pense que el principal objectiu de la Regidoria de l’àrea és aconseguir la màxima participació dels veïns i les
veïnes en les festes. Que els carrers estiguen plens, tant per veure la festa com per a participar d’ella, perquè les festes són per a totes i tots. Tanmateix, crec que és important obtindre unes festes lliures de qualsevol classe de violència, especialment la masclista i l'homòfoba. Les festes són per a gaudir, però no es poden oblidar aquestes tasques, tan crucials perquè siguem una societat millor. Crec que les festes són i han de ser també un impuls per a un dels motors econòmics del nostre municipi, el comerç local.