Una mirada psicològica des de HLA San Carlos en el Dia de la Lluita contra la Depressió

Una mirada psicológica desde HLA San Carlos en el Día de la Lucha contra la Depresión
  13/01/2025
Una mirada psicológica desde HLA San Carlos en el Día de la Lucha contra la Depresión

El Dia Mundial de la Lluita contra la Depressió, commemorat cada 13 de gener, és una data que busca visibilitzar un trastorn que afecta milions de persones a tot el món. Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), més de 280 milions de persones pateixen depressió, la qual cosa ho converteix en un desafiament global per a la salut mental. Des del punt de vista psicològic, esta jornada convida a reflexionar sobre les causes, l'impacte i les estratègies per a abordar esta condició.

La psicòloga de l'Hospital HLA San Carlos de Dénia, Sabina García, afirma que “la depressió no és simplement sentir-se trist o desanimat durant uns dies. És un trastorn psicològic complex que afecta la manera en què les persones pensen, senten i actuen. Es caracteritza per la pèrdua d'interès o plaer en activitats diàries, fatiga persistent, dificultat per a concentrés, canvis en l'apetit o el somni i pensaments recurrents d'inutilitat o suïcidi. Des d'una perspectiva psicològica, la depressió s'entén com un fenomen multidimensional influenciat per factors biològics, psicològics i socials. Alguns dels detonants que poden contribuir a la depressió són els factors genètics, desequilibris neuroquímics, experiències traumàtiques i condicions de vida estressants”.

Des de HLA San Carlos recorden que la depressió no sols afecta a la persona que la sofreix, sinó també al seu entorn familiar, social i laboral. Moltes persones amb depressió enfronten estigmes que dificulten la seua cerca d'ajuda. Això sumat a la incomprensió del seu entorn, pot aprofundir l'aïllament i agreujar els símptomes.

Un dels grans reptes és desmitificar la idea que la depressió és una feblesa de caràcter -afegeixen-; es tracta d'una condició tractable, que requereix suport professional i, en molts casos, un enfocament multidisciplinari.

Alguns dels tractaments més comuns són la teràpia cognitiu-conductual (TCC), que ajuda a identificar i modificar patrons de pensament negatius que contribueixen a la depressió, les teràpies basades en l'acceptació i el compromís (ACT), estes teràpies promouen l'acceptació de les emocions difícils mentre es treballa cap a una vida alineada amb els valors personals. També està la psicoteràpia interpersonal, que està enfocada a millorar les relacions i resoldre conflictes interpersonals i finalment està el mindfulness i les tècniques de relaxació que redueixen l'estrès i fomenten una major connexió amb el moment present.

A més, el suport social i els canvis en l'estil de vida, com mantenir una alimentació saludable, realitzar activitat física i establir rutines, complementen els beneficis de la teràpia psicològica.

Sabina García aclareix “que una part crucial de la lluita contra la depressió és la prevenció. Fomentar habilitats d'afrontament, promoure l'autocura emocional i crear espais segurs per a l'expressió de sentiments són estratègies clau”.

Encara que la depressió pot ser debilitant, la recuperació és possible amb el suport adequat, indiquen des de HLA San Carlos. “Promoure l'empatia, oferir xarxes de suport i garantir l'accés a recursos de salut mental són passos essencials per a avançar en aquesta lluita. No hem d'oblidar que demanar ajuda no és un signe de feblesa sinó de fortalesa”, afegeixen.

<<< Tornar a la portada