Els 4 cantons: "El Dia Internacional de les Muntanyes" i l'"altra cara" (I)

  14/01/2013

VicenteBalaguer

Dimarts 11 de desembre l'Ajuntament de Dénia celebrava el "Dia Internacional de les Muntanyes". I es donava a conèixer la invitació del subdirector general del Departament Forestal de la Fao per a incorporar-se a aquesta organització "com un membre més". Una grata i sorprenent notícia, quan la nostra muntanya "benefactora" és, com es podrà suposar, el nostre màgic Montgó, una serralada que ha sofert una continuada sèrie d'agressions per part de l'especulació i del propi Ajuntament en diverses etapes. I nosaltres volem ampliar la informació sobre el tema ara que sembla que estan naixent, per encant, il.luminats salvadors mediambientals. Com estem en l'era de la imatge, a Dénia l'equip de govern, representat per Vicente Chelet, s'ha preocupat de potenciar l'esdeveniment amb la presència del popular alpinista "Juanito Olarzábal", escalador "recordman", que, a més a més, va dedicar una conferència al Centre Social dedicada especialment a la joventut, segons la crònica de l'efemèride publicada en el nostre setmanari el 15 de desembre.

Sense cap ànim polèmic començaré recordant un article signat per TXIN, que es declara "Amante de la naturaleza" i bon practicant de "montañero", a més de coneixedor de l'Olarzábal. Va ser publicat també a CANFALI MARINA ALTA el 5 de desembre, tot qüestionant la imatge del conegut com el "Rey de los ochomiles". I després farem memòria d'uns afectes històrics bastant negatius sobre l'estimat Montgó.

Pel novembre de 1977 s'iniciaven les obres de la que havia de convertir-se en una polèmica carretera, a partir de Jesús Pobre i que arribava al cim del Montgó. Acabaria coneguent-se com "la carretera del repetidor" per anar destinada a unes instal.lacions televisives. Tenia 5 metres d'amplària i havia trepitjat ja els poblats ibèrics de la "Penya de l'Àguila". Carretera que els seus defensors polítics anomenaven com a "camino", per suavitzar la seua presència. Es deia que la Diputació d'Alacant havia invertit uns 11 milions de pessetes en aquelles obres. Quan els moviment ciutadans més progressistes s'assabenten del que consideren una forta agressió a la nostra muntanya promouen una sèrie de mobilitzacions de protesta. D'açò naix el Grup Ecologista Montgó.

Pel 2 d'abril aquest setmanari publicava en primera pàgina el següent titular: "Pueden desaparecer los restos ibéricos de la montaña. El Montgó está en peligro. La construcción de una carretera hasta la cima rompe el equilibrio ecológico y amenaza su riqueza arquitectónica". I ampliava en la pàgina 5 la informació signada per la periodista Isabel Llorens i recolzada en unes fotografies, una d'elles amb el cartell anunciador de l'empresa constructora "Alvaro-Beneyto, S.A.". En aquell article s'indicava que la carretera es construïa per la Diputació d'Alacant, i que l'empresa concessionària venia obrint camí al traçat a colp de barrena, en la majoria dels casos. Corria la veu de que la carretera té com a únic i exclusiu objectiu permetre l'accés del repetidor de TVE, que estaria instal.lat al cim de la muntanya. La crònica manifestava que semblava una broma que per al manteniment d'un repetidor de TV es construira tota una carretera en un lloc tan abrupte i dificultós invertint una quantitat molt considerable de milions.

El Grup Ecologista Montgó va promoure la mobilització d'entitats, partits i sindicats, el món de la Cultura; mitja Dénia. Per altra banda, també s'incorporaren els comerços d'electrodomèstics que veien amb aquella mampresa un bon alicient per als seus negocis. Es parlava de la notable modificació del traçat inicialment aprovat pel "camí", com anomenaven la carretera els seus defensors, segons manifestacions telefòniques transmeses a l'alcalde José Sastre per part de l'enginyer en cap de la Diputació d'Alcant, senyor Medina, després d'haver-se adjudicat l'obra. Una de les causes de la modificació deien que era l'excés de pendent, així com dificultats vàries topar-se amb varis murs. El tècnic deia que no havia eixit la informació pública, però sí que tenien coneixement de tot tant Icona com l'Irida. S'esperava l'informe d'Enric Llobregat, director del museu provincial d'Arqueologia d'Alacant. Davant la forta pressió cívica contra la carretera i l'aparent il.legitat, la Diputació suspenia oficialment les obres. I el citat senyor Medina enginyer en cap de la Diputació manifestava que si l'opinió pública estava en contra, no hi hauria carretera.

Es forma una "Assemblea Ecologista de la Marina Alta", que exigeix a l'Ajuntament de Dénia la paralització de les obres, i es posen a treballar intensament amb l'objectiu de conscienciar els ciutadans de la comarca sobre el problema que suposa la construcció de la carretera que deteriorà l'equilibri ecològic, paisatgístic i històric de la zona. A més a més manifesten també que no estan en contra de la instal.lació d'un reemissor de VHF i UHF per a la comarca, sinó que no el volen dalt del Montgó. La preocupació mediambiental està creixent en la població de 'entorn de la muntanya. I s'organitza la "I Setmana Ecològica de la Marina Alta", des del 24 fins el 30 d'abril de 1978, amb la finalitat d'aconseguir la defensa, la conservació del Montgó, de manera immediata. Diumenge, 26 d'abril, a la Casa de Cultura es presenta una conferència sobre Universo Verde i altres actes en la mateixa línia ecologista. Dijous, aprofitant el "Día Mundial del Árbol", tots els centres d'ensenyament de Dénia concentraren els seus alumnes al castell i Les Marines. Allí els de primera etapa dibuixaren sobre l'arena de la platja i sobre fusta i papers, distints motius relacionats amb la Natura, la vegetació, etc. Al castell, els més majors, acompanyaren al cantant Carles Sala (fill) i reberen el missatge ecològic on se'ls arengava a prendre postura davant el problema de la degradació del medi ambient. Tot això i més coses que recordarem la propera setmana ho feien -ho féiem- els ciutadans conscienciats per l'agressió al nostre Montgó, però no els estaments de l'Administració. Bé, continuarem.

<<< Volver a la portada