Més enllà de la mar: Sandra Pilato assumeix la gerència de la Fundació Baleària amb la intenció d'ampliar horitzons i potenciar la seua activita
Les exposicions creuaran per primera vegada l'Estret en 2022
La Fundació Baleària compleix enguany la majoria d'edat. Atresora en el seu haver projectes i activitats de caràcter cultural, social i mediambiental i l'estreta col·laboració amb més de 300 entitats dels territoris en els quals opera la naviliera assentada a Dénia. Amb una clara “projecció de futur” recollint el llegat i la història del port de Dénia i de Baleària, la fundació irromp en 2022 amb un programa potent que el seu gerent, Sandra Pilato, vol fer arribar a tota la societat. El seu vaixell almirall -mai més ben dit- és el programa Llonges de la Cultura, que amb 12 seus diferents a un costat i a l'altre del Mediterrani projecta ja la seua ampliació.
Sandra Pilato va aterrar en Baleària en 2005 i va estar treballant en diferents departaments de l'empresa. Llicenciada en Història de l'Art, en 2014 la fundació va sol·licitar la seua col·laboració per a escriure el text d'una exposició. La connexió va ser immediata –“això és el meu, assenyala- i es van succeir una sèrie de col·laboracions esporàdiques fins que va demanar el seu trasllat voluntari del departament de Recursos Humans, on llavors estava, per a formar part de l'equip de la fundació. “Em va semblar increïble que treballant en una naviliera-puntualitza- poguera exercir la meua vocació, que és l'art”. Evidentment se sentia atreta per les exposicions “però també per la resta de la seua activitat”, confessa. Així que en 2018 ja estava plenament incorporada.
La labor de la Fundació Baleària es fa especialment visible en l'àmbit artístic. A través del programa Llonges de la Cultura facilita l'organització d'exposicions en 12 sales repartides pels territoris que uneix la naviliera. Cinc d'elles es troben a la Marina Alta, en els municipis de Dénia (Els Magazinos), Pego, Ondara, Pedreguer i El Verger, a través aquestes últimes de convenis amb els ajuntaments. N'hi ha també a Mallorca i Menorca (amb acords amb Sa Nostra) i a Eivissa (Diari d'Eivissa). Les mires estan posades ara a Barcelona, cap a on busca expandir-se el programa. Perquè l'objectiu, com recorda la gerent de l'a fundació, “és tindre presència en tots els territoris on opera la naviliera”. Un objectiu que cada vegada està més a prop perquè existeix la possibilitat de fer una exposició a Algesires i portar altres dues a Ceuta. “Per primera vegada -diu Sandra Pilato- creuarem l'Estret”.
L'intercanvi cultural entre els llocs en els quals Baleària té presència ha permés crear sinergies entre artistes i músics, si bé la pandèmia ha afectat més la mobilitat d'aquests últims. La gerent destaca l'estima que se sent a les illes per l'art, “on les exposicions es valoren moltíssim”. Subratlla també que a la Marina Alta hi ha “molt bons artistes” i l'alt nivell de les exposicions d'artistes valencians que s'han emportat d'un territori a un altre.
“L'àmbit de la cultura és el més tangible, el que més es veu”, comenta, “però no hem descurat la resta”, assegura Pilato. La Fundació Baleària patrocina a més de 150 entitats esportives. Només a Ceuta ha signat 40 convenis esportius i socials. Ha signat també acords amb universitats i entitats que treballen en l'àmbit del medi ambient per a realitzar albiraments a bord dels vaixells de la naviliera o facilitar el transport dels investigadors. Creu Roja i Estén la teua mà formen part d'una llarga llista d'organitzacions amb les quals col·labora a nivell social, on les necessitats són les que marquen la implicació de la fundació amb aquesta mena d'entitats.
Altres programes, com Terra de Retrobament o Expedicionària, s'han vist frenats per la pandèmia. Com aquest últim, es desenvolupen també en l'àmbit educatiu Illa Veïna i la Setmana de la Mar, sempre “amb el compromís de transmetre uns valors i fent una aposta per la sostenibilitat i l'acostament, com en aquests últims casos, dels estudiants d'uns territoris i altres”.
La nova gerent afirma que “la raó de ser de la Fundació Baleària està consolidada”. Continuar amb la labora del seu antecessor, Ricard Pérez, i continuar adobant el germen que va sembrar Josep Vicent Mascarell marquen el seu full de ruta, que passa també per reforçar la presència de la fundació i potenciar les seues activitats. “Volem -assenyala Sandra Pilato- que una naviliera que és empresa de referència a la comarca tinga una fundació darrere potent en accions de responsabilitat social”. “Aqueixa és la nostra manera d'expressar, a través de la part més humana de l'empresa, uns valors i el nostre compromís amb la societat, el medi ambient i la cultura”.