Jose Ramiro, alcalde d’Ondara: “L’any 2025 podria ser l’any de l’aigua pel poble...si comptarem amb uns comptes municipals que permeteren avalar-ho”

  • Jose Ramiro, alcalde d’Ondara: “L’any 2025 podria ser l’any de l’aigua pel poble...si comptarem amb uns comptes municipals que permeteren avalar-ho”
  • Jose Ramiro, alcalde d’Ondara: “L’any 2025 podria ser l’any de l’aigua pel poble...si comptarem amb uns comptes municipals que permeteren avalar-ho”
  30/12/2024

La deriva en les últimes setmanes de la política municipal ondarenca arran de l’abandó de l’equip de govern PSPV-Compromís per part dels integrants d’aquest últim grup ha col·locat una certa inestabilitat en el consistori. El fet ha abocat als socialistes a un govern en minoria inèdit des de fa legislatures que paradoxalment té que fer front a curt termini a la concreció de projectes com l’obertura del Centre de Dia, la construcció de la Casa de la Música i les Arts Escèniques, la reforma de la plaça Major o, sobre tot, la reversió de la gestió del servei d’aigua potable a municipal.

       Tot això, amb l’entrebanc que suposa la retirada dels pressupostos per al proper exercici en l’últim ple, és abordat per l’alcalde Jose Ramiro en l’entrevista de balanç de l’exercici 2024 per a CANFALI MARINA ALTA.

 

PREGUNTA: Teníem plantejat l’esborrany d’entrevista però el trencament de la coalició de govern per part de Compromís ho canvia tot. Com s’han encarat aquestes últimes setmanes per part del grup socialista al fer-se càrrec de la totalitat de les Regidories?

R: Nosaltres ho hem afrontant amb el mateix ànim de treballar pel poble que ens ha caracteritzat en els últims nou anys de presència en l’equip de govern d’Ondara.

I això, després de l’oportuna redistribució de les Regidories, ha comportat que el responsable de cadascuna de les àrees tractara de coordinar-se amb els tècnics, personals, proveïdors i entitats col·laboradores de cada àrea per l’oportú diagnòstic de cara a donar solució a les qüestions pendents i fer-les entrar en la dinàmica de gestió de la resta que tenien delegades.

P: Però quina ha estat la prioritat?

R: Una vegada establertes les necessitats de cadascuna de les Regidories, la prioritat era configurar els pressupostos de cara a 2025, i traure'ls de cara a poder concretar els projectes a desenvolupar en el proper exercici.

P: En la roda de premsa posterior vostè incidia especialment en l’àrea d’Atenció Social...

R: Si, perquè es la més sensible a la presa de decisions polítiques i això comporta la presència constant d’un regidor donat el volum de persones que venen a l’Ajuntament a exposar les seues necessitats, que solen ser molt variades. A tot això s’ha afegit la coordinació de l’arreplega d’aliments i material per als afectar per la recent DANA i fer-los arribar als afectats amb la major eficiència possible.

P. A banda d’això ho deia perquè és una Regidoria, a priori, capital per a l’obertura del Centre de Dia? Com està l’assumpte...

R: Hi ha que deixar clar que la tramitació del Centre de Dia esta canalitzant-se via Residència Mare de Déu de la Soledat en tot el que és l’adequació, el material, els contractes de manutenció i de menjar. I en eixa dinàmica nosaltres des de l’Ajuntament l’únic que posem a la disposició és la Regidoria d’Atenció Social per qualsevol necessitat que puga sorgir, com ha estat l’adaptació de l’edifici a la vigent normativa en la que les arques municipals han tingut que aportar 47.000 euros.

P: A poc que siguem una miqueta supersticiosos, vist els successius retards abans d’entrar igual requereix un exorcisme...

