El projecte de millora de l’arbratge en els espais verds del casc urbà de Pego arriba al seu equador
El projecte d’ampliació i millora d’espais verds a Pego ja ha recorregut la meitat del camí amb la plantació de més d’un centenar d'arbres en diferents punts del municipi, que suposen aproximadament la meitat dels 208 exemplars previstos.
La iniciativa, que compta amb la col·laboració del tècnic especialista en plantació i curra d’arbres, Àngel Sastre, ha estat impulsada per l’Ajuntament per a adequar-se als criteris d’Europa per a comptar amb un casc urbà amb espais verds que li atorguen als residents de ciutats i pobles una millor qualitat de vida, mitjançant l’optimització i racionalització de noves espècies i el manteniment de les ja existents. Aquest ha apuntat que resten per completar algunes fases, per a, una vegada completada la plantació, escometre a un exhaustiu seguiment de cadascun dels exemplars plantats per a observar la seua evolució i contrastar que s'ha assentat a la zona i el clima de manera correcta.
SEGUIMENT EXPERIMENTAL
En concret, aquesta primera fase ha tingut com a principal escenari l’avinguda Alcalde Fernando Alemany on, en la zona del cementeri, s’ha procedit a plantar trenta callistemon viminalis; vint viburnum lucidum; cinc chorisia speciosa; dos brachychiton rupestres, chamaerops humilis, ceratonia siliqua i moringa olefeira; i unitats de púnica granatum, ficus carica, delonix regia, schotia brachypetala, brahea armata, bismarckia nobilis, brachichiton acerifolius i harpephyllum caffrum.
“Parlem d’un espai amb una gran varietat d’espècies, el que ens ha fet optar per aclarir on era necessari fer un reforçament amb arbres autòctons i apostar en lloc puntuals per especies poc conegudes amb la finalitat de que si funcionen bé, en un futur pròxima ampliar la plantació en altres indrets”, ha explicat.
Així mateix, ha nomenat la zona del polígon industrial com a altre focus de millora de zones verdes. Amb això ha detallat que aquestes s’ha ampliat amb la plantació d’arbres de gran potència de flor per a donar contrast amb els grans ficus existents, sempre verds però sense floració de color. Concretament, junt en la primera rotonda d'entrada al municipi s'ha procedit a ubicar, el que qualifica com “una col·lecció perquè siga visible quan s'entra a Pego”, amb cinc brachychiton acerifolius, tres erythrina caffra, dos brachychiton rupestres, i respectives unitats de erythrina lysistemon, ficus religiosa, tabebuia impetiginosa, i chorisia speciosa.
ARBRES AUTÒCTONS I ESPECIES POC CONEGUDES
Altra aposta forta del projecte de millora d'espais verds ha estat focalitzada a l’oest del casc urbà en la zona de la Penya del Gat on s’ha procedit a plantar huit ceratonia síliqua, dues cinnamomum camphora, i exemplars individuals de púnica granatum, ficus carica, moringa oleifera, brachichiton rupestris i eritrina cafra. Segons especifica Sastre, “ací hem optat per emplenar espais buits que hi havia en la zona enjardinada i també hem apostat per crear futurs espais d'ombra en la zona dels bancs i jocs infantils”.
A banda, el projecte ha abastat també la rotonda pròxima a CooPego amb dues phytolacca dioica, pel fet que, segons el tècnic suposava “un arbre popular a Pego que havia desaparegut dels espais verds, a conseqüència de la remodelació de l’antic pati del col·legi Carolina Sala. Aquests arbres, també coneguts com ombú, han estat acompanyats de diferents arbustos de diferents grandàries i d’una erythrina crista-galli, com a arbre monumental, que, segons indica “compta amb una floració roja espectacular, molt adaptat a Pego ja que ja existeixen alguns exemplars en el municipi amb més de 35 anys”, de forma que ocupe un lloc central en la nova zona enjardinada”.
La zona de la plaça del Convent ha estat també abordada en la iniciativa municipal d’optimització d’arbratge, encara que la inicial previsió de comptar amb quatre exemplars de lidón, ha quedat finalment substituïda per dos delònix regia i dues tababuies per falta d’espai.
Finalment, l’entorn de la Trilladora ha estat també regenerat amb cinc exemplars de firmiana símplex, de gran port, pegats a la zona del carrer, “per a aconseguir recuperar la cobertura verda perduda dels arbres que es van haver de retirar per la construcció del carril bici”. A més es pretén substituir els xops vells que existeixen en la Trilladora.
Tota eixa disposició queda completada amb dos tabejuia impetiginosa en el voltant de la seu de la Societat de Caçadors, al carrer Ràfol d'Almúnia, i un altre exemplar al carrer Llavador, per a comptar en dits espais amb la floració rosa espectacular d’aquests exemplars caducifoli originaris de Sud Amèrica.
L’alcalde, Enrique Moll, ha elogiat la disposició d’Àngel Sastre i el seu equip com a experts en la matèria “per a encarar un projecte de futur, que ens done la seguretat de millorar la quantitat i qualitat de les zones d'arbreda per que considerem que la vegetació en un espai urbà resulta fonamental”.