Pego s’adhereix al projecte “Viles en flor” per a posar en valor la riquesa natural i paisatgística del territori
La iniciativa de la Fundació ASFPLANT per a protegir, promoure i fomentar la millora dels espais verds a través d'una conscienciació social ha comptat amb l’adhesió de l’Ajuntament de Pego aquesta setmana.
El regidor de Qualitat Urbana i Servicis, Ricardo Sendra, ha justificat la decisió en ares a que, segons precisa “no es tracta tan sols d'ornamentació, va més enllà, es busca propiciar espais agradables en els quals es té en compte altres valors per a millorar la qualitat de vida dels ciutadans com la protecció d'espais verds, la conservació de mobiliari urbà, la presència de parcs infantils o parcs per a majors, la consciència social sobre les polítiques de sostenibilitat mediambiental o el desenrotllament de l'economia local a través de l'atractiu de jardins i parcs urbans”.
En eixe marc ha confirmat l’aposta de l’equip de govern de cara a iniciar dinàmiques de treball amb l'entitat, que permeta en el successiu a professionals de la matèria assessorar al municipi sobre les línies a millorar i treballar”. Així mateix ha matisat que la tasca estarà coordinat pels departaments de Medi Ambient i Servicis i Qualitat Urbana.
“La veritat és que Pego part en esta proposta amb grans expectatives pels dos costats, l'entorn natural que l'envolta, tant pel que fa a la vall de muntanyes com el paratge de la marjal, i en este espai, conviu flora i fauna, que el consistori es preocupa per mantindre i cuidar”. Segons apunta, pel que fa al nucli urbà, el consistori ha portat a terme en els últims anys un projecte de renovació, millora i cura de l'arbreda on s’han plantat noves plantes i arbres, i s'ha dedicat temps a cura de les ja existents per a potenciar el seu creixement.
El projecte “Viles en flor”, iniciat en França en 1959, busca ara reconèixer la trajectòria i les accions dutes a terme pels municipis valencians, que participen en el projecte, en la millora i potenciació dels espais verds urbans, la seua gestió sostenible, l'educació ambiental i la conscienciació ciutadana en la cura de l'entorn. A més, també té com a objectiu realçar la imatge dels municipis de cara a visitants i turistes, generar espais de formació, reflexió i debat sobre la gestió sostenible de l'entorn urbà.
En concret, el projecte ja compta amb la participació d’una cinquantena de municipis com Calp, Alboraia, Alzira, Carcaixent, Castelló, Gandia, Sueca o Vinaròs, entre altres.
Per a la regidora de Transició Ecològica, Laura Castellà “creiem que es tracta d'una proposta interessant amb el qual millorar en les nostres línies de treball relacionades amb la cura de la naturalesa, amb l'adequació del municipi i també amb potenciar el turisme, ja que este tipus de propostes afavorixen l'atracció de visitants”. A banda, remarca que “en matèria medi ambiental “és un gran acord perquè la Fundació ASFPLANT ens pot ajudar a fer les àrees verdes sostenibles, amb la reforestació i amb la gestió dels nostres racons verds com la Muntanyeta Verda, el Miserà o el Calvari”.
Ambdós regidors han incidit en que tot este treball i el que, a partir d'ara amb este nou acord es realitze, serà informatitzat per a aconseguir els guardons que atorga l'entitat, als que el municipi presentarà la seua candidatura. Aquesta serà avaluada per un jurat professional que visitarà Pego per a emetre l’informe pertinent i conferir-li una puntuació i una classificació que es farà pública en la gala de lliurament de guardons.