Alumnes de la Univesitat d'Alacant realitza una visita d'immersió en la cadena gastroalimentaria de la comarca
Un grup d'alumnes del Grau de Gastronomia i Arts Culinàries de la Universitat d'Alacant va realitzar dilluns passat un recorregut per tres punts diversos i estratègics de la cadena de valor gastroalimentaria de Dénia i la Marina Alta. La visita s'emmarca en el programa formatiu de l'assignatura “Immersió i Experimentació” que imparteix el professor Raúl Cornet Sánchez i ha sigut organitzada pel Centre de Gastronomia del Mediterrani GASTERRA UA- Dénia, en col·laboració amb l'Oficina de la Innovació i la Creativitat de l'Ajuntament de Dénia.
El plat fort va ser el recorregut pels camps de blat de Jesús Pobre i la visita al molí Farinera La Marina. La iniciativa Blat de la Marina és un exemple d'economia circular entorn d'un producte recuperat. Temps arrere, el blat i les vinyes de moscatell constituïen l'essència del paisatge agrícola de la Marina Alta. En concret, la zona del Baix Montgó era coneguda com el “graner de la comarca”. Gradualment, el cultiu de cereal va anar desapareixent de la zona, fins que fa uns pocs anys, agricultors de l'Associació Sociocultural Mercat del Riurau de Jesús Pobre van decidir embarcar-se en un projecte ecològic.
Van començar a recuperar llavors autòctones de blat i a plantar-les en bancals abandonats. Ara, cultiven mitja dotzena de varietats: fartó, rojal, amorós blanc, amorós acolorit, assolacambres i xeixa. Entre finals d'agost, setembre i octubre preparen la terra. Planten a l'octubre o novembre. Després, en ser cultiu de secà, esperen que la naturalesa faça la seua part i proporcione la pluja. A la fi de juny es cull. Tanca el cercle Farinera La Marina, un molí artesanal on les diferents varietats de blat recuperat són envasades per al consumidor. Els restaurants de la zona també han apostat per aquest projecte. És el cas del cuiner Pep Romany, del restaurant Pont Sec de Dénia, que es proveeix d'aquesta farina per a les seues famoses coques i elabora una paella amb blat de la varietat assolacambres.
Per a conéixer el funcionament d'un establiment hoteler d'una gran cadena, van visitar l'Hotel Dénia Marriott, on van conéixer les instal·lacions i se'ls va explicar el funcionament de les seues cuines i l'estructura amb la qual treballen els esdeveniments.
Per a rematar la jornada, els alumnes van tindre l'oportunitat de viure en directe l'arribada de la flota pesquera de Dénia a port amb les seues captures, veure com funciona la subhasta i visitar el Pòsit, un mercat del peix que ofereix gran varietat de captures diàries, entre elles la famosa gamba roja, la reina dels mariscos, que ací protagonitza un concurs internacional anual de cuina creativa.