R: La veritat es que després d’arrossegar la qüestió durant quasi huit anys, el dia que tenia que vindre la inspecció per a autoritzar el Centre de Dia a va ser el dijous després de la DANA i, lògicament, es va tindre que suspendre a causa de la impossibilitat dels tècnics de la Conselleria per a arribar. Però de totes formes és imminent una obertura, que esperem que deixe enrere els despropòsits que han sorgit al voltant d’una infraestructura social que resulta capital pel futur d’Ondara. No oblidem que el projecte va arrancar en el Pla d’Obres i Serveis de la Diputació en 2017, per a començar a vore la llum en 2019 i només ho va fer detectaren deficiències en la cimentació derivades de que els terrenys on s’ubicava eren reomplits i no firmes el que va requerir un modificat. Després va vindre la pandèmia i l’adaptació a la nova normativa... fins a semblar que algun li havia tirat un mal d’ull a l’edifici.

 

“LA NOSTRA PRIORITAT ERA RENOVAR EL PLA D’IGUALTAT PERQUÈ D’ELL DEPÈN O NO PODER OPTAR A SUBVENCIONS”

 

P: Ha estat la taxa de les seus de les penyes de les festes de Sant Jaume, conegudes popularment com a “garitos” un dels detonants del pacte com diuen des de Compromís?

R: Entenc que no. Al remat el moviment que ha protagonitzat el seu grup municipal per a eixir del govern i del focus resulta quan menys estrany per a intentar justificar un trencament que ha vingut per l’exigència de l’alcaldia de que hi ha una regidora que té unes delegacions amb una dedicació retribuïda, no compleix amb les obligacions derivades i compromet la gestió d’àrees importants. En concret ho fa amb la que tenia com a prioritat renovar el Pla d’Igualtat  que caducava a final d’enguay,  perquè, al igual que en la resta d’administracions públiques, d’ell depèn poder optar o no a subvencions com les dels tallers i son 600.000 euros.

R.: També feien al·lusió a la suspensió de la fira de novembre per la DANA...

P: Es que la suspensió de la fira es va plantejar el dilluns següent a la catàstrofe quan necessitàvem el Prado com a lloc per a articular l’ajuda als afectats i, a banda, els ànims no estaven per a eixe tipus d’esdeveniments. Aleshores des de la Regidoria de Promoció Econòmica es va optar per reunir a tots els agents implicats en l’organització i majoritàriament es va decidir adoptar una postura de respecte cap a les víctimes amb la suspensió i amb el compromís de portar a cap altres accions promocionals del comerç i l’empresa a mesura que anara passant el temps. 

       En definitiva, identifique ambdós al·lusions i també a les referents al “Zorra party” i al Sonafilm per part de Compromís com una excusa per a tractar de justificar el que no es justificable...

P: Parlant d’aquestes dos últimes qüestions, es criticava que havien duplicat el pressupost de Turisme... des de les files del partir que ha estat a soles a l’oposició...fins ara,

R: El que no diu eixe partit és que igual que es va duplicar la partida de despesa per Turisme es van incrementar en la mateixa mesura la partida d’ingressos de 30.000 euros per eixe concepte. És a dir que, al remat, els ingressos i despeses són el que fan el balanç de cada partida i la dada real fa falsa eixa afirmació del PP.

 

“EL COST DEL ZORRA PARTY I DEL GRAN PRIX HA ESTAT MOLT INFERIOR AL QUE ENS HA REPERCUTIT PEL QUE FA A LA IMATGE”

 

P: En el tema social ha estat un exercici marcat per l’eclosió de Nebulossa i la participació d’una representació del municipi al concurs televisiu Grand Prix. Realment ha valgut la pena que l’Ajuntament donara suport?

R:  Entenem que tot el que siga promoció turística, així com social o econòmica per a Ondara sempre és positiu pel poble. I en aquest cas era una cosa inèdita que uns ondarencs van ser elegits per a participar en el festival d’Eurovisió, perquè ni havia passat mai ni crec que torne a passar, i això ha tingut una repercussió mediàtica a nivell internacional del municipi que resultava impagable. De la mateixa manera està la visibilització que guanya Ondara en un programa de prime-time com Grand Prix ens ha permès situar-nos en el mapa, el que fa ridícul plantejar que l’Ajuntament no es faça càrrec dels autobusos o d’un sopar per als participants.

       En resum, considere que el cost d’ambdós esdeveniments ha estat molt inferior al que ens ha repercutit pel que fa a la imatge. Altra cosa es que s’intente fer crítica interessada de que l’alcalde s’hagi desplaçat als actes perquè ho ha fet per donar suport institucional als veïns ondarencs.

