Conferències i visites sobre la defensa en temps de guerra (1936-1939)
Nius de metralladores, refugis, bateries costaneres, bombardejos, l’armament... Entre 1936 i 1939 passaren moltes coses a Dénia, una ciutat que, com tantes altres, s’hagué de preparar per a la defensa en temps de guerra. En tres anys canviaren les vides dels habitants de la ciutat i també la seua fisonomia. En queden algunes empremtes -altres no- que ens ajudarà a descobrir un cicle de conferències i visites guiades que s’inicia demà diumenge parant atenció en la defensa de la costa valenciana. El ponent serà Edelmir Galdon i els participants, un màxim de 35 persones, es reuniran al castell de la ciutat a les 10.30 h.
Les conferències i visites s’inclouen en un ambiciós projecte del Departament d’Arqueologia i Museus ‘Dénia. Memòria Democràtica –2021–. Catàleg de Béns. Difusió al gran públic. Arxiu gràfic de la República i Guerra de Dénia’. El projecte ha estat recentment subvencionat per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica dins la línia d’ajudes per a actuacions relacionades amb la memòria històrica i contempla, com el seu nom indica, l'elaboració d'un catàleg de béns immobles vestigi de la Guerra Civil i un arxiu gràfic de la República i la guerra a la ciutat..
Les activitats programades per als mesos de setembre i octubre inclouen la presentació de la memòria del projecte i una conferència sobre els nius de metralladores de la costa, entre Gandia i Dénia, a càrrec de l’arqueòleg Antoni Josep Vergel (dijous que ve a la biblioteca municipal a les 19.30 h.). L’historiador Eladi Mainar parlarà dels bombardejos de la costa entre Gandia i Dénia (dissabte 18 a les 10.30 h al castell), mentre que Josep Maria Azcàrraga, també historiador, se centrarà en la bateria costanera de dos obusos de Les Rotes (diumenge 26 a les 10.30 h. en la carretera de Dénia a Xàbia).
Amb el castell de nou com escenari, Vicente Larios Bertomeu, membre de la Comisión de Economía de Defensa del Colegio de Economía de Madrid, incidirà en la organització de la defensa de la costa de Dénia i la logística d’armament (diumenge 3 d’octubre a les 10.30 h.). Per a tancar el cicle, se’ns proposa un passeig per la memòria amb l’arqueòleg Antoni Josep Vergel, que parlarà de bombes i refugis, i una visió de la façana marítima i el port de Dénia abans i després de la Guerra del 36 a càrrec del director del Museu Arqueològic de Dénia, Josep A. Gisbert (punt de trobada, plaça del Consell a les 10.30 h.).
El projecte finançat per la Conselleria i l’Ajuntament permetrà fer una catalogació exhaustiva del patrimoni immoble en relació amb el decurs de la guerra, així com digitalitzar i identificar un conjunt de cent fotografies realitzades a Dénia entre el 1931 i 1939, “que ens endinsen en la seua topografia urbana, trets de l’urbanisme i arquitectura de la ciutat, alguns personatges i esdeveniments clau, així com en la vida econòmica, social i quotidiana durant aquest període”, explica Josep A. Gisbert. Així mateix, es donarà a conéixer l’estat dels treballs del catàleg del patrimoni amb vincle a la guerra, les claus d’aquesta, l’impacte de les bombes, “així com un dels béns més rellevants amb què compta Dénia: la bateria costanera de dos obusos de les Rotes”, afegeix l’arqueòleg. Tanmateix, es digitalitzarà el catàleg de béns, amb un format que permeta la connexió amb la xarxa i l’accessibilitat al gran públic.