Agents econòmics, socials i polítics aproven el Pla de Sostenibilitat Turística de Dénia

Agentes económicos, sociales y políticos aprueban el Plan de Sostenibilidad Turística de Dénia
  18/05/2022

S'aposta per impulsar la gastronomia sostenible i la dieta mediterrània 

 

Agents econòmics, socials i polítics de Dénia van celebrar el dimarts una reunió per videoconferència, en la qual es va donar el vistiplau al Pla de Sostenibilitat Turística en Destí de Dénia. Ara, es presentarà una convocatòria amb la finalitat d'aconseguir subvencions.

El pla naix amb l'objectiu de reforçar la posició de Dénia com a ciutat líder de la gastronomia sostenible, impulsar la renovació del model turístic, basant-se en el compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i en la dieta mediterrània (declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat en 2010) i desplegar el projecte de Ciutat Creativa de la Gastronomia de la UNESCO. Es pretén desenvolupar l'estratègia “La Gastronomia: Recepta per a un Futur Sostenible / #TastingLife”, de cara a construir un futur sostenible en el qual es garantisca una economia diversificada sobre un territori atractiu i amb personalitat pròpia.

El punt de partida de la cuina actual de la comarca sembla clara, créixer des de la tradició per a continuar sent diferents, percebent la gran oportunitat que això significa. És destacable també el paper de l'associacionisme i les escoles de cuina que han ajudat a professionalitzar el sector creant un entorn professional i de qualitat, com el cas del CdT, l'IES Maria Ibars, Aehtma i altres associacions sectorials.

El document estableix quatre accioness: 

- Transició verda i sostenible. Aquest eix recull un projecte clau per a l'estratègia verda de la ciutat i la recuperació de l'entorn natural, el metabolisme urbà, i la connexió de la ciutat amb el sistema alimentari de la Marina Alta: la recuperació mediambiental del Bosc de Diana, quilòmetre 0 de la gastronomia de Dénia. Es planteja també afavorir la transició ecològica del sector del turisme gastronòmic, amb mesures d'adaptació al canvi climàtic i d'impuls de l'economia circular i la millora del capital humà. Així mateix, es contempla el projecte Xarxa Local Food Ecosystem, que representa la posada en valor del territori des de la terra i la mar fins al conjunt del paisatge ambiental i humà

- Millora de l'eficiència energètica. Es pretén impulsar un conjunt de projectes clau per a garantir la mobilitat turística sostenible en el destí, amb projectes d'humanització i valorització del metabolisme urbà, com la creació de senderes descarbonizados per a connectar els recursos gastronòmics de Dénia i la Marina Alta i l'impuls de l'eficiència energètica en els diferents elements que componen la cadena de valor de la gastronomia a la ciutat.

Transició digital. Aquest eix recull la creació d'una plataforma digital de comunitat professional de la gastronomia de Dénia i la Marina Alta, que permetrà crear la comunitat de l'ecosistema gastronòmic del territori i disposar d'eines de coneixement, gestió i màrqueting alineats amb les orientacions de les Destinacions Turístiques Intel·ligents, que contribuiran a la difusió d'un nou relat de la ciutat.

- Competitivitat. Es pretén impulsar un projecte que establirà les bases de l'evolució del model turístic i gastronòmic de Dénia: el Centre de Gastronomia del Mediterrani i el futur campus que albergarà el Grau de Ciències Gastronòmiques i Arts Culinàries.

<<< Tornar a la portada