La restauració de l’ermita de Sant Sebastià permet recuperar la festa popular al patró de Murla
Tindrà lloc el dissabte 25 de gener amb missa, dinar i processó
La festa de Sant Sebastià de Murla tornarà al seu escenari habitual a l’ermita del S.XIV desprès d’una absència de tres anys, motivada per les deficiències de seguretat que presentava la construcció i que han estat solucionades per part de l’Ajuntament amb l’oportuna restauració de l’històric edifici.
La intervenció, segons explica l’alcalde, Juan Fernando Giner, ha abastat la restauració d’una “bóveda” de canyó de les dues voltes amb que compta l’edificació i de la façana junt al canvi de la teulada, per un total de 32.000 euros dels que s’ha fet càrrec l’àrea de Cultura de la Diputació Provincial, sota la direcció tècnica de l’arquitecte, Toni Banyuls.
FONS EUROPEUS PER A LA PRÒXIMA ADEQUACIÓ DE L’ENTORN
No obstant això, donada la condició de l’indret com a referent del patrimoni local i de la comarca des del Consistori s’ha gestionat un projecte per a l’adequació de marges de pedra en l’entorn de l’ermita i el camí d’accés dins del Pla de Sostenibilitat del turisme en destí, que serà finançat amb una quantia de 135.000 euros per Fons Europeus.
Giner s’ha congratulat de que aquest municipi de la Vall del Pop puga mantenir el patrimoni i les tradicions del avantpassats de la vila al comptar amb una de les edificacions religioses que diferents investigadors han catalogat com a la més antiga de la Comunitat Valenciana. En eixa dinàmica, malgrat no estar documentada fins a la visita de Sant Joan de Ribera ja en el S.XVI. situen la seua construcció en l’època de la pesta que va fomentar la devoció cap a Sant Sebastià com a antídot contra aquesta malaltia, les pluges i les plagues.
“En primer lloc ha que destacar l’arrelament de la part religiosa amb el patró de Murla com a protagonista, en segon la rellevància històrica d’una edificació que queda evidenciada en els gravats d’Escolano que il·lustren l’expulsió dels moriscs i la batalla del Cavall Verd, i després està el tema antropològic on emergeix la tradició de pujar a l’ermita en romeria “a grupes” de rucs, matxos o haques per part de les parelles de cara a passar una jornada” ha rememorat l’alcalde. Així mateix, remarca que la festa s’iniciava amb la missa de rigor, es perllongava amb el dinar i la sobretaula als voltants de l’ermita, i concloïa en la processó pels carrers de la venerada imatge que trobava en el retaule interior de l’ermita junt a Sant Roc i Sant Antoni.
Aquest programa, segons informa, tractarà de ser reproduït el proper dissabte per l’Ajuntament amb la convenient actualització donat que no es disposa ja de les muntures que fins fa uns anys eren típiques en el mon rural. Així, en coordinació amb el Consell Parroquial, han fixat la missa a les 11.30 hores, el posterior dinar amb servei de barra i un “tardeo” a partir de les 17 hores al Centre Polivalent amenitzat per DJ Mike.
Des del consistori han convidat a tota la comarca a compartir aquesta jornada tradicional que suposa una data senyalada dins del costumari del municipi, i que pot ser siga una de les més desconegudes per a les generacions de joves de la Marina Alta.