El Grup de Danses Portitxol dedica el seu tercer treball, titulat Bona Gent, a la figura de Sant Vicent Ferrer

El Grup de Danses Portitxol dedica el seu tercer treball, titulat Bona Gent, a la figura de Sant Vicent Ferrer
  30/10/2023

L'espectacle es va gravar en directe en les Fogueres de 2023 a la Plaça de l'Església de Xàbia
 

El Grup de Danses Portitxol ha publicat el seu tercer disc, titolat Bona Gent. El treball en va enregistrar en directe el passat 18 de juny, en una actuació dins les festes de Fogueres, a la Plaça de l'Església de Xàbia, amb la col·laboració del Grup de Danses Font Santa de Teulada. L’obra narra pas de Sant Vicent Ferrer per les terres de la Marina Alta, i els miracles que hi va fer.

Amb aquest nou projecte, el Grup de Danses Portitxol, continua treballant amb la idea clara de conservar la música i les danses tradicionals que s'han ballat sempre a Xàbia i La Marina. L'objectiu principal és potenciar, i fomentar costums i tradicions transmesos pels nostres avantpassats, així com recuperar els balls i cançons de la nostra comarca i també d'altres comarques valencianes.

Alguns dels seus membres formen part de l’associació des de fa més de 50 anys. Un col·lectiu que, amb diferents denominacions ha anat rescatant i escrivint, pas a pas la història de la música tradicional a Xàbia. El grup de danses compta una nombrosa rondalla, que s'abasteix de la nostra escola de pols i pua, que aglutina als alumnes més joves, per a continuar conservant aquest tresor.

L'escola de danses ha generat un gran grup de balladors que realitzen en el col·lectiu una tasca variada, les danses de carrer, els balls d'escola i també donen vida a la Colla de Nanos, personatges mítics que participen en les cercaviles i danses rituals sempre acompanyats de la Colla Portitxol dolçaines i percussió. L'any 1998 el grup comença la tasca de promocionar la dolçaina i el tabal, formant una escola que esdevé en la colla de dolçaines i percussió tocant al carrer els nostres instruments tradicionals.

Com activitats que organitza el Grup Portitxol de forma periòdica, cal anomenar la Dansà del Carrer Nou que es balla ininterrompudament des de 1992, l'Encontre de Rondalles des de 1992, les Danses del Corpus des de l'any 1998, l'Aplec de danses tradicionals des de 1998 o el Tradidanses des de 2014 (amb actuacions de Pep Botifarra, Vanesa Muela, Josep Aparicio Apa, els Germans Penalba…), entre d’altres.

Pel que fa a espectacles escenogràfics, des de 2006 el grup de danses intenta fusionar les tradicions amb noves propostes escèniques. D'aquests es destaquen l'Escenografia (2006), (2010), Variacions (2012), Cantant i Ballant a Estellés (2013), Vestir i Cantar a l'antiga (2016), Poetes nostres balls nostres (2017), Un tresor heretat (2019), Botifarra amb colla (2019 estrena), El dolçainer del Portitxol (2022), Cançons de la Marina (2022) i Bona Gent (2023).

<<< Volver a la portada