Pego centra el tercer Fòrum Jove en les necessitats d’habitatge
Una vintena de joves pegolins de entre 18 i 35 anys han acudit a l’Infojove Pego per participar en el III Fòrum Jove organitzat per la Regidoria de Joventut com a encontre informatiu i obert al debat on els assistents pogueren conèixer amb detall els diferents ajuts i subvencions als que poden optar a l’hora de llogar, comprar o habilitar una vivenda.
La sessió s’ha centrar en els problemes que aquest sector d’edat té a l’hora d’accedir a una vivenda, que va ser un dels àmbits d’interès marcats pels mateixos joves, en el fòrum precedent amb la fi de detectar els entrebancs del jovent durant la seva emancipació així com les seves principals demandes i necessitats.
Amb aquesta fulla de ruta l’activitat ha comptat amb la presència de la regidora d’urbanisme, Laura Castellà, i la coordinadora de l’àrea d’habitatge de l’Ajuntament de Gandia, Gema Bañuls. Aquesta última ja presentat els serveis de finestra única que ofereix el seu departament als joves i entre els que destaca el Bo Jove adreçat a menors de 35 anys que poden accedir, durant 2 anys, a ajuts mensuals del voltant de 250 euros. Pel que fa als ajuts per la compara d’habitatge, que poden arribar fins a 18.000 euros, de moment no estan a l’abast d’aquesta població per superar molt lleugerament el llindar dels 10.000 habitants. Si bé la tècnica de vivenda manifestà la seva confiança en què aquest llindar sustentat en la política de lluita contra el despoblament rural anirà pujant de quota i els jóvens pegolins, probablement, tard o d’hora hi puguen accedir.
A banda, ha abordat el Pla Renhata adreçat a reformes interiors o el Next Generation centrat en les intervencions que puguen estar vinculades a l’eficiència energètica foren altres de les alternatives presentades.
Per la seva part, la regidora d’urbanisme ha aprofitat per a anunciar que d’ara endavant les administracions locals podran reservar part del seu sòl dotacional a la creació de vivendes de protecció pública (VPP) adreçades a la joventut. Aquest extrem ha motivat als participants a sol·licitar que, en conseqüència l’Ajuntament active un registre de joves demandants de vivenda pública.
Castellà ha tractar de radiografiar la situació local i el seu grau d’afectació entre aquesta franja d’edat, per a destacar la manca de vivendes en lloguer per una feble cultura local d’aquesta pràctica i coincidí en que generalment els preus demanats són alts.
Pel que fa a la problemàtica dels casc antic destacà les males condiciones en que es troben nombroses cases de poble i grans cases senyorials que hores d’ara estan deshabitades i la recuperació de les quals resulta molt complicada per a l’administració local. No obstant això, s’ha compromès a estudiar la possible aplicació d’incentius municipals al lloguer jove.
Les intervencions han donat pas a un debat on els joves han incidit en que moltes vegades ajuts com el del lloguer són liquidats per l’administració amb mesos de retard. Tanmateix, agraïts per la tasca informativa de Bañuls, manifestaren l’interès de que l’Ajuntament de Pego participe de forma mancomunada en un possible servei itinerant de la Xarxa Xaloc d’Habitatge de la Generalitat Valenciana.
Durant l’encontre també es procedí a sortejar entre els joves un cap de setmana amb allotjament i activitat multi-aventura per a dues persones amb el que fou agraciat el nouvingut pegolí Miguel Abbott.