P: I canviant de terç, mai millor dit. està el tema de la cessió de la plaça de bous per a corregudes. La postura del aleshores de l’equip de govern va estar uniforme?

R: Si, perquè no hi havia voluntat per part de ningú dels seus membre d’acollir una correguda de bous al municipi. Ara bé tampoc anàvem a posar-nos davant de la justícia penal com havia passat en Villena en un cas anàleg i per això vam demanar un informe jurídic que advertia que no es podia denegar un espai públic per raons ideològiques, ni per criteri arbitrari de l’alcalde o de l’equip de govern .

 

“QUAN GOVERNES VA A VER COSES QUE VOLS PERÒ TAMBÉ ESTÀS OBLIGAT A FER LES QUE A LO MILLOR NO T’APANYEN I NO ET POTS NEGAR”

 

P: Però a la vista com es va produir la votació ja generava molts dubtes de la cohesió imperant...

R: Es podia decidir o no la cessió per Junta de govern però vam decidir elevar-ho a plenari per a que tots els grups polítics els retrataren davant l’opinió pública. I en el grup municipal socialista ens vam mostrar conseqüents perquè quan governes vas a fer coses que vols però també estàs obligat a fer coses que a lo millor no t’apanyen i no et pots negar. En eixa dinàmica vam votar sí, mentre des de Compromís amb la seua abstenció tractaven de  desmarcar-se de la qüestió, Però no van ser suficientment valents per a votar que no i es van quedar en un terme de indefinició que pense que va ser roïn per a ells, de la mateixa manera que en la qüestió de l’IBI o la taxa de “garitos”. 

P: Malgrat la moguda política, enguany sembla que en Ondara és l’any de les  infraestructures. Execució del projecte de la Casa de la Música i les Arts Escèniques, reforma de la plaça Major...

R: Sí. Ha estat un exercici molt prolífic en eixe sentit perquè fa unes setmanes obríem el camp de futbol després de la renovació de la gespa i abans d’acabar l’any a això es sumarà la reforma de la “porta d’arrastre” de la plaça de bous com avantsala del museu taurí a mig termini.

P: A banda d’edificis de nova creació també està la recuperació del patrimoni com es el Molí Coví. Quan es preveu que puga obrir-se?

R: Ja vam obrir l’àrea recreativa en pasqua de l’any passat, si bé és cert que només hem pogut tractar de recuperar l’edifici amb l’apuntalament de les parets, el canvi de sostre el surat. Per tant, li falta un contingut que resulta imprescindible per a posar-lo en valor com a element patrimonial de la història fluvial de la comarca i en eixe punt s’imposa continuar treballant de cara a una musealització com cal. Voldria que obrirem les portes l’any que ve però vaig aprenent que amb l’administració les coses van molt més lentes del que un pretén i més quan és correspon a organismes com la Confederació Hidrogràfica donar els pertinents permisos.

P: Altra qüestió d’actualitat sembla focalitzar-se amb el servei d’aigua potable per a municipalitzar-lo...

R: Pense que 2025 podria ser l’any de l’aigua pel poble d’Ondara...si comptarem amb uns comptes municipals que permeten avalar-ho. Però hi ha que matisar que municipalitzar el servei després de vint anys no significa que tot serà municipal? No perquè necessitarem continuar amb proveïdors i amb una gestió de les bombes i pous. No obstant això, pensem que la part de gestió, d’inversió i facturació ha de recaure en l’Ajuntament pel simple fet de que l’aigua és nostra i es destinaran els diners on faça falta per tal d’optimitzar el servei al màxim. I és que l’últim informe del que disposem indica que estem en una eficiència del 64%, el que indica que estem perdent més del 30% per les canonades, la circumstància ens imposa la redacció d’un  pla director a mig termini per a evitar que seguim destinant recursos a extraure dels pous un cabal que no arriba a l’aixeta de l’usuari.

P:  I ara sense pressupostos aprovats per a 2025 com queda l’assumpte?

R: Independentment de que s’hagen prorrogat els de 2024 per no haver-se aprovat els de 2025 hi ha una voluntat ferma per part de tota la corporació, tal i com va quedar demostrat amb la unanimitat de la votació per a comunicar a Aguas de Valéncia la voluntat de, una vegada acabada l’actual  concessió, passar la gestió a l’empresa pública. I amb això interprete que amb els comptes d’aquest exercici, prorrogats pel pròxim, es pot assumir que la gestió de l’aigua torne a ser municipal mitjançant les oportunes modificacions pressupostàries.

P: Resulta quasi obligat preguntar-li quines altres conseqüències té la pròrroga dels comptes municipals.

R: Hi ha que partir de la base de que els pressupostos de 2024 van ser extraordinaris per al poble d’Ondara, no em tingut que tirar mà de romanents de tresoreria fins al final de l’exercici amb no més 65.000 euros per a pagar factures com la del consorci de residus, i per tant tot allò que ha tingut els crèdits consignats ha comptat amb els diners suficients com per a gestionar-ho. I això que ha sigut un exercici extraordinari en inversions i en despesa en els actes de projecció nacional i internacional als que ens referíem abans.

       No obstant això és cert que al no aprovar els de 2025 no es poden incorporar 577.000 euros que havien consignats en matèria d’ingressos per la òptima situació econòmica per la que travessa tant el poble com el país en general. Quantitat que eixia d’activitats econòmiques, de plusvàlues, de la subvenció de l’Escoleta i dels tributs per part de l’Estat. És a dir als veïns d’Ondara no anava a costar-los ni un euro més el pressupost per a l’any que ve al estar congelats els impostos.

       Per tal al no incorporar-se la quantitat d’ingressos prevista tindrem que treballar amb el crèdit que tenim que tampoc ens preocupa per l’òptim resultat del encara vigent exercici.

 

“EL PP ES VA POSAR LA CAMISA DE SINDICALISTA I COMPROMÍS LA JAQUETAQ D’ANTISISTEMA”

 

P: Troba que la configuració dels pressupostos per al proper exercici ha estat ben enfocada per part d’un govern que es troba en minoria?

R: Crec que hem estat en el camí correcte pel fet de haver obert la negociació des de novembre amb la resta de grups representats a la corporació. De fet, de les huit propostes que el PP volia incloure li’n vam acceptar sis per un valor de més de 400.000; i de les huit de Compromís, on moltes d’elles no eren viables administrativament parlant, els hem bam reformular deu. Eixa es la mostra que des del grup socialista hem estat molt generosos perquè la situació de minoria ho porta. De fet les propostes que s’inclouen tant d’uns com d’altres tenen una quantia econòmica de 640.000 euros, que condicionaven la proposta pressupostària de 2025. A partir d’eixe punt van voler més fora de temps, perquè si s’hagueren plantejat les coses igual es podria haver informat com requereix per a evitar la nul·litat.

       Però en el debat es va vore que els grups de l’oposició no tenien voluntat de aprovar els comptes ja que el PP es va posar la camisa de sindicalista per a escenificar que reivindicava els drets laborals dels treballadors quan això s’ha de negociar en l’oportuna mesa o en plataformes de convenis col·lectius, mentre Compromís feia el propi amb la jaqueta d’antisistema. I tot això va comportar la retirada del document pressupostari elaborat per tal de que no quedara viciat de nul·litat.

P: Vist el vist el futur es presenta...

R: Optimista a l’hora de redoblar esforços per a treballar amb el que hi ha per al poble d’Ondara tal i com ho hem fet des de 2015. La situació és la que és, però molt millor que en aquell moment en el que al accedir al govern ens vam trobar partides econòmiques com la d’Esports que en maig s’havien quedat a zero, a banda de la llosa que suposava el préstec de vora 4.000.000 d’euros que estava per tornar i els impostos no donaven per a tractar de reflotar el vaixell. Malgrat la difícil conjuntura ho vam aconseguir, de la mateixa manera que pensem fer-ho ara amb la gestió dels recursos que tenim a disposició per a continuar en la dinàmica de modernitzar el municipi

 

 

 

<<< Volver a la